Dečja Evrovizija 2014

U susret Dečjoj Evroviziji 2014: Sve što (ni)ste znali o Malti

[dropcap]U[/dropcap] susret predstojećoj Evroviziji za najmlađe, u okviru današnjeg teksta donosimo vam zanimljive detalje o ovogodišnjoj zemlji domaćici. Možda vas baš oni nateraju da ubrzo posetite Maltu, ako to do sad niste učinili.

Za početak, interesantno je napomenuti da su ovom mediteranskom ostrvskom raju Grci i Rimljani u prošlosti nadenuli ime Melita („Medeno ostrvo“), a da Republiku Maltu čini izvestan broj ostrva i ostrvaca, od kojih su naseljena tri: Malta (koja je ujedno i najveće ostrvo), Gozo i Komino.

Nalazi se na raskršću Evrope i Afrike, a zemlju naseljava oko 400 hiljada stanovnika, od čega nešto više od šest hiljada ljudi živi u užem centru glavnog grada, Valete. Valeta je od 1980. godine na UNESCO-voj listi mesta svetske baštine u Evropi. Tvrđava Valeta je jedna od najvećih tvrđava na svetu i u svom posedu imala je osam velelepnih palata u kojima su živeli vitezovi.

Valeta, tvrđava

Malta nije planinska zemlja, predeli su pretežno ravničarski sa brdskim terasama, a pored toga, ne poseduje pošumljena područja, niti značajne rečne tokove. Međutim, obiluje turističkim atrakcijama, a ono što se ne sme propustiti definitivno su malteška Velika luka, najstariji neolitski hram na ostrvu Gozo, Casa Rocca Piccola (tradicionalna malteška Gradska kuća), Laskaris ratne sobe, Palata Velikog vođe, Pomorski muzej, kao i veliki broj crkava.

Velika luka

Naravno, ne treba zanemariti priliku da naučite malteški koji predstavlja kombinaciju arapskog, engleskog i italijanskog. U pauzi od učenja jezika, ukoliko ne posedujete auto, možete se provozati oldtajmerima u gradskom prevozu, a usput se okrepiti najpopularnijim malteškim bezalkoholnim pićem, kinijem (Kinnie), koji je slatkasto-kiselog ukusa, dok glad možete utoliti fenekom, nacionalnim specijalitetom u čijoj je osnovi kuvana zečetina.

Feneka i kini

Prosečna plata 2.000 evra

Ako vam se nakon predloženih aktivnosti ova zemlja toliko dopadne da rešite da u njoj i ostanete, dobra vest je da prosečna mesečna plata na Malti iznosi oko 2.000 evra, a procenat nezaposlenosti je zanemarljiv. Međutim, ukoliko ste žena, od vas se zapošljavanje ne očekuje – Malta ima najniži procenat žena u radnom odnosu u Evropi. S druge strane, ako vam se dopadne malteški državljanin i stupite sa njim u brak, država će za vas obezbediti stanove po izuzetno povoljnim uslovima, a vaša deca će dobiti brojne podsticaje u učenju u vidu velikog broja stipendija i olakšica, što dovoljno govori o brizi o građanima i razvijenosti obrazovnog sistema.

Novi Holivud

Pored toga što se ove godine može pohvaliti činjenicom da je muzički centar najmlađih ljubitelja Evrovizije, Malta je i zemlja iz koje korene vuku neke od najvećih svetskih muzičkih zvezda, poput Brajana Adamsa i Britni Spirs, a takođe je bitno mesto i za srodnu, filmsku industriju – na ostrvu se nalazi najveći evropski studio za snimanje pomorskih efekata pa je često nazivaju i „novim Holivudom“.

Naposletku, verujemo da je nakon ovakvih detalja neko sasvim sigurno dobio želju da našu ovogodišnju predstavnicu, Emiliju Đonin, bodri uživo, iz prvih redova. Mi definitivno jesmo!

Čitajte sutra: Belorusija