Dečja Evrovizija 2014

Kraljevski doček za male evrovizijske heroje

[dropcap]I[/dropcap]ako je prošlo nekoliko dana od finala Dečje pesme Evrovizije, o pobedniku i ostalim takmičarima se još uvek govori u zemljama učesnicama. U pojedinim država se čini kao da euforija posle takmičenja neće nestati još neko vreme – to je naročito slučaj u Italiji, Jermeniji a pre svega u Bugarskoj.

Doček Ule Ložar

Ula rastura!

Sloganom „Ula raztura“ dočekana je slovenačka predstavnica Ula Ložar, koja je, mnogi će reći, zauzela niže mesto nego što je trebalo, sa pesmom Nisi sam. Rezultati u celoj priči su manje bitni, jer su sva deca ponosno dočekana kod kuće kao heroji. Beloruskinju Nadeždu pri povratku je dočekalo cveće, aplauzi i lepa dobrodošlica, kako od njenih poznanika, tako i od sunarodnika. Maltežanka Federika je u samoj areni tokom finalne večeri očekivano imala najveću podršku, a pohvale i zahvalnice su stizale iz cele zemlje, nakon što je uspešno predstavila zemlju na domaćem terenu.

Mala „osveta“ mladog Vinčenca

Trećeplasirana Beti iz Jermenije imala je prilično dug put do kuće pa je cela jermenska delegacija među prvima krenula nazad, a među poslednjima stigla, budući da su prvo leteli za Moskvu pa iz Moskve za Jerevan. To nije sprečilo porodicu, prijatelje i Betine najmlađe obožavaoce da je dočekaju na aerodromu sa cvećem, poklonima i balonima.

Sama Beti je odmah iskazala svoju sreću zbog odličnog plasmana na Malti i dodala da joj već nedostaju svi takmičari i sva zajednička druženja koja su imali.

Fanovi sa Beti na aerodromu u Jerevanu

Slavlje je, naravno, bilo veliko i u Sant’Arpinu, rodnom gradu pobednika Vinčenca Kantijela. Pobedu nije očekivao ni sam Vinčenco, a ni njegova porodica, te su cele rezultate pratili u neverici da upravo on odnosi pobedu. Njegovi roditelji su primili ogroman broj poruka i poziva podrške – od rodbine, poznanika i Vinčencovih fanova još od takmičenja Ti lascio una canzone. Kroz šalu, govorili su da je ovo kao mala „osveta“ za osvojeno drugo mesto na tom takmičenju, na kom je pobedu odnela Federika Falcon, predstavnica „domaćin“ Malte sa pesmom Diamonds. Podsetimo, Federika je u subotu završila na 4. mestu.

U Italiji se „naglas“ navija da upravo Italija bude domaćin Dečje pesme Evrovizije 2015, jer to ne bi bio jedini veliki muzički događaj u novembru sledeće godine, budući da će MTV Europe Music Awards (EMA) biti održane početkom novembra u Milanu.

Bugarski trio ponos cele nacije

Ipak, najveći i, možemo reći „kraljevski“ doček, imao je drugoplasirani trio iz Bugarske – Krisija, Hasan i Ibrahim su, kako Bugari kažu, najveći heroji te zemlje.

Subotnje finale okupilo je celu Bugarsku pred male ekrane da navija za svoju decu – fenomenalni trio koji je oduševio celu Evropu svojim talentima i pesmom Planet of the children. Po zavšetku finala, bugarska nacionalna televizija BNT najavila je doček mališana, uz prenos uživo u jednoj od popularnijih emisija na tom programu. Veliki broj novinara ih je dočekao, svi želeći da dobiju izjavu dece koja su ponosno predstavila svoju zemlju i dali im veliki razlog za slavlje.

Doček bugarskih heroja na sofijskom aerodromu

Odmah u nedelju, pozvani su da budu specijalni gosti takmičenja „Glas Bugarske“ (The Voice), gde su ih i publika i žiri dočekali na nogama sa ovacijama, a u ponedeljak uveče gostovali su u poznatoj talk-show emisiji „Slavijev šou“ na BTV-u, komercijalnoj televiziji koja je sarađivala sa nacionalnom TV kućom na projektu učešća Bugarske na Dečjem Evrosongu. Poznati TV voditelj i autor pomenute emije Slavi Trifonov, obznanio je 1. septembra da se Upravni odbor BNT usaglasio da Krisija predstavlja Bugarsku na Malti.

Najzanimljiviji detalj je da su dobili ordene počasnih građana Bugarske od samog predsednika Rosena Plevnelijeva (videti naslovnu fotografiju). On ih je nazvao ponosom zemlje i zahvalio im se što su predstavili zemlju na onakav način te ih pozvao da budu posebni gosti na božićnem koncertu „Bugarski Božić“, koji se svake godine održava u nacionalnom pozorištu ove zemlje.

Krisija, Hasan i Ibrahim su bili i gosti Skupštine Bugarske – 240 poslanika je ustalo i aplaudiralo mladim talentima svoje zemlje, dok im se predsednica Skupštine Cecka Cačeva posebno obratila rečima zahvalnosti i oduševljenja.

Suze, smeh i sećanja

Suzama radosnicama se završilo takmičenje na Malti – dok je Vinčenco slavio pobedu, Bugari su plakali od sreće, a Beti se smejala celo veče, ne verujući u rezultat koji je ostvarila.

Momenat kada su svi zajedno na sceni pevali pesmu #together učesnici opisuju kao najlepši od svih, a preko društvenih mreža već pišu jedni drugima koliko im nedostaju, nakon 10 dana druženja na Malti.

Mnogi su pre nekoliko godina mislili da Dečja Evrovizija neće imati svetlu budućnost, nakon što se sve manje i manje zemalja prijavljivalo da učestvuje. Međutim, nakon ove godine, i nakon ovakvih poruka koju su nam poslala deca, prava bi šteta bila da takmičenje ne nastavi da traje. A mi verujemo da hoće.

httpv://youtu.be/hBB9f3YdGEs

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Bugarska je ubedljivo najbolja bila od top 3 zemalja i trebala je da pobedi! I bas mi je drago sto su docekani na takav nacin a najvise mi je drago sto je Ula lepo docekana nakon slabijeg (nezasluzenog) plasmana !

  • Krisia najbolja,bice ona svetska zvezda to se odmah vidi,cim sam cuo pesmu rekao sam da pobedjuje i ono sto je sigurno da bi ova pesma pobedila da je bili malo manje politike i da je ucestvovalo vise drzava i manje sovjetskih drzava,jer je pesma zaista fenomenalna!