Balkan, Balkan! Evrovizija 2015

Skopski festival 2014: Sumnje u regularnost glasanja publike

[dropcap]N[/dropcap]i 24 sata nije prošlo od pobede Danijela Kajmakoskog na „Skopskom festivalu“, a već je privedeno pet lica na informativni razgovor u policiju zbog sumnje u nameštanje telefonskih glasova publike.

U policiju su na razgovor privedeni kompozitor i pevač Jovan Jovanov, menadžer i vlasnik „Plan B“ produkcije Kristijan Stefanovski i njegov brat Igor, i Boris Videvski , vlasnik preduzeća „Videks“ koje je bilo organizator telefonskog glasanja publike.

Iz makedonske policije navode da niko nije uhapšen, već samo priveden na informativni razgovor zbog sumnje u nameštanje glasova u korist Danijela Kajmakoskog. Policija navodno poseduje dokaze o prevari koja je realizovana pomoću SIM kartica.

Kao što je poznato, publika je glasala 30 minuta, a moglo se glasati samo jednom sa jednog broja telefona. Pesma Danijela Kajmakoskog je dobila 3.597 glasova publike, za razliku od drugoplasirane Egi (2.688) i trećeplasirane Tijane Todevske (781 sms).

Danijel Kajmakoski je u izjavi za makedonske medije rekao da je šokiran takvim optužbama koje bacaju senku na njegovu pobedu.

„Ja sam pozvan da učestvujem, nisam se gurao da uđem na festival, niti molio za to, pa zašto bih varao? Ni ja ni moj tim nemamo takav princip rada“, izjavio je Kajmakoski.

[box type=”note” ] [dropcap]M[/dropcap]akedonska radio-televizija izdala je saopštenje na svom sajtu u kojem pozdravlja sve preduzete akcije policije, navodeći da država već jednom treba da stane na put ovakvim radnjama i da bi takmičenje trebalo da bude jednako za sve.
„MRT je talac ove organizovane grupe koja već neko vreme ovakvim akcijama stvara lošu atmosferu u domaćoj pop i folk muzici. Makedonska radio-televizija će sačekati da policija završi istragu i u skladu sa tim, uslediće analiza, o čemu će javnost biti obaveštena.“
MRT se takođe nada da će se ova bura brzo okončati i da manipulacija na bilo kom drugom festivalu više neće biti.
Organizatori su još dodali da je cena poruke bila ispod redovne standardne cene, kako bi glasanje svima bilo dostupno.[/box]

Jedan deo izvođača, s druge strane, samo sleže ramenima i ostaje zbunjen zbog ovih navoda, ne znajući ko bi mogao da bude uključen u prevaru, niti sumnjaju u bilo koga.

[box type=”warning” ][dropcap]S[/dropcap]lični skandali skoro svake godine potresaju nacionalne evrovizijske izbore, uglavnom u zemljama u tranziciji, u teškoj ekonomskoj situaciji. Simptomatično ipak jeste da se poslednjih godina, sa razvojem telekomunikacionih tehnologija, glasovi dobijeni sms-om sve češće dovode u pitanje.
Zanimljivo je takođe da je, na primer, Moldavija prošle godine dala publici 50% „moći“ da odlučuje o svom predstavniku, iako je za vreme dve polufinalne i finalne večeri primljen sramotno mali broj sms-ova.
Ako već organizatori takmičenja hoće i da zarade na tome, dopuštajući publici da glasa, nije li krajnje vreme da se postave i određene kvote, limiti, ispod kojih glasovi publike ne smeju biti uzeti u obzir u konačnom ishodu?[/box]

Ovo svakako nije prvi put da makedonski izbor za Pesmu Evrovizije potresaju skandali sa glasanjem, bilo publike, bilo žirija. Tokom prethodne decenije, događali su se i mnogo veći skandali, a sigurno da je najveći od njih bio onaj iz 2005. godine, kada je (navodno) izbila i tuča iza scene u kojoj je učestvovao Dragan Vučić, otac Martina Vučića i kompozitor pesme Make my day, sa kojom je Martin predstavljao svoju zemlju na Evroviziji u Kijevu.

[button color=”white” size=”small” ]Izvor: Vecer.mk[/button]

4 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Danijel ce za razliku od Tamare Todevske 2008. godine proci u finale zato sto je tokom X factora odusevio ne samo Makedonce nego celu ex Yu zato cutite i budite srecni jer cete napokon imati predstavnika koji do duse ima najbolju makedonsku pesmu u poslednjih 7 godina i koji ce vas odvesti u finale i tamo plasirati na neku odredjenu poziciju!!!!!!

  • Tamara,
    Nemamo mi ama baš nikakav problem sa Danijelom. Naprotiv.
    Mi samo PRENOSIMO informacije – one o kojima pišu mediji u Makedoniji. Mi NE KREIRAMO ovu informaciju – mi je samo prenosimo.

  • Od gde znate da su svi za Daniela?Sta vi je vam?Postati čovjek ljepše je nego postati kralj..Sta vi je na svi?Frli cigla i budi precizan -.- Sta vi je problem so Daniela?Ne pricajte nesto sto ne postoi -_-