Dečja Evrovizija 2014

Vinčenco Kantijelo iz Italije pobednik Dečje Evrovizije 2014.

[dropcap]P[/dropcap]redstavnik Italije Vinčenco Kantijelo pobednik je 12. izdanja za nabolju pesmu Dečje Evrovizije, koja se ove godine održala na Malti. Ovo je prva pobeda Italije i to na debitantskom nastupu, a njegova pesma Tu primo grande amore (Ti si moja prva ljubav) dobila je najviše bodova stručnog žirija i publike. Predstavnica Srbije Emilija Đonin sa pesmom Svet u mojim očima zauzela je 10. mesto.

Ove godine učestvovalo je najviše zemalja još od Roterdama 2007 – čak 16 (u poređenju sa prošlogodišnjih 12) nadmetalo se za naslov najbolje pesme 12. Dečjeg Evrosonga. Gledaoci su prvi put imali priliku da vide i čuju talente iz Italije, Slovenije i Crne Gore, dok su se na takmičenje vratili Bugarska (posle 2011), Hrvatska (posle 2006), Kipar (posle 2009) i naravno Srbija, koja je posle tri godine poslala svog predstavnika.

U odnosu na prošlu godinu, na Dečjoj Evroviziji ove godine svoje predstavnike nisu poslali Azerbejdžan, Moldavija i Makedonija.

Po redosledu izvođenja, večeras su nastupili sledeći takmičari:

 1. Belorusija – Nadežda Misjakova | Sokal / Falcon (Soko)
 2. Bugarska – Krisija, Ibrahim i Hasan | Planet of the children (Dečja planeta)
 3. San Marino – grupa „The Peppermints“ | Breaking my heart (Slamaš moje srce)
 4. Hrvatska – Džozefina Ida Zec | Game over (Kraj igre)
 5. Kipar – Sofija Pacalidis | I pio omorfi mera / The most beautiful day (Najlepši dan)
 6. Gruzija – Lizi Pop | Happy day (Srećan dan)
 7. Švedska – Julija Ćedhamar | Du är inte ensam (Nisi sam)
 8. Ukrajina – grupa „Sympho-Nick“ | Spring will come (Proleće dolazi)
 9. Slovenija – Ula Ložar | Nisi sam / Your light
 10. Crna Gora – Maša i Lejla | Budi dijete na jedan dan
 11. Italija – Vinčenco Kantijelo | Tu primo grande amore (Ti si moja prva ljubav)
 12. Jermenija – Beti | People of the Sun (Deca sunca)
 13. Rusija – Alisa Kožikina | Dreamer (Sanjar)
 14. Srbija – Emilija Đonin | Svet u mojim očima / World in my eyes
 15. Malta – Federika Falcon | Diamonds (Dijamanti)
 16. Holandija – Julija | Around (Okolo)

Tirkizno mediteransko ostvo Malta prvi put je bilo domaćin evrovizijskog takmičenja, a treći put u istoriji Dečja pesma Evrovizije se održala u državi koja je i pobedila prethodne godine.

Pod sloganom #together takmičenje je priređeno u hali starog brodogradilišta u Marsi, malom mestu u Velikoj luci i desetak minuta nadomak glavnog grada Valete, pred oko 4.500 gledalaca.

Dvanaesta Dečja Evrovizija imala je svoj vizuelni identitet koji je predstavljen „izlomljenim” malteškim krstom koji se nalazi na civilnoj zastavi Malte. Delovi krsta, obojeni u različite boje, predstavljaju bogatstvo i raznovrsnost Malte, odnosno pesak, more, kamenje, travu, nebo, sumrak i svitanje.

Raskošna scenografija obilovala je LED ekranima, a čitav koncept je zasnovan na drevnoj umetnosti origami, za koju je inspiracija pronađena upravo u trouglovima ovogodišnjeg logotipa takmičenja. Autor scenografije je Klaudijo Santuči (Claudio Santucci) iz kompanije Gio’Forma iz Milana.

Ovogodišnje izdanje Dečje pesme Evrovizije prvi put u svojoj istoriji imalo je jednog voditelja i domaćina. Bila je to šarmantna Mora Dilija (Moira Delia), poznata voditeljka i producentkinja na Malti, znana i po svom humanitarnom radu, kao aktivista za pomoć ugroženim životinjama.

Dinamičan i senzacionalan šou

Šou je otvoren kombinacijom video-sekvenci kojom su predstavljene sve lepote Malte, plesnom tačkom sa oko 20-ak plesača na bini i defileom i predstavljanjem svih ovogodišnjih učesnika.

