Dečja Evrovizija 2014

U susret Dečjoj Evroviziji 2014: Julija Ćedhamar (Švedska)

[dropcap]Š[/dropcap]vedsku, jedinu skandinavsku zemlju na ovom takmičenju, predstavljaće Julija Ćedhamar, četrnaestogodišnja devojčica iz Skogosa. Njena urbana pop pesma Du är inte ensam (Nisi sam) govori o tome kako se treba ponašati i znati šta je dobro, a šta ne.

Ovogodišnju švedsku pesmu je komponovao Tomas G:son, dobro poznati evrovizijski kompozitor, autor mnogobrojnih evrovizijskih hitova, među kojima je i Lorenina Euphoria.

Let do Malte

Pre tri godine Julija je prepevala pesmu Majkla Džeksona Heal the world. Snimak njenog izvođenja na Jutjubu su primetili čelnici produkcijske kuće Sony te je tako mlada plavokosa devojčica sa juga Stokholma doživela veliki preokret u životu, potpisavši ugovor sa ovom muzičkom kućom.

Dečji Melodifestivalen (Lilla Melodifestivalen) i ove je godine imao zadatak da iznedri najboljeg juniora koji će Švedsku predstaviti u najboljem svetlu i ostvariti neki bolji plasman. Pobedu je odnela upravo Julija, koja će svojom modernom pesmom pokušati da osvoji evropsku publiku u novembru.

[box type=”shadow” align=”aligncenter” ]Dosad već tradicionalni učesnik Dečje pesme Evrovizije još uvek nije uspeo da se domogne pobede. Najbolji rezultat do danas je 3. mesto 2006. godine, kada je Moli Sanden pevala pesmu Det finaste någon kan få (Najbolje što je iko ikada mogao da dobije).[/box]

Sasvim lično

Julija je zapevala kada je i progovorila, a pored toga, uči da svira bas i bubnjeve. Najkompaktibilniji partner joj je njena sestra, Alva, sa kojom je naučila sve što zna o pevanju. Julijin otac Anders je bivši profesor muzike, koji je imao prilike da uči na Kraljevskom fakultetu muzičke umetnosti u Stokholmu. On je zaslužan za to što su Julija i njena sestra Alva snimile album sa švedskim dečjim klasicima i tako nastupale širom zemlje.

Julija je, prosto rečeno, svestrana ličnost. Pohađa umetničku školu, gde uči da peva, glumi i pleše, a aktivno trenira i fudbal. U svako doba dana je okružena prijateljima, mada i tada uspe da pronađe mogućnost da peva i usavršava svoj vokal. Julijini omiljeni pevači su: Pink, Bijonse, Majkl Džekson, grupa „One Direction“ i švedski pevač Oskar Linros. Takođe, veliki je fan Moli Sanden, nekadašnje predstavnice Švedske na Dečjoj pesmi Evrovizije, koja poslednjih godina pokušava da se domogne i „velikog“ takmičenja.

httpv://youtu.be/TGEIJfwrXwI

Oznake