Dečja Evrovizija 2014

U susret Dečjoj Evroviziji 2014: Federika Falcon (Malta)

[dropcap]M[/dropcap]alo evropsko ostrvo u sredini Sredozemnog mora, čiji glavni grad je i domaćin ovogodišnje Dečje pesme Evrovizije, predstavljaće Federika Falcon, mlada operska pevačica iz Hal Safija, malog naselja na Malti. Njen prodorni, maestralni mecosopran će se čuti širom malteške dvorane tokom čarobne pesme Diamonds (Dijamanti), koja ohrabruje svakoga da ne odustaje od svojih snova i ciljeva.

Moja pesma se zove „Diamonds“ i ima posebnu poruku – da treba pratiti svoje snove, jer nijedan san nije nemoguće ostvariti. Meni se stvarno sviđa pesma. Nadam se i ostalima takođe.

Let do Malte

Federika je prvi interno izabran izvođač ove godine. Još 20. aprila je malteška radio-televizija otkrila ime nove predstavnice Malte i naslednice Gaje Kauki, prve malteške pobednice. Pesma i spot za pesmu Diamonds su predstavljeni 17. oktobra. Reč je o vrlo ekstravagantnoj pesmi, neuobičajenog pop-opera stila, što se vrlo retko viđa na Dečjoj pesmi Evrovizije.

Federikina boja glasa i duboko značenje reči pesme su bili glavna inspiracija kompozitorima iste. Tim kompozitora koji je komponovao pobedničku The start od prošle godine, i ove godine je uzeo stvar u svoje ruke. Tekst je napisao Mat Muksu Merčijeka (Matt Muxu Mercieca), a za muziku je zaslužan Elton Carb (Elton Zarb). Veliku pomoć je pružila i Gilijan Atard (Gillian Attard), vokalni trener, koja se svaki put naježi slušanjem Federikine pesme.

[box type=”shadow” align=”aligncenter” ]Malta je do sada 10 puta učestvovala na dečjem izdanju Pesme Evrovizije. Povlačenje ove države nakon nastupa 2010. godine bilo je uglavnom posledica loših plasmana te evropska publika nije imala priliku da čuje predstavnike Malte 2011. i 2012. godine. Međutim, povratak na takmičenje prošle godine bio je ostvarenje fantazije – pobeda, i to velika, kakvoj se malo ko nadao.[/box]

Sasvim lično

Devojčica maestralnog glasa je svoje prve muzičke korake načinila u osmoj godini života. Tada ju je deka vodio na obližnje karaoke žurke, gde su je još tada ljudi zapažali i ohrabrivali da ozbiljno razmisli da se u budućnosti bavi pevanjem. Nakon toga, u svojoj devetoj godini života, počela je vredno da radi na svom vokalu i tako ga usavršava.

Učešća i visoke nagrade na mnogobrojnim festivalima su se nizale. Do pre dve godine Federika je bila ubeđena da je ona isključivo kantri-pop pevačica. Međutim, velikim napretkom i otkrićem velike strasti za opersku muziku, mlada Maltežanka je u sebi probudila opersku pevačicu, mecosoprana. Na većini festivala je uglavnom izvodila pesme na italijanskom i malteškom jeziku, a važno je napomenuti i da je velike nagrade osvojila za izvođenje pesama La voix i Tragedy, koje u originalu izvodi Malena Ernman, švedska predstavnica na Pesmi Evrovizije 2009. Pored ovih pesama, izvodila je i slovenačku iz 2007. i austrijsku iz 2014. godine.

httpv://youtu.be/0Kz4VRp3Xmc

Oznake