Nakon ovog dela, na scenu je stupila i ovogodišnja voditeljka koja je publiku i gledaoce upoznala sa takmičenjem i pravilima glasanja.

Video-razglednicama, koje su najavljivale nastup svakog izvođača, predstavljene su različite dinamične aktivnosti na atraktivnim lokacijama Malte. Tako smo imali prilike da vidimo sekvencu ritmičke gimnastike u muzeju, sinhrono plivanje u moru kraj Azurnog prozora na ostvu Goco, climbing na drevnim i modernim građevinama Valete, balet na tvrđavi, brejk-dens u predsedničkoj palati i slično.

Deo programa bila su četiri intermeca, četiri tematska audio-vizuelno-plesna performansa. Prvi se zvao „Neonsko svetlo”, drugi „Borba robota”, treći „Buka”, a četvrti „Elektro-balet”. Ideja u ovim segmentima je bila da se prikaže spoj klasične muzike i instrumenata sa modernim tehnologijama i elektronskim zvucima.

U interval nastupu svi učesnici i takmičari otpevali su zajedničku pesmu #together. Pesmu su komponovali Elton Zarb i Gordon Bonelo, a tekst je napisao Met Maksu Merčeka (Matt Muxu Mercieca), autor teksta pobedničke pesme 2013. The start. U izvođenju je učestvovalo četrdesetak vokalnih izvođača sa pratećim muzičarima.

Centralno mesto tog revijalnog dela programa pripalo je prošlogodišnjoj pobednici Maltežanki Gaji Kauki, koja je pre početka glasanja izvela svoju pobedničku pesmu The start, rearanžiranu i remiksovanu, uz pratnju hora i plesača, a takođe je publici premijerno otpevala novu pesmu Children of the future.

Način glasanja

Predstavnik Italije pobedio je zahvaljujući glasovima publike i stručnog žirija u odnosu 50 : 50, kojima su dodati i glasovi posebnog međunarodnog dečjeg žirija i nagradnih 12 poena svim učesnicima.

Žiri je dodelio svoje bodove posmatrajući drugu generalnu probu, dok je publika glasala uživo u toku prenosa, tek pošto su sve pesme bile izvedene, i to u trajanju od 15 minuta.

U svakom nacionalnom žiriju sedelo je petoro stručnjaka iz oblasti muzike i muzičke produkcije, plus jedan mladi član koji je bio deo tzv. dečjeg žirija. Članovi žirija iz Srbije bili su:

 • Marija Marić Marković – muzički pedagog, pevačica, kompozitor
 • Slobodan Marković – kompozitor, aranžer, muzički producent
 • Dejan Cukić – pevač, kompozitor
 • Ivona Menzalin – muzički pedagog
 • Jelena Tomašević Bosiljčić – pevačica
 • Katarina Tošić – član dečjeg žirija

Ove godine članovi žirija, kao ni glasovi publike, nisu rangirali sve pesme od prve do poslednje, već se ocenjivalo 10 pesama dodeljivanjem poena 1–8, 10 i 12, što je način koji je važio i na ‘velikoj’ Pesmi Evrovizije do 2013. godine. Tako kombinovani glasovi publike i žirija, dali su konačnu raspodelu bodova 1–8, 10 i 12.

[box type=”warning” ]

Neuspelo glasanje za „Onlajn nagradu”

Obožavaoci Dečje Evrovizije koji žive van 16 zemalja učesnica imali su priliku da svojim glasovima dodele „Onlajn nagradu” – posebno priznanje izvođaču sa najvećim brojem elektronskih glasova, što je trebalo da bude novina ovogodišnjeg takmičenja.
Glasovi ne bi imali uticaj na rezultate televotinga, ali bi omogućili svima u svetu da glasaju za svoje miljenike.
Gledaoci koji su program pratili preko interneta bili su usmereni na zvaničnu internet stranicu Dečje pesme Evrovizije na kojoj su bila istaknuta uputstva za glasanje za omiljenog izvođača.
Internetsko glasanje počelo je i zatvorilo se u isto vreme kada i televoting, da bi se sprečile moguće manipulacije i bilo je moguće glasati samo jednom sa jedne IP adrese.
Međutim, kako je saopšteno na pres-konferenciji nakon proglašenja pobednika, glasanje nije uspelo (iz još uvek nepoznatog razloga) te s toga ova nagrada neće biti uručena.
[/box]

Tok glasanja

Portparoli TV emitera bila su deca koja su bodove saopštavala direktno na bini, izlaskom na scenu, što je novina uvedena prošle godine u Kijevu. U ime Srbije, bodove je izrekla Tamara Vasović, četrnaestogodišnja devojčica koja sa roditeljima živi na Malti.

