Dečja Evrovizija 2014

U susret Dečjoj Evroviziji 2014: „Sympho-Nick“ (Ukrajina)

[dropcap]U[/dropcap]krajinu će na Dečjem Evrosongu predstavljati tri devojčice: Marta Rak, Sofija Kucenko i Amalija Krimska, koje čine sastav „Sympho-Nick“.

Marta (13), Sofija (12) i Amalija (12) – tri su vrlo talentovane devojčice, koje imaju velikog iskustva u učešću na raznim muzičkim takmičenjima i festivalima koji se organizuju širom Ukrajine. U pisanju pesme za Maltu Pryyde vesna (Proleće  dolazi), pomogao im je poznati ukrajinski kompozitor Mihail Nekrasov.

Naša pesma govori o Ukrajini, domovini mnogih talentovanih ljudi. Hladni crni oblaci nadvili su se nad našom zemljom, ali dolaskom proleća sve će to nestati. Verujemo u čuda i sanjamo bolji i lepši svet.

Let do Malte

Marta Rak, Sofija Kucenko i Amalija Krimska su stekle pravo da učestvuju na nacionalnom ukrajinskom izboru osvojivši titulu u šouu Music Academy Eurovision, emitovanom na prvom ukrajinskom nacionalnom kanalu. U ovoj emisiji nastupale su solo, dok će udruženim snagama pokušati svojoj zemlji doneti još jednu pobedu sa ovog muzičkog takmičenja. Ukrajinska nacionalna televizija je za ovaj izbor organizovala niz emisija kojim je htela da Dečju pesmu Evrovizije napravi što popularnijom u ovoj zemlji među mališanima, ali i odraslima.

Kao pobednice ovog šou-programa, tri devojčice stekle su pravo da se takmiče i na ukrajinskom nacionalnom izboru koji je već bio u toku. Nacionalna televizija NTU i stručni žiri već su izabrali 19 finalista, kada su Marta, Sofija i Amalija pod imenom „Sympho-Nick“ pridružene ostalim takmičarima.

Međutim, da ni izbor za Dečji Evrosong u Ukrajini ne može bez skandala, pokazalo se ubrzo nakon izabranih 20 finalista – čak dve pesme morale su da budu diskvalifikovane zbog kršenja pravila takmičenja, a jedna devojčica je sama naknadno odustala. Uz priključenje jednog rezervnog učesnika, broj finalista završio se na 18.

O pobedničkoj pesmi 9. avgusta odlučivao je petočlani stručni žiri i naravno publika, koja nije mogla da glasa više od 20 puta sa jednog broja telefona. Specijalni gosti u velikom finalu bili su evrovizijske zvezde Zlata Ognjevič i Eldar Gasimov, gde su promovisali svoju zajedničku pesmu Ice and fire.

Zahvaljujući glasovima stručnog žirija i televizijskih gledalaca titulu 9. predstavnika Ukrajine na „Maloj Evroviziji“ osvojile su Marta, Sofija i Amalija ili jednostavno „Sympho-Nick“.

[box type=”shadow” align=”aligncenter” ]Malo je onih koji nisu čuli za Anastasiju Petrik, devojčicu duge plave kose, crnih očiju i prekrasnog glasa, koja je 2012. godine sa pesmom Nebo Ukrajini donela do sada jedinu pobedu na ovom takmičenju.[/box]

Sasvim lično

Iz biografije ovih devojčica vidimo da sve tri (zanimljivo)  sviraju klavir, vole da slušaju stranu pop muziku i bave se modernim plesom.

Impozantan je spisak poznatih muzičkih festivala na kojima su ove tri devojčice do sada nastupale, a još impozantniji broj pobeda sa ovih takmičenja.

Trenutno im  je jedina želja da slave pobedu na Malti, 15. novembra, kada se održava Dečja pesma Evrovizije, za šta se svakodnevno pripremaju.

httpv://youtu.be/I83k3C1vwHk

Oznake