Dečja Evrovizija 2014

Dečja evrovizijska nedelja na Malti

[dropcap]D[/dropcap]olaskom prvih delegacija zemalja učesnica dečjeg Evrosonga na Maltu, započinje niz događaja koji će obeležiti evrovizijsku nedelju – sedmodnevni vremenski period uoči finala, ispunjen probama nastupa, snimanjem video-razglednica, konferencijama za medije, ali i drugim kulturnim sadržajima i pre svega dobrom zabavom.

Malta u znaku Dečje Evrovizije

Pri prvim koracima na malteškom tlu posetioci mogu da steknu utisak da je Dečja pesma Evrovizije već počela. Na aerodromu, na ulicama, šetalištu, na raskrsnicama i drugim važnim i vidljivim lokacijama prisutni su simboli ovogodišnjeg takmičenja. Logotipi koji svetle u noći pozivaju sve žitelje i posetioce na dobru zabavu i druženja za vreme trajanja ovog jedinstvenog takmičenja.

Foto: EDAX

Svečani prijem u palati Verdala

I dok pristužu prve novinarske ekipe i delegacije, početak dečje evrovizijske sedmice biće ozvaničen u nedelju 9. novembra, glamuroznim prijemom u palati Verdala, letnjoj rezidenciji predsednika Malte.

Svečana dobrodošlica i defile na crvenom tepihu za sve učesnike i članove delegacije održaće se u ovoj velelepnoj palati koja se nalazi na najvišoj tački na ostrvu Malta. Brojni novinari pratiće ovaj događaj čiji je početak zakazan za 19 časova, a prenos  je omogućila i zvanična stranica dečjeg Evrosonga.

Na svečanom prijemu biće obavljen i preliminarni žreb za nastup na takmičarskoj večeri.

[box type=”shadow” align=”aligncenter” ]Kao što smo ranije pisali, ove godine će redosled nastupa ponovo odrediti producenti poludirigovanim žrebom. Slučajnim žrebom odrediće se redni broj nastupa Malte i prvog i poslednjeg takmičara. Ostalih trinaestoro učesnika žreb će smestiti u prvu ili drugu polovinu, tako da će tek na osnovu toga producenti odrediti ko će gde nastupati, kako bi se postigao dinamičniji šou i da se ne bi dve pesme sličnog ritma našle jedna pored druge.
Redosled kojim će predstavnici pristupati preliminarnom žrebu u palati Verdala određen je tzv. „žrebom pre žreba“ u specijalnoj emisiji na malteškoj televiziji i evo kako on izgleda: Malta, Bugarska, Hrvatska, San Marino, Crna Gora, Kipar, Slovenija, Rusija, Holandija, Belorusija, Srbija, Švedska, Italija Gruzija, Ukrajina i Jermenija.[/box]

Prva proba Emilije Đonin u utorak 11. novembra

Ponedeljak 10. novembar počeće radno jer od 10 časova startuju prve probe.Tog dana će na evrovizijsku scenu prvi put stati predstavnici osam država (Holandija, Švedska, Jermenija, Rusija, Italija, Ukrajina, Bugarska i Kipar).

Delegacije Srbije na Maltu putuje u nedelju 9. novembra ranim jutarnjim letom, a naša predstavnica Emilija Đonin će na scenu stati u utorak 11. novembra u 13.40. Pored Srbije, tog dana će prve probe imati još Gruzija, Crna Gora, Hrvatska, San Marino, Slovenija, Malta i Belorusija.

Prve probe traju po 40 minuta, a radni dan se završava druženjem u Euroklubu od 20 do 22 časa.

Kompletan raspored svih proba tokom evrovizijske nedelje možete pogledati ovde >>.

Bogat kulturni i društveni program

Da boravak na Malti ne prođe samo radno, potrudili su se domaćini koji će svim gostima priuštiti brojne turističke ture, obilaske znamenitosti na ostvima Malta i Goco, kulturne događaje i druženja sa vršnjacima.

Zanimljivo je da će 16 različitih škola širom ostrva organizovati druženja sa po jednom delegacijom. Svaka škola dobila je zadatak da nauči ponešto o svakoj državi čiji će biti domaćin. Osim boravka u školama i druženja sa učenicima, biće upriličen i muzički program, mini-koncerti na kojima će moći da učestvuju zainteresovani talenti. Ova dešavanja organizovana su pod okriljem ministarstva obrazovanja.

