Dečja Evrovizija 2014

U susret Dečjoj Evroviziji 2014: Sofija Pacalidis (Kipar)

[dropcap]N[/dropcap]akon petogodišnje pauze Kipar se na velika vraća na Dečju Evroviziju, a njihova uzdanica je i te kako talentovana Sofija Pacalidis. Pesma koju će pevati na Malti nosi naziv I pio omorfi mera (Najlepši dan), a i sama Sofija je pisala tekst ove pesme.

Pesma je pozitivna, šalje dobre vibracije ljudima, a i odražava i moju ličnost. Pesmom želim da pošaljem poruku svima onima koji prolaze kroz teške trenutke – ako ih drugi zafrkavaju, ismejavaju ili ako im jednostavno trenutno ništa ne ide od ruke. Želim da im kažem da posle oluje uvek dolazi duga te da oraspložim sve te ljude svojom pesmom i stihovima.

Oduševljenje zbog činjenice da predstavlja svoju zemlju ne krije, ali isto tako naglašava da ne ide na Maltu da bi pobedila, već da bi predstavila sebe i svoj narod na najbolji mogući način, da uživa i stvara uspomene kojih će se sećati ceo život.

I pio omorfi mera su, pored Sofije, pisali i Aleks Panaji (kiparski predstavnik na Evroviziji 1995. i 2000. godine) i grčki tekstopisac Stavros Stavru.

Let do Malte

Kipar je jedna od zemalja koja je učestvovala i na prvoj Dečjoj Evroviziji 2003. godine, a dve godine nakon prvog učešća, 2005, povukli su pesmu sa takmičenja jer je „previše ličila na druge pesme“. Ipak, Kipar je te godine mogao i da glasa.

Onda kada smo mi organizovali ‘veliku’ Evroviziju u Beogradu, Kipar je imao čast da ugosti šesto izdanje Dečje Evrovizije 2008. Najbolji plasmani su im osma mesta iz 2004. i 2006. godine; 2009. godine su poslednji put učestvovali, a onda su 3. jula ove godine najavili svoj veliki povratak.

Dvadesetak dana kasnije, Sofija je interno izabrana da brani boje svoje zemlje na Malti, dok je pesma objavljena krajem septembra.

Sofija nije otkrila detalje o scenskom nastupu, samo je naglasila da neće biti previše slično video-spotu, kao i da vežba oko 2-3 sata dnevno.

Sasvim lično

Sofija je rođena 16. decembra 2000. godine i trenutno pohađa englesku školu u Nikoziji. Sa samo tri godine počela je da peva, a već sa pet da pohađa časove klavira, kada je krenula da komponuje svoje pesme.

Učestvovala je na mnogim takmičenjima i humanitranim gala večerima te tako sticala iskustvo koje će joj svakako pomoći na Dečjoj Evroviziji. Već tri godine ide na časove teorije i solo pevanja na Akademiji talenata u Nikoziji.

Najveći pevački idol joj je Bijonse, kao i Selin Dion, Kristina Agilera, Adel, a voli i rok bendove poput „The Beatles“, „Aerosmith“, „Scorpions“. Od muških pevača voli Robija VIlijamsa, Dejvida Getu, Eda Širana… Omiljena pesma sa Evrovizije joj je La la love, predstavnice Kipra 2012. u Bakuu, koju je pevala Ivi Adamu.

httpv://youtu.be/yTLoE8Cz60A

Oznake