Kao do sada, portparoli su saopštavali kome ide 8, 10 i 12 poena, dok su bodovi 1–7 bili automatski raspoređeni na tabeli.

Na početku glasanja, svim takmičarima je izvršni supervizor Dečje Evrovizije Vladislav Jakovljev dodelio nagradnih 12 poena. Ovo je praksa koja se na različite načine sprovodi tokom nekoliko godina unazad, a uvedena je kako bi se sprečilo da neka od pesama ostane bez poena.

Potom je glasao dečji međunarodni žiri koji je 12 poena dodelio Italiji, dok je Srbija dobila 3 poena.

Početkom glasanja u vrhu tabele su se izdvojile Italija, Malta i Jermenija, a od polovine glasanja njima se priključila i Bugarska.

Srbija je dobila poene od Bugarske (6), San Marina (6), Hrvatske (8), Švedske (3), Ukrajine (4), Slovenije (5), Crne Gore (7), Italije (6) i Rusije (1). Dvanaest poena dodelila je predstavnicima Bugarske.

Konačnim zbirom, pobednik 12. Dečje Evrovizije je predstavnik Italije, Vinčenco Kantijelo sa pesmom Tu primo grande amore (Ti si moja prva ljubav) koji je dobio 159 poena. Na 2. mestu završili su predstavnici Bugarske sa 147 bodova, a jedan manje dobila je predstavnica Jermenije Beti, koja je završila na 3. mestu.

Naša predstavnica Emilija Đonin dobila je 61 poen, što je bilo dovoljno za 10. mesto.

httpv://youtu.be/Wo9vCTAr-7M

Konačan plasman

 1. Italija – 159
 2. Bugarska – 147
 3. Jermenija – 146
 4. Malta – 116
 5. Rusija – 96
 6. Ukrajina – 74
 7. Belorusija – 71
 8. Holandija – 70
 9. Kipar – 69
 10. Srbija – 61
 11. Gruzija – 54
 12. Slovenija – 29
 13. Švedska – 28
 14. Crna Gora – 24
 15. San Marino – 21
 16. Hrvatska – 13
[tabs type=”horizontal”][tabs_head][tab_title]1. mesto – Italija[/tab_title][tab_title]2. mesto – Bugarska[/tab_title][tab_title]3. mesto – Jermenija[/tab_title][/tabs_head][tab]httpv://youtu.be/aWKveH5_DY8[/tab][tab]httpv://youtu.be/hBB9f3YdGEs[/tab][tab]httpv://youtu.be/6Fj9GEjmnNY[/tab][/tabs]
Oznake

14 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Darko ja se mozda slazem sa tobom ali svakako Josie nije zasluzila samo jedan bod!

 • Malo razocaravajuci ishod glasanja, jer su Slovenija, Srbija, Kipar zasluzili vise, a Jermenija, Ukrajina mnogo manje 😀 Mada za mene je najveci utisak ostavila mapa Srbije pred glasanje gde je Srbija prikazana celovita, sa KiM i zato hocu da cestitam Mlati na odlicnom spektaklu a i organizaciji i postovanju kojem su nam ukazali 🙂

 • Bilo je mnogo iznenađujuće dobrih pjesama – zvučale su zrelo i imale upečatljive refrene. Ja sam glasao za Bugarsku koja mi je bila uvjerljivo najbolja i jako mi je žao što nije pobjedila. Također su mi bili među favoritima Gruzija, Ukrajina, Malta…. Iako mi je Italija bila među boljima, smatram da je pobjedila nezasluženo. U nastojanju da pokaže svoje vokalne sposobnosti dečko iz Italije je pretjerivao pa je njegova interpretacija povremeno više ličila na deranje nego na pjevanje. Žao mi je što to moram reći no Hrvatska je (zajedno s Crnom Gorom) bila uvjerljivo najlošija pa je zadnje mjesto Hrvatske u potpunosti zasluženo. Ipak žao mi je simpatične Džozefine što će joj ovaj njen nastup na Malti zbog izrazito lošeg plasmana zacijelo ostati traumatično iskustvo, manje mi je žao HTV-a, kojem je ovo bio još jedan jasan signal da prestane tako neozbiljno shvaćati Euroviziju, kako dječju tako i onu za odrasle.