[box type=”shadow” align=”aligncenter” ]Album sa svim pesmama koje će se ove godine nadmetati 15. novembra nalazi se u prodaji. Pored takmičarskih pesama, na njemu se nalaze i karaoke verzije. CD je moguće kupiti onlajn i to preko veb-servisa iTunes (9.99 evra) ili 7Digital.com (8.99 funti).[/box]

Novinari u posebnom fokusu

Naravno, ni predstavnici medija neće biti zaboravljeni. Za njih su organizatori takođe predvideli turističke izlete, krstarenja Velikom lukom, obilaske kultuno-istorijskih znamenitosti i slično. Domaćini su im obezbedili i različite promotivne materijale, suvenire, „radne“ torbe sa logotipom Dečje Evrovizije, ne bi li im rad i boravak bili prijatniji.

Pored toga, domaćini su svim akreditovanim posetiocima omogućili besplatan javni prevoz tokom trajanja takmičenja!

Hala brodogradilišta u Marsi u kojoj će se održati takmičenje prostire se na 300 metara kvadratnih. Pres-centar je lociran pored hale u odvojenom šatoru koji pokriva 900 kvadratnih metara prostora. Ovaj prostor dostupan je svim akreditovanim novinarima za rad, intervjue, konferencije za medije i ostale aktivnosti neophodne za medijsko pokrivanje događaja tokom 10 novembarskih dana.

Organizatori su takođe istakli da je angažovano više od 100 volontera koji će pomagati u realizaciji Dečje Evrovizije.

Bina u punom sjaju

Uređenje hale, u koje spada i postavljanje bine i rasvete, trajalo je od 21. do 30. oktobra. Iz produkcijskog tima su ranije javili da će do 6. novembra sve biti završeno, kada će početi prve tehničke probe rasvete i scenografije.

Tehnička proba

Podsetimo – scenografija je konceptualno zasnovana na drevnoj umetnosti origami, za koju je inspiracija pronađena upravo u trouglovima ovogodišnjeg logotipa takmičenja. Autor scenografije je Klaudijo Santuči (Claudio Santucci) iz kompanije Gio’Forma iz Milana.

Upoznajte se sa nekim od karakteristika bine:

  • LED ekrani visoke rezolucije postavljeni na 9 metara visine
  • 28 metara širok podijum sa manjim LED elementima
  • pozadina specijalnim osvetljenjem iza glavnih LED ekrana koji će se koristiti po potrebi ili zahetvu delegacija
  • dve piste za šetnju koje vode od glavnog podijuma ka publici
  • dve manje bine za ulaz i izlaz na glavni podijum
  • LED ogledala srednje i manje rezolucije postavljena bočno od glavne bine

Završni šou 15. novembra

Takmičarsko veče Dečje pesme Evrovizije, kao što je poznato, održaće se 15. novembra sa početkom u 19 sati.

Pobednik će se izabrati glasovima publike i stručnog žirija u odnosu 50 : 50. Međutim, članovi žirija, kao ni glasovi publike, neće rangirati sve pesme od prve do poslednje, već će ocenjivati 10 pesama dodeljivanjem poena 1–8, 10 i 12, što je način koji je važio i na ‘velikoj’ Pesmi Evrovizije do 2013. godine. Tako kombinovani glasovi publike i žirija, daće konačnu raspodelu bodova 1–8, 10 i 12.

Silvana Grujić

Kao do sada, samo će biti saopšteno kome ide 8, 10 i 12 poena, dok će bodovi 1–7 biti automatski raspoređeni na tabeli.

I ovog puta, portparoli TV emitera biće deca koja će bodove saopštavati direktno na bini, izlaskom na scenu. U ime Srbije, bodove će izreći Tamara Vasović, četrnaestogodišnja devojčica koja sa roditeljima živi na Malti.

Osim na zvaničnom sajtu, prenos će raditi i Drugi program Radio-televizije Srbije (RTS 2), a voditelj prenosa biće Silvana Grujić.

Sve o ovogodišnjim učesnicima i o ovogodišnjoj zemlji domaćinu Malti možete pročitati u našoj rubrici „U susret Dečjoj Evroviziji 2014“ na sledećim stranicama: