Evrovizijski matine

«Evrovizijski matine» sa Kristinom Skarlat

Kristina Skarlat iz Moldavije u Kopenhagen putuje sa pesmom „Wild soul“. Posle prošlogodišnje dramatične balade i teatralnog nastupa, Moldavci žele da se u sličnom maniru predstave Evropi.

Iako nije lepo isticati godine damama, ovde to ponekad vredi spominjati, čisto zbog nekog uvreženog mišljenja da je Evrovizija samo za one koji su mladi i još uvek stasavaju – i muzički i mentalno. Doduše, imali smo prilike ranijih godina da vidimo kako pojedine države idu u krajnost po tom pitanju…

Da ne ispadne sad da Kristinu već smeštam u „muzičku penziju“, reći ću da ona ima „najbolje“ godine – 33. Muzički je stasala, sazrela, odškolovala se, svira klavir, violinu, mada je počela kao vođa hora i dirigent. Ipak, glasovne sposobnosti odvukle su je da školovanje nastavi kao pevač. Možda je nekom zanimljivo i to da je vodeći, glavni pevač „Predsedničkog orkestra“.

Pored brojnih festivalskih nagrada, za Kristinu je najveća priznanje to što je majka dvoje dece i voljena supruga. Smatra se jednom od najpoželjnijih i najostvarenijih žena u Moldaviji zbog svoje neverovatne sposobnosti da uspešno kombinuje karijeru sa porodicom.

Pesma Evrovizije najuporniji san

Da, želela je Kristina odavno da se popne na evrovizijsku pozornicu, a ove godine joj se posrećilo. Bio je to njen treći nastup na nacionalnoj selekciji, nakon 2011. („Everyday will be your day“ – 12. mesto) i 2012. („I pray“ – 3. mesto).

httpv://youtu.be/8jWJXcpksik

Evropljani će imati priliku da 6. maja čuju Kristinin moćni glas u pesmi „Wild soul“, koju je komponovao Ivan Akulov, a tekst napisala njena 23-godišnja nećaka (ili bratanica… ma svakako neka rođaka).

„Pobuna uma“ je, u krajnjoj liniji, veoma važna, jer da toga nema, postali bismo robovi sopstvenog bića. Svako od nas je proživeo ljubavnu priču sa manje srećnim krajem te verujem da može da se pronađe u ovoj pesmi. Video-spot koji je snimljen ima posebnu poruku, koja je tu da istakne pesmu i fokusira gledaoce na osećanja dok pevam.

Moldavija ove godine obelažava deceniju na Pesmi Evrovizije. Na svom prvom pojavljivanju pred evropskom publikom 2005. grupa „Zdob și Zdub“ postigla je i najbolji rezultat do sada – 6. mesto. Istina, ova država, o kojoj vladaju brojne predrasude, ulaže velike napore da ih upravo preko Evrosonga i sruši te sudeći po rezultatima, uspevaju u tome – sedam puta od devet pokušaja završen je u finalu, uz uvek zapažen nastup.
Oznake