Dečja Evrovizija 2014

U susret Dečjoj Evroviziji 2014: Lizi Pop (Gruzija)

[dropcap]G[/dropcap]ruzijska predstavnica na Dečjem Evrosongu 2014. biće Lizi Pop. Ona je 8. predstavnik ove zemlje i pevaće pesmu pod nazivom Happy day. Kao što sam naziv pesme kaže, Lizi Pop će pevati o jednom srećnom danu, a tu sreću, kako kaže, želi da podeli sa svima. Pesmu će otpevati na gruzijskom jeziku sa malim delom u refrenu, koji će biti otpevan na engleskom.

Od 2011. godine Lizi Pop aktivno školuje svoj glas u Bzikebistudiju koji vodi Giga Kukijanidze, a čije su pesme predstavljale Gruziju 2008, 2010, 2011, 2012. i 2013. godine. On je kompozitor i producent Lizine pesme dok je aranžman uradila Roma Giorgadze.

Lizi će na sceni vokalno i koreografski pomagati još četiri devojčice: Sofo i Dea Dašnijani, Kate Arbolišvili i Nita Lomidze. Pored pratećih vokala i igrača, Lizi će imati kompletnu prateću ekipu počev od vokalnog trenera Sofije Okrešidze, koreografa Tamara Gogorelijanija, do Marike Kurbubadze koja je zadužena za njihov izgled na sceni.

Dečja pesma Evrovizije je moj san još od prošle godine u Ukrajini, kada sam prvi put prisustvovala tom događaju. Bila sam veoma impresionirana i sada tačno nakon godinu dana i sama učestvujem na ovom takmičenju.

Let do Malte

Talentovanu decu između 10 i 15 godina pozvao je 10. jula gruzijski nacionalni emiter GPB na konkurs za izbor novog predstavnika na Dečjem Evrosongu. Tako je otpočelo takmičenje koje je zamenilo interni izbor praktikovan u poslednje tri godine. Audio-snimak pesme, lična biografija i slika bili su dovoljni za prvi korak u izboru gruzijskog predstavnika.

Konkurs je trajao mesec dana; GPB je 12. avgusta organizovao uživo audicije za prijavljene, a dva dana kasnije objavio tri imena koja su izabrana za međunarodno takmičenje.

[box type=”shadow” align=”aligncenter” ]Gruzija je na Dečjoj pesmi Evrovizije debitovala u Roterdamu 2007. godine. Do sada ima upisanih sedam učešća, od toga čak dve pobede (2008, 2011), što se za relativno kratku istoriju ovog takmičenja smatra velikim uspehom. Gruzija je u svojih sedam učešća uvek bila pri vrhu konačne rezultatske liste, a najlošiji plasman je, uslovno rečeno, 6. mesto.[/box]

Sasvim lično

Lizi Japaridze, ili da je zovemo njenim umetničkim imenom Lizi Pop, rođena je 19. septembra 2004. godine. Pohađa gruzijsko-američku školu, a govori čak tri jezika – engleski, ruski i francuski. Voli sport i četvrti je nosilac zelenog pojasa u karateu. Voli životinje pa je stoga brojna njena kolekcija životinjske menažerije: pet pasa, dve kornjače, čak šest kokošaka i puno ribica.

Snimila je nekoliko hit singlova, a imala je i ulogu u mjuziklu Bzikebistudija. Voli pop, džez i klasičnu muziku, a najveća inspiracija joj je Vitni Hjuston čije pesme voli da sluša i peva. Od predmeta u školi voli književnost, matematiku i istoriju, a u budućnosti bi volela da bude ambasador svoje zemlje u Švajcarskoj.

httpv://youtu.be/oMJO_2IFjTI

Oznake