Dečja Evrovizija 2014

U susret Dečjoj Evroviziji 2014: Džozefina Ida Zec (Hrvatska)

[dropcap]H[/dropcap]rvatska uzdanica na Dečjoj pesmi Evrovizije ove godine biće Džozefina Ida Zec, četrnaestogodišnja devojčica iz Zagreba, koja će na evrovizijskoj sceni u Marsi otpevati pesmu Game over.

Džozefina, umetničkog imena Džozi (Josie), sama je napisala muziku i tekst za svoju pesmu, a sam tekst je 75 odsto na hrvatskom i 25 odsto na engleskom. Na predstavljanju za medije u prostorijama Hrvatske radio-televizije početkom oktobra, nije krila svoje oduševljenje zbog predstojećeg nastupa na ovoj manifestaciji:

Jako sam uzbuđena zbog svega, sve mi je novo, zanimljivo, nisam još iskusila nešto ovakvo. Uvežbavam pesmu i ples s koreografinjom i s momcima Svenom i Erosom koji će nastupati sa mnom.

Let do Malte

Hrvatska se ove godine vratila na Dečju pesmu Evrovizije nakon višegodišnje pauze. Naime, država koja je pobedila na prvom izdanju ovog takmičenja 2003. godine, poslednji put je učestvovala 2006. godine u Bukureštu. Zanimljivo, HRT te godine nije emitovao program u predviđenom terminu uživo ni na jednom svom raspoloživom kanalu. To je bio razlog da EBU kazni HRT, čime su čelnici ove kuće najavili da se povlače sa takmičenja – sve do ove godine.

Napori organizatora takmičenja, malteške televizije i Evropske radiodifuzne unije, da se priključe i vrate neke države, urodili su ove godine plodom. Među njima se naravno našla i Hrvatska, a izvršni supervizor Dečjeg Evrosonga Vladislav Jakovljev nije krio oduševljenje zbog povratka HRT-a.

Da će imati svog predstavnika na Malti HRT je saopštio 26. septembra, a predstavnica i njena pesma Game over predstavljeni su nešto kasnije – 3. i 15. oktobra. Internom odlukom stručnog žirija HRT-a, koji su činili Maja Tokić (glavna urednica HTV2), Željko Mesar (rukovodilac sektora Muzički sadržaji), Željan Klašterka (urednik u Muzičkim sadržajima), Silvija Skender (urednica u Dečjem programu) i Aleksandar Kostadinov (šef delegacije), Džozi je izabrana da ponese hrvatsku zastavu na Maltu.

Sasvim lično

Džozefina je rođena 1. novembra u Filadelfiji 2000. godine, ali su se njeni roditelji preselili u Hrvatsku već u januaru 2001. Do svoje četvrte godine živela je u Dubrovniku, a potom su se preselili u Zagreb, gde i danas žive i gde Džozefina pohađa školu.

Ova talentovana devojčica puna je kreativnosti pa je tako već izdala slikovnicu koja je nastala nakon kreiranja posebne aplikacije o životnjima za Ajfon mobilne telefone. Pored toga, Džozi se veoma interesuje za programiranje i drugih aplikacija i veb-programa.

Zanimljivo je da joj je jedan od hobija vođenje video-bloga. Džozi ima svoj kanal na Jutjubu i postavlja video-priloge u kojima predstavlja sebe i svoja interesovanja i talente.

httpv://youtu.be/e2ENQUFcfhw

Oznake