Dečja Evrovizija 2014

This is the night! Večeras finale Dečje Evrovizije!

[dropcap]T[/dropcap]akmičari iz 16 zemalja, „senzacionalnih šesnaestoro“, takmičiće se večeras sa jednim ciljem – da pobede. Među njima je predstavnica Srbije Emilija Đonin, koja će sa kompozicijom Svet u mojim očima nastupiti pod rednim brojem 14.

Na Malti će se ove godine takmičiti najveći broj učesnika još od 2007. godine, kada je u Roterdamu učestvovalo 17 zemalja. Takmičenju su se prvi put priključili Italija, Slovenija i Crna Gora. Povratnici su Bugarska (posle 2011), Hrvatska (posle 2006), Kipar (posle 2009) i Srbija (posle 2010). U odnosu na prošlu godinu, ove neće biti predstavnika Azerbejdžana, Makedonije i Moldavije.

Po redosledu izvođenja, večeras će se predstaviti:

 1. Belorusija – Nadežda Misjakova | Sokal / Falcon (Soko)
 2. Bugarska – Krisija, Ibrahim i Hasan | Planet of the children (Dečja planeta)
 3. San Marino – grupa „The Peppermints“ | Breaking my heart (Slamaš moje srce)
 4. Hrvatska – Džozefina Ida Zec | Game over (Kraj igre)
 5. Kipar – Sofija Pacalidis | I pio omorfi mera / The most beautiful day (Najlepši dan)
 6. Gruzija – Lizi Pop | Happy day (Srećan dan)
 7. Švedska – Julija Ćedhamar | Du är inte ensam (Nisi sam)
 8. Ukrajina – grupa „Sympho-Nick“ | Spring will come (Proleće dolazi)
 9. Slovenija – Ula Ložar | Nisi sam / Your light
 10. Crna Gora – Maša i Lejla | Budi dijete na jedan dan
 11. Italija – Vinčenco Kantijelo | Tu primo grande amore (Ti si moja prva ljubav)
 12. Jermenija – Beti | People of the Sun (Deca sunca)
 13. Rusija – Alisa Kožikina | Dreamer (Sanjar)
 14. Srbija – Emilija Đonin | Svet u mojim očima / World in my eyes
 15. Malta – Federika Falcon | Diamonds (Dijamanti)
 16. Holandija – Julija | Around (Okolo)

httpv://youtu.be/ZG16GqlSgiM

[toggle title=”Žreb za redosled nastupanja” state=”close” ]Za razliku od prethodne godine, ove je redosled nastupa ponovo odredio producentski tim poludirigovanim žrebom. Slučajnim žrebom određeno je da malteška predstavnica Federika Falcon nastupi 15. po redu. Privilegiju da otvori takmičenje dobila je beloruska predstavnica Nadežda Misjakova koja je izvukla zastavicu sa rednim brojem 1, dok će takmičenje zatvoriti predstavnica Holandije Julija koja je žrebanjem dobila broj 16. Ostalih trinaestoro učesnika žreb je smestio u prvu ili drugu polovinu. Sledeći ove rezultate, producenti su odredili i definitivan redosled, kako bi se postigao dinamičniji šou i da se ne bi dve pesme sličnog ritma našle jedna pored druge.
Redosled kojim su predstavnici pristupali preliminarnom žrebu određen je ranije tzv. „žrebom pre žreba“ u specijalnoj emisiji na malteškoj televiziji.[/toggle]

Pobednik će se izabrati glasovima publike i stručnog žirija u odnosu 50 : 50, kojima će se dodati i glasovi posebnog dečjeg žirija i nagradnih 12 poena svim učesnicima.

Trofej

Članovi žirija, kao ni glasovi publike, neće rangirati sve pesme od prve do poslednje, već će ocenjivati 10 pesama dodeljivanjem poena 1–8, 10 i 12, što je način koji je važio i na ‘velikoj’ Pesmi Evrovizije do 2013. godine. Tako kombinovani glasovi publike i žirija, daće konačnu raspodelu bodova 1–8, 10 i 12.

