Evrovizijski matine Iz mog ugla 2014

Iz mog ugla 2014. #Priključi_se!

Možete li da zamislite mesto na kojem će se u narednim nedeljama raspravljati o Ukrajini i Rusiji, ali bez pominjanja granica i krvi? Možete li zamisliti mesto gde istoriju pišu pobednici, ali se od stare slave ne živi? Možete li zamisliti mesto gde se jedne protiv drugih bore čitave države, ali nema povređenih i ranjenih? To je mesto na kojem je sahranjeno loše staro načelo prema kojem se o ukusima ne raspravlja. To je mesto koje nema sopstvenu himnu, ali slavi svačiju.

Rubrika „Iz mog ugla“ ulazi u svoju četvrtu sezonu. Prethodna tri izdanja ne mogu se enciklopedijski sažeti u dva ili tri reda, ali je ponešto moguće zaključiti na osnovu dosadašnjih pobedničkih pesama: Love in rewind (Bosna i Hercegovina), Never forget (Island) i Only teardrops (Danska). Svako bi navedeni spisak mogao da tumači na svoj način, uz prstohvat fraza na temu lokalpatriotizma ili kratkoročnih fascinacija, ali bi zaključak mogao da bude isti: način na koji je pobednik biran uvek je bio važniji od pobedničkog postolja.

Ove godine će naše putovanje kroz Evropu biti najkraće do sada, ali ćemo se potruditi da ne bude i manje zanimljivo. Svi oni koji su uključeni u pripremne poslove rubrike „Iz mog ugla“ svesni su koliko je važno menjati konceptualni registar i rušiti kolotečinu. Kolotečina je sinonim za dosadu, a dosada je antonim Evrovizije. Zbog toga se trudimo da svake godine budemo drugačiji, a da pritom ne prekinemo crvenu nit „informacija – zabava – edukacija“.

Nastojaćemo da se u narednih mesec i po dana zaljubite u bajke, ali bez kontraindikacija koje je slična vrsta zaljubljenosti izazvala kod najubedljivijeg evrovizijskog pobednika svih vremena. Putanja će ove godine prvi put biti nelinearna, što znači da se nećemo služiti abecedom ili statistikom.

Bitnu novinu predstavlja i „Evrovizijski matine“ koji ćete moći da čitate svakog dana od devet ujutru, dok će deset sati nakon toga biti objavljena i standardna rubrika sa komentarima i ocenama. Naše stare posetioce ne treba podsećati da se i njihova ocena (uz argumentovan i pristojan komentar) vrednuje pri računanju ocene publike, a nove (ali i one starije i stidljivije) putnike namernike pozivamo da nam se priključe u što većem broju.

Kao i do sada – komentarišemo i ocenjujemo pesme ocenama od 1 do 5. Jedinica se dodeljuje najlošijoj pesmi po sopstvenom ukusu, a petica najboljoj pesmi – favoritu. Svaki čitalac imaće mogućnost da i sam prokomentariše pesmu i da da svoju ocenu od 1 do 5 koju ćemo uzeti u obzir prilikom donošenja konačnog suda.

Dakle, potrebno nam je i vaše mišljenje!

Pored vašeg komentara, obavezno ostavite ocenu od 1 do 5. Potrudite se da svaku vašu ocenu potkrepite opisom. Računaće se samo one ocene koje budete ostavili u roku od 24 sata od objave jedne analize. Posle isteka 24 sata, odnosno po objavljivanju nove analize, nove ocene neće biti uzimane u obzir.

Svi će imati jednakog uticaja na konačnu, prosečnu ocenu određene pesme. Srednja ocena vas čitalaca biće sabrana sa srednjom ocenom redakcije. Zbir te dve srednje ocene podeljene sa dva daće konačnu, prosečnu ocenu pesme.

#Priključi_se!

httpv://youtu.be/5RIhJ9QK740

10 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Nadam se pobedi Rut Lorenco! Zasluzila je spanija vise i taj top 3! ako ga Pastroa nije dostigla Rut ce!

  • Aha sad sam video da je u 10, samo ne razumem da li od danas ili od sutra?

  • Jako ste me odusevili uvodom pomenuvsi Rusiju i Ukrajinu! Jedva cekam da pocnemo zajedno da ocenjujemo i razmenimo misljenja.. Meni su ove godine najdraze pesme: Rusija, Namacka, Izrael, Madjarska, Italija, Spanija, Britanija, Svedska, Estonija, Danska, Makedonija, Portugal, Crna Gora, Slovenija…. Inace ima ih jos dosta nego da ne nabrajam 😀

  • Kao i prosle godine, razglednice su odlicno odradjene, jos jedanput, svaka cast. Ove godine nema izrazitih favorita, tako da ocekujem pobedu zemlje koja do sada nije imala priliku da udomi ESC, tipujem na Jermeniju i Madjarsku. Jedinu veliku, klasicnu, evrovizijsku pesmu ima Svedska, a cini mi se da ce publika podrzati Dansku,Rusiju,Grcku i Rumuniju. Moji favoriti su Norveska i Holandija.

  • Let’s show begin! Neka pobedi najbolji! Ove godine ima bas mnogo pesama koje mogu da pobede, mozda i najkvalitetnija Evrovizija u poslednjih nekoliko godina.

  • Kako sam mislio da ce biti ova evrovizija i nije ispala lose,ima tu dobrih pesama ali takodje ima i jako,jako losih, mislim da ce se ove godine pobednik traziti izmedju Jermenije,Norveske,Svedske,Madjarske i Ujedinjenog kraljevstva,Rusije i Nemacke, a moj licni favorit je Svedska ipak!