Dečja Evrovizija 2014

U susret Dečjoj Evroviziji 2014: Beti (Jermenija)

[dropcap]E[/dropcap]lizabeta Hakobi Danijeljan ili jednostavno Beti (Betty) biće osma predstavnica Jermenije na Dečjoj pesmi Evrovizije. Beti je priznala da već nekoliko godina sanja o tome da predstavlja Jermeniju na dečjem Evrosongu. Bio je ovo njen drugi pokušaj na nacionalnom izboru.

Prethodne godine bila je član grupe „Happy day“ koja je takmičenje završila na 3. mestu. Da li će biti uspešna kao njeni prethodnici saznaćemo 15. novembra, kada bude otpevala svoju pobedničku numeru People of the Sun. Pesmu su komponovali i producirali Arevi Mardik, Avet Barsegjan (voditelj dečjeg Evrosonga 2011. u Jerevanu), Mane Hakobjan (autor jermenske pesme na ’velikoj’ Pesmi Evrovizije 2009) i Martin Mirzojan.

Avet je za Beti rekao da ga asocira na sunce – bistra devojka sa puno interesovanja i snova. Tako je i nastao naziv za ovu pesmu.

Avet:
Pesma je ispunjena energijom koja dolazi od našeg malog sunca – Beti. Srž ideje ove blistave pesme jeste da u detinjstvu uvek sija sunce. Betin najveći san jeste da sva deca imaju srećno, sunčano i mirno detinjstvo. Ona želi da svi mladi sveta ne budu razočarani malim stvarima i da budu korisni celom svetu: Ljudi sunca!

Beti:
Pesma se zove „People of the sun“ zato što smatram da su sva deca u Jermeniji moji prijatelji i svima ponaosob želim da budu topli, radosni i srećni ljudi.

Let do Malte

Jermenski javni servis objavio je 29. maja konkurs za prijavu pesama na nacionalni izbor. Bilo je naznačeno da bilo kom od prethodnih predstavnika ove zemlje na Dečjoj pesmi Evrovizije nije dozvoljeno da učestvuje u izboru. Na konkurs je prijavljeno 87 pesama, a 20. avgusta je objavljeno da će se nacionalno finale održati 14. septembra uživo na prvom programu jermenskog javnog servisa. Imena finalista objavljena su 5. septembra, a pobednik je biran glasovima publike i žirija u odnosu 50–50.

Žiri su između ostalih činili i neki od prethodnih predstavnika Jermenije na Evrosongu: Inga (sestre Inga i Anuš 2009) i Andre (2006). Domaćin nacionalnog izbora bila je šef jermenske delegacije na Pesmi Evrovizije Goar Gasparjan.

U finalu su, pored Andrea i Inge, nastupili i Hajko (2007), Eva Rivas (2010), Emi (2011), Gor Sudžijan i grupa „Dorians“ (2013), koji su otpevali dečje evrovizijske numere kao i jermensku pobedničku pesmu iz 2010. godine. Predstavnik Jermenije na Evrosongu 2014. Aram Mp3 obratio se putem specijalne video-poruke.

[box type=”shadow” align=”aligncenter” ]Jermenija je na dečjem izdanju Pesme Evrovizije prvi put nastupila 2007. godine u holandskom gradu Roterdamu. Od tada nisu nijednom odustali, zabeležili su čak pet plasmana među pet najboljih nacija, a najlošiji plasman (8. mesto) ostvarili su 2008. godine. Međutim, Jermenija ima ubeleženu i jednu pobedu i to 2010. godine. Do danas, bili su i domaćini 2011, kada je glavni grad Jerevan ugostio učesnike ove manifestacije.[/box]

Sasvim lično

Beti je rođena samo jedan dan pred veliki praznik žena, 7. marta 2003, pa njena majka smatra to svojim najlepšim poklonom za ovaj praznik. Beti od svoje četvrte godine pohađa razne škole, piše pesme, a uči i da svira gitaru. Učestvovala je na mnogim nacionalnim i međunarodnim festivalima, a poznata je i kao domaćin nekoliko emisija na različitim TV stanicama.

Njeni uspesi su i nagrada za najbolje „TV dete“, Princeza planete 2012, učesnica je međunarodnog matematičkog takmičenja, a sa dečjih olimpijskih igara 2012. godine koje su održane u Antaliji donela je čak četiri medalje za svoju zemlju.

Voli plivanje, košarku, golf i streljaštvo. Kaže da nema muzičke idole, ali voli da sluša Elu Ficdžerald, Vitni Hjuston, Kristinu Agileru i Bijonse. Jedan od njenih snova jeste da snimi pesmu sa italijanskom legendom Adrijanom Čelentanom.

httpv://youtu.be/hNIh3zudmjM

Oznake