Kao i prošle godine, i ove će biti nagrađeno troje prvoplasiranih, a priznanje Online award za pobednika internetskog glasanja uručiće se onom predstavniku koji bude prikupio najviše glasova iz „netakmičarskih“ zemalja.

Po pet članova stručnog žirija svih država učesnica podelilo je svoje bodove gledajući i ocenjujući nastupe na drugoj generalnoj probi koja se održala u petak 14. novembra.

[box type=”shadow” ]Nestanak struje na drugoj generalnoj probi!
Prva generalna proba protekla je bez ikakvih problema, međutim na drugoj generalnoj probi, koja je trebalo da počne u 19 časova, dogodilo se nešto što nije uobičajeno za evrovizijske događaje – u hali brodogradilišta u Marsi nestalo je struje, a prekid u napajanju trajao je čitavih sat vremena. Nezgoda se dogodila prilikom izlaska predstavnika Bugarske na scenu – praktično na početku šoua. Anton Atard, izvršni producent malteške televizije zadužen za Dečju Evroviziju izjavio je da će biti obezbeđeni dodatni generatori za napajanje, kako se ne bi dogodila iznenađenja tokom direktnog prenosa i izvinio se svim učesnicima, delegacijama, članovima žirija, EBU i publici u hali, koja je kupila karte i za ovaj događaj.[/box]

Kao do sada, samo će biti saopšteno kome ide 8, 10 i 12 poena, dok će bodovi 1–7 biti automatski raspoređeni na tabeli.

I ovog puta, portparoli TV emitera biće deca koja će bodove saopštavati direktno na bini, izlaskom na scenu. U ime Srbije, bodove će izreći Tamara Vasović, četrnaestogodišnja devojčica koja sa roditeljima živi na Malti.

Onlajn glasanje za gledaoce iz netakmičarskih država

Dečja Evrovizija ove godine biće bogatija za čitav elektronski sistem glasanja posvećen obožavaocima ovog muzičkog takmičenja koji žive van zemalja učesnica. Po prvi put, ljubitelji Dečje Evrovizije od Australije do Brazila i od Amerike do Južne Afrike moći će da glasaju za svoje favorite.

Svake godine Evroviziju za najmlađe isprate milioni ljudi putem televizijskih prenosa širom Evrope. Međutim, svima je jasno da postoji i veliki broj obožavalaca koji takmičenje prate putem interneta, a koji žive van evropskih zemalja učesnica. Iz tog razloga, organizatori Dečje Evrovizije 2014. rešili su da i takvim fanovima izađu u susret.

Obožavaoci Dečje Evrovizije koji žive van 16 zemalja učesnica imaće priliku da svojim glasovima dodele „Onlajn nagradu“ – posebno priznanje koje će biti uručeno na pres-konferenciji nakon šoua izvođaču sa najvećim brojem elektronskih glasova. Ovi glasovi neće imati uticaj na rezultate televotinga, ali će omogućiti svima u svetu da glasaju za svoje miljenike.

Tokom trajanja televotinga, gledaoci koji program prate preko interneta biće usmereni na internet stranicu na kojoj će moći da glasaju za omiljenog izvođača i to samo jednom. Sumiranjem svih glasova, odrediće se pobednik onlajn glasanja kom će biti uručena nagrada, pri čemu se ovaj vid glasanja zatvara u isto vreme kada i televoting, da bi se sprečile moguće manipulacije.

U onlajn glasanju moći će da učestvuju samo obožavaoci koji žive van zemalja učesnica, dok će u redovnom glasanju regularno učestvovati fanovi iz učestvujućih zemalja.