 • zelim da dodam da Emilija ne treba da bude razocarana jer nas je stvarno predstavila na najbolji moguci nacin i da imamo sve razloge da budemo ponosni na nju !

 • Razocaran sam. Zasto uvek balade moraju pobediti. Trebala je pobediti Svedska ili Holandija. STRASNO!!!!

 • Katastrofa. Mislio sam da Italija neće biti ni u top 10. Hrvatska ne zasluzuje ukupno 1 poen od svih zemalja. Jeste da je uzivo jako lose otpevala ali ipak. I ja i sestra smo glasali za nju. Holandija je mozda najbolja pesma i tako lose da prođee? Trebala je prvl mesto!

 • Ja sam se razočarao! Moj favorit je bila Slovenija,realno najbolja pjesma ove god na JESC!
  Mislio sam da će Bugarska pobjediti jer je bila svima favorit pa mi je bilo krivo,a kad sam vidio da su na prva tri mjesta Italija,Jermenija i čak Malta odmah sam rekao jbt pa bolje da Bugarska pobjediiii aaa i jbg šta se dogodi, Italija pobjedi ne zato što nije dobra pjesma već što je ove god on jedini muškarac od izvođača….Eto.na kraju mi je žao i Bugarske…

 • Uzasniji rezultat nije mogao, Od kud Ukrajina ovako visoko ? Ialija da pobedi, ja ne mogu da verujem, a sta sa stvarno kvalitetnim pesmama, Srbija, Slovenija, Belorusija ?? Maltezani su pocastili svoju bracu Italijane jednom lepom pobedom..Sramota me sto je Srbija ucestvovala, nadam se da je ovo poslednje ucesce Srbije i Slovenije

 • A Hrvatska i Crna Gora su bile lose jako,jakooo samo mi je krivo sto Srbija nije malo bolje plasirana realno smo za recimo 7. mesto kao sto sam i pre rekao,a Slovenija je trebalo biti u top 5.

 • Marko,rezultati su zaista odlicni s’ obzirom kakvi su mogli biti! Da su ucestvovale samo sovjetske drzave glasanje bi bili jos gore i pobedila bi Jermenija,budimo realni Bugarska je imala najbolju pesmu i veoma autenticnu odusevljava me ta pesma, sovjetski savez bivsi forsirao Rusiju,Jermeniju i Ukrajinu a pesma je uzas,tako da sam ocekivao ove rezultate ali mi je za Bugare krivo jer pesma genijalnaaaa ali je mala zvucala uzivo slabo jer je izgleda promukla nazalost 🙁

 • Show je bio odlicno organizovan i sve pohvale Malti sto se toga tice ali rezultati su uzasni! Cestitke Italiji! Ali odakle Jermenija u top 3 ? Takodje nezasluzeno su lose zavrsile Srbija, Slovenija, Hrvatska!

 • Sta sam vam rekao da ce dobiti Bugari od Srbije 12 poena i od mnogih drugih drzava,ali veceras kada sam cuo Bugarsku znao sam da ipak nece pobediti iako sam se nadao,jer je devojcica lose otpevala vidi se da je promukla! Samo da je otpevala sjajno kao sto ume ona bi pobedila jer je pesma genijalna i zaista jeste najbolja,ali sam imao neki osecaj da ce Italija pobediti kada sam ga cuo uzivo,decko ubija kako peva jako zrelo a i pesma je dosta ozbiljna i ima prelepu muziku,dakle malo je falilo da pobedi Bugarska ali je imala par falseva uzivo i sigurno bi pobedila da je bilo na evroviziji jos nekoliko balkanskih drzava,jer su Balkanske drzave i skandinavske glasale realno bez politike,a jos jednom sam jako razocaran glasanjem sovjetskog saveza to glasanje je bilo zaista nerealno i politicki jer su svi davali poene svojim drzavama(Jermeniji,Rusiji…) i ubedjen sam da se svi ovde slazu sa mnom ko je gledao prenos,sto se tice naseg plasmana bio je ocekivan jer cak i ja sto sam iz Srbije nisam ocekivao nasu pobedu i da smo pobedili bilo bi nerealno. Ako bih gledao vecerasnji nastup takmicara i kako su uzivo pevali mojih top 3 su defintivno:1.Italija(pesma onako ali decko ubija kako peva),2.Bugarska(Ubedljivo najbolja pesma sto sam pricao vec danima,ali uzivo je bilo malo slabo) i 3.Malta(savrseno peva ali isti slucaj kao kod Italije)