Dečja Evrovizija 2014

U susret Dečjoj Evroviziji 2014: Nadežda Misjakova (Belorusija)

[dropcap]N[/dropcap]adežda Misjakova je 12. predstavnica Belorusije na Dečjoj pesmi Evrovizije. Njena pesma se zove Sokol i inspirisana je drevnom ruskom bajkom o devojci koja traga za pticom, sokolom, koja se na kraju, posle mnogih avantura, pretvara u lepog i zgodnog mladića. Pomoć pri komponovanju pesme imala je od poznatog beloruskog kompozitora i izvođača Uzarija.

Nadežda ima 14 punih godina, a pobedničku pesma napisala je pre dve godine. Njeno učešće na Dečjoj Evroviziji može da se nazove „treća sreća“ jer je ova talentovana devojčica već učestvovala na nacionalnom takmičenju 2012. u grupi „Zaranak“, a prošle, 2013. godine, kao solo izvođač.

Pesma Sokol je inicijalno napisana na ruskom jeziku, međutim, Nadežda će je na Malti izvesti na maternjem, beloruskom jeziku. Ovo će biti tek treći put u istoriji Dečje Evrovizije da neka pesma bude otpevana na beloruskom – pre toga, ovaj slovenski jezik se čuo samo 2003. i 2004. godine na prva dva učešća Belorusije.

Pre svega, ja predstavljam Belorusiju i iz tog razloga ću na Malti otpevati belorusku verziju pesme. Takođe, i članovi žirija su nam savetovali da je prevedemo na beloruski. Pomoć u tome pružila mi je Natalija Svistunova.

Let do Malte

Belorusija je svoje pripreme za Dečji Evrosong otpočela još u martu. Nakon što je konkurs završen, među 46 prihvaćenih prijava, stručna komisija je u junu izabrala 10 najboljih za nacionalni izbor koji se održao 29. avgusta.

Nadežda Misjakova pobedila je tek nakon ‘preglasavanja’ članova žirija, pošto su posle regularnog toga glasanja čak troje učesnika imali jednak broj bodova dobijenih od publike i stručnog žirija. Međutim, pravila su bila takva da u tom slučaju odluku donosi stručni žiri koji je tako odlučio da put Malte treba da krene Nadežda.

Foto: BTRC

Nacionalni izbor vodili su „veliki i mali“ poslednji predstavnici Belorusije: Jurij Vaščuk zvani TEO i trećeplasirani iz Kijeva 2013. godine, Ilja Volkov.

Zanimljivo je možda da istaknemo da je nacionalnom izboru prisustvovala i delegacija mađarske nacionalne televizije, pripremajući se za eventualno buduće učešće na Dečjem Evrosongu.

[box type=”shadow” align=”aligncenter” ]Belorusija je, pored Holandije, jedina država koja je učestvovala na svim izdanjima Dečje Evrovizije i spada u red uspešnijih zemalja – dva puta je pobedila (2005, 2007), a 2010. je glavni grad Minsk bio domaćin i organizator ovog takmičenja.[/box]

Sasvim lično

Nađa voli da upoznaje nove ljude i da sluša različitu vrstu muzike, ali joj je najbliži pop zvuk, a neki od omiljenih izvođača su joj nama dobre znane Lana Del Rej i Ani Lorak.

Zanimljivo je da ova devojčica već ima objavljenu zbirku poezije, a jedna njena pesma objavljena je u uglednom dečjem magazinu. Porodica joj pruža veliku podršku, ali ipak ističu da je Nadežda vrlo samostalna, nezavisna devojčica koja uspeva da sama sebe motiviše.

San joj je da jednog dana poseti London i vidi čuveni „Big Ben“ svojim očima. Njen moto je: „Ne brini se što nisi uspeo. Zabrini se što nisi pokušao“.

httpv://youtu.be/dChwZPjrs8c

Oznake