Emilija Đonin uzdanica Srbije

Foto: Slobodan Sarić (RTS)

Mlada i talentovana četrnaestogodišnja Emilija Đonin iz Vršca predstavljaće Srbiju na predstojećoj Dečjoj pesmi Evrovizije na Malti sa kompozicijom Svet u mojim očima. Ona je komponovala pesmu zajedno sa Draganom Ilićem. Tekst je napisao muzičar Nikola Čuturilo, dok je za aranžman i produkciju pesme zadužen Dušan Alagić.

[toggle title=”Biografija Emilije Đonin” state=”close” ]Emilija Đonin rođena je 18. avgusta 2000. godine u Vršcu. Trenutno pohađa osmi razred Osnovne škole „Vuk Karadžić“, svira klavir i učenik je drugog razreda srednje muzičke škole „Josif Marinković“. Pevanjem je počela da se bavi u detinjstvu i bila je učesnik mnogobrojnih festivala širom Srbije.
Šira javnost je upoznaje 2011. godine, kada je u konkurenciji mnogo starijih učesnika zauzela odlično 2. mesto na takmičenju „Ja imam talenat“. Preko noći postala je idol mladima, a u rodnom Vršcu pravi mali heroj. O njenom uspehu puno se pričalo i pisalo u domaćim medijima. Od tada je učestvovala u revijalnim programima mnogih festivala i na mnogim humanitarnim priredbama, kako u zemlji tako i inostranstvu. Učestvovala je i u realizaciji spota za ekološki spas planete „Čudo“ u kome su bila uključena najpoznatija imena domaće pop muzike.
Osim muzike, Emilija voli da čita a u slobodno vreme bavi se fotografijom. Voli putovanja, sport i uživa u izlascima sa svojim društvom.[/toggle]

Pobednik po treći put i domaćin

Valeta, tvrđava

Odluka da Malta bude domaćin 12. Dečje pesme Evrovizije doneta je u decembru 2013. neposredno po završetku takmičenja u Kijevu i trijumfa talentovane Maltežanke Gaje Kauki.

Malteška nacionalna televizija odmah je izrazila interes da ova zemlja bude domaćin. Kao što je poznato, za razliku od ‘velikog’, na ‘malom’ Evrosongu, pobednik automatski ne dobija pravo da naredne godine bude i njegov domaćin. Ipak, EBU je odlučio da, shodno ponuđenim uslovima i zainteresovanošću javnog servisa Malte (PBS), ta zemlja ugosti male muzičke talente širom Evrope ove godine.

To je treći put u istoriji takmičenja da pobednička zemlja bude i organizator i domaćin sledećeg – prvi put Jermenija 2011, drugi put Ukrajina 2013, a treći put Malta ove godine.

Ovogodišnje takmičenje održava se u hali starog brodogradilišta u Marsi, koja se prostire na 300 kvadratnih metara i za ovu priliku omogućeno je prisustvo 4.500 hiljade gledalaca. Hala se nalazi u malom gradu u Velikoj luci, udaljena je 10-ak minuta vožnje od glavnog malteškog grada – Valete.

Slogan i vizuelni identitet

Slogan ovogodišnjeg takmičenja glasi #together (#zajedno) i ima popularnu oznaku koja se koristi na društvenim mrežama radi preglednosti i razvrstavanja poruka i vesti po temama. Takav tip slogana smo videli upravo na ovogodišnjoj ‘velikoj’ Evroviziji (#JoinUs).

Logotip predstavlja malteški krst koji se nalazi na civilnoj zastavi Malte. „Izlomljeni“ delovi krsta, obojeni u različite boje, predstavljaju bogatstvo i raznovrsnost Malte, odnosno pesak, more, kamenje, travu, nebo, sumrak i svitanje.

Raskošna scenografija

Izgled scenografije je konceptualno zasnovan na drevnoj umetnosti origami, za koju je inspiracija pronađena upravo u trouglovima ovogodišnjeg logotipa takmičenja. Autor scenografije je Klaudijo Santuči (Claudio Santucci) iz kompanije Gio’Forma iz Milana.

