Balkan, Balkan! Evrovizija 2014

I Bosna i Hercegovina se vraća na Evroviziju!

Državna radio-televizija Bosne i Hercegovine, BHRT, danas je donela odluku o učešću na predstojećoj Pesmi Evrovizije u Danskoj. Nakon ovogodišnje pauze, zastava ove zemlje ponovo će se videti među zemljama učesnicama.

U Malmeu nismo gledali takmičara iz ove zemlje iz, kako je BHRT navela, finansijskih razloga. Situacija se nije promenila nabolje – finansije su još uvek problem, ali poslovodni odbor je odlučio da treba pronaći neko prikladno rešenje za taj problem da bi se BiH ponovo takmičila na Evroviziji.

Trošak ovog projekta neće biti plaćen prihodima od RTV takse koju plaćaju građani, već će BHRT pokušati da nađe odgovarajuće organizacije, kompanije i sponzore koji bi pomogli da se ovaj najveći muzički projekat ostvari.

Poslovodni odbor BHRT je odlučio da projekat “BH Eurosong 2014” ima status “specijalnog multimedijalnog projekta” koji se može realizovati isključivo po principu samofinansiranja. Zbog pada prihoda od RTV takse, “BH Eurosong 2014” neće biti finansiran novcem kojim građani BiH izvršavaju svoju zakonsku obavezu plaćanja RTV takse.

Prijava za učešće u Kopenhagenu će biti poslata EBU-u do 22. novembra, datuma kada ističe rok za prijavu učešća.

Ovo će biti 19. učešće Bosne i Hercegovine na Evroviziji, a do sada su njihovi predstavnici bili veoma uspešni – otkako su uvedena polufinala, od 2004. godine, svaki put su prolazili u finale. Najbolji rezultat ostvario je Hari Mata Hari u Atini 2006. godine, kada je sa pesmom “Lejla”, koju je komponovao Željko Joksimović, osvojio sjajno 3. mesto sa 229 poena.

Poslednje učešće ova zemlja je zabeležila 2012. u Bakuu, gde ih je predstvljala Maja Sar sa pesmom “Korake ti znam”, i osvojila solidno 18. mesto.

Kakve su vaše reakcije na povratak Bosne i Hercegovine na Evroviziju?

httpv://youtu.be/SXlIN3mcsH4

6 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Jako mi je drago što se BiH vraća, jer nije Evrovizija bez njih Evrovizija! Pored Moldavije i Slovenije, omiljena ESC nacija 🙂

  • Super, ocekujem jos jednu sjajnu pesmu i siguran sam da ce i biti tako. Pre bih poverovao u smak sveta,nego da Bosna posalje losu pesmu na evroviziju,oni su uvek sjajni cak mi je njihova pesma bila fenomenalna i 2012. godine kada su lose prosli na evroviziji.

  • Fantastična vest! Baš mi je milo! Očekujem još jednu odličnu pesmu!