Prvi put jedan voditelj domaćin Dečje Evrovizije

Mora Dilija

Domaćin i voditeljka šoua je Mora Dilija (Moira Delia), poznato lice evrovizijskoj zajednici s obzirom na to da je u više navrata vodila malteški izbor za Pesmu Evrovizije. Osim toga, poznata je voditeljka i producentkinja na Malti.

Za sebe kaže da je vrlo energična osoba, da voli sport, komedije i vreme provedeno sa prijateljima. Veliki je gurman, a najveća strast su joj životinje te je mnogi znaju i kao aktivistu za pomoć ugroženih životinja.

Mora Dilija je i jedini voditelj Dečjeg Evrosonga 2014, što je prvi put u istoriji da jedna osoba bude domaćin evrovizijskog izbora za najbolju dečju pesmu Evrope.

Muzička raznolikost

Ovogodišnji šou uključuje širok spektar muzičkih stilova, tako da se može reći da je otišao korak dalje od dosadašnje tradicije Evrosonga za decu. Međutim, to definitivno ne znači da se gubi veza sa korenima ovog koncepta. Izabrana tema #together inspirisala je producente da u realizaciji kombinuju različite plesne stilove, specijalne efekte i rasvetu. Performansi će uvući gledaoca u vrtlog muzičkih stilova: od klasične i dens muzike, preko elektronskih i dabstep ritmova, pa do futurističke muzike; a sve to sa namerom popularizacije Dečje pesme Evrovizije i kod tinejdžera, pored standardne ciljne grupe – najmlađih fanova.

U programu učestvuje više od tri stotine izvođača, čiji će rad koordinirati Gordon Bonelo, koji će njihovim umetničkim kvalitetima dati unikatnu notu. Maltežani Gordona znaju iz nekolicine šou-programa koje je realizovao na ostrvu, a evrovizijskim fanovima poznat je kao domaćin i voditelj malteškog nacionalnog izbora iz 2013. godine.

Centralno mesto revijalnog dela programa, tzv. interval nastupa, zuzeće aktuelna pobednica, Maltežanaka Gaja Kauki, koja će pre nego počne glasanje još jednom izvesti svoju pobedničku pesmu The start.

Zajednička pesma

U „Zajedničkoj pesmi“ koju su komponovali Elton Zarb i Gordon Bonelo, a za koju je tekst pisao Met Maksu Merčeka (Matt Muxu Mercieca), autor teksta aktuelne pobedničke pesme The start, učestvovalo je četrdesetak vokalnih izvođača sa pratećim muzičarima.

Zajednička pesma zove se #together, a stihovi nose optimističnu poruku. U izvođenje pesme uključeni svi učesnici Dečje pesme Evrovizije, kao što je to i ranije bio običaj, a sve u cilju širenja i promovisanja duha zajedništva.

„Zajednička pesma“ takođe će biti izvedena tokom interval nastupa.

Silvana Grujić

Prenos od 19.00 h

Takmičarsko veče i prenos iz Marse počinje u 19 časova. Osim na zvaničnom sajtu, prenos će raditi Drugi program Radio-televizije Srbije (RTS 2), a voditelj prenosa biće Silvana Grujić.

Linkovi za praćenje na internetu:

Navijajmo za Emiliju! Podržimo predstavnicu Srbije!

httpv://youtu.be/thje0DAh_lU

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • 01) Srbija
  02) Slovenija
  03) Malta
  04) Rusija
  05) Hrvatska
  06) Belorusija
  07) Bugarska
  08) Italija
  09) San Marino
  10) Crna Gora
  11) Svedska
  12) Kipar
  13) Holandija
  14) Gruzija
  15) Ukrajina
  16) Jermenija

  sve mirise na dobrar show i dobru zabavu 😀
  srecno svimaa a posebno Emiliji i Uli! 😀