Evrovizija 2015

Vreme da zasija u Beču – Melani Rene peva za Švajcarsku

[dropcap]Š[/dropcap]vajcarska je večeras putem šoua ESC-Entscheidungsshow odabrala svog 56. predstavnika na Pesmi Evrovizije. Ovu zemlju u Beču predstojećeg maja predstavljaće Melani Rene sa pesmom Time to shine.

Šou koji od ove godine nosi naziv ESC-Entscheidungsshow („Evrovizijska odluka“) večeras je održan u prepunoj Bodensee areni u švajcarskom gradu Krojclingenu. Domaćin i voditelj programa ponovo je bio Sven Epinej (Sven Epiney).

Švajcarski izbor pesme za Pesmu Evrovizije smatra se dosta složenim u kojem učestvuju čak četiri nacionalne televizije sa različitog govornog područja – nemačkog, francuskog, italijanskog i retoromanskog. Putem tri odvojena konkursa, internet glasanja, internog izbora te određenih audicija, šestoro najboljih imalo je večeras priliku da se još jednom predstavi publici i žiriju.

Kartu za 60. takmičenje za Pesmu Evrovizije večeras su pokušali da osvoje Debora Bau, grupa „Timebelle“, Lisija Šeri, Endi Makšon, Melani Rene i Ticijana. Sve pesme otpevane su na engleskom jeziku.

Debora Bau (Deborah Bough) devojka iz Lugana, prva se predstavila publici i žiriju. Pevajući pesmu One, two, three take me back to 23 na sceni je bila sasvim uverljiva, a njenu interpretaciju publika je nagradila snažnim aplauzom.

Svoje tri minute na impozantnoj pozornici Bodensee arene imala je i grupa „Timebelle“ iz Berna, koju čine šestoro internacionalnih muzičara iz Rumunije, Nemačke, Velike Britanije, Švajcarske i Srbije! Svojim nastupom potvrdili su prethodna nagađanja da važe za glavne favorite.

Lisija Šeri (Licia Chery) 29-godišnjakinja iz Ženeve sa velikim osmehom i vrlo raspoloženim devojkama u pozadini, nastupila je treća. Publika je plesala uz njenu pesmu Fly.

Odmeren nastup imao je večeras jedini muški takmičar – Endi Makšon (Andy McSean) koji misli da je pop-rok pesma Hey now pravi švajcarski adut za Beč.

Melani Rene (Melanie Rene) se publici predstavila snažnom baladom. Njen nastup zračio je samouverenošću i dovoljno dobrim za bečku evrovizijsku scenu. Pesma Time to shine samostalno je delo interpretatorke.

Takmičarski deo večeri zatvorila  je 18-godišnja Ticijana (Tiziana), pobednica prošlogodišnjeg talent šoua „Voice of Switzerland“. Ova devojka, poreklom Italijanka, večeras se predstavila laganom baladom – Only human.

I dok su publika i stručni žiri sređivali svoje utiske, učesnici ovogodišnjeg šoua, nakon što su otpevali svoje takmičarske pesme, u vremenu koje je bilo određeno za glasanje, pokušali su da zarade glasove interpretirajući neke od trenutno najpopularnijih svetskih muzičkih hitova.

Potom su se publika  i gledaoci prisetili prošlogodišnjeg švajcarskog evrovizijsog predstavnika Sebaltera, koji je uspeo da se sa pesmom Hunter of stars plasira u završnicu kopenhaškog Evrosonga.

U revijalnom delu programa, dočekana ogromnim aplauzom, nastupila je Končita Vurst, aktuelna evrovizijska pobednica, interpretirajući još jednom, sada već veliki evrovizijski i evropski hit – Rise like a Phoenix.

Vreme je ubrzo došlo za proglašenje pobednika. Sabiranjem glasova desetočlanog stručnog žirija i publike u jednakom omeru (50 : 50) odlučeno je da boje Švajcarske na jubilarnoj 60. Evroviziji brani Melani Rene sa pesmom Time to shine.

Pesma kojom će Švajcarci pokušati treći put dovesti Evroviziju u svoju zemlju nastupiće u II polufinalu ovogodišnjeg Evrosonga.

ESC Serbia čestita Švajcarskoj na izboru i želi mnogo sreće u Beču!

[tabs type=”horizontal”][tabs_head][tab_title]ESC-Entscheidungsshow[/tab_title][tab_title]Video-spot[/tab_title][/tabs_head][tab]httpv://youtu.be/BKU6MTIcERc[/tab][tab]httpv://youtu.be/uBn2PeYPaYY[/tab][/tabs]
Oznake

3 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Mnogo dobar ritam ima pesma. Moj favorit je idalje Makedonija ali i ovo je veom kvalitetna pesma

 • Ocekivao sam njenu pobedu jer je uzivo zvucala najbolje i publika je vidi se bas reagovala,medjutim krivo mi je sto nije grupa ,,Timebelle’ pobedila ,ne bi pobedila na eurosongu ali bi bila dobra pesma za provod i podigla bi na noge publiku u Becu. Marko ne slazem se sa tobom oko poredka,ja cu verovatno promeniti misljenje do samog takmicenja,ali sve skoro pesme su mi slicne niti su za sada jako dobre niti jako lose,ali ako bih morao da napravim top listu ona bi ovako izgledala:
  1.Holandija
  2.Francuska
  3.Malta
  4.Belorusija
  5.Svajcarska
  6.Makedonija
  7.Albanija
  8.Gruzija

 • 🙂 Moj poredak za sada:

  1) Francuska
  2) Svajcarska
  3) Holandija
  4) Albanija
  5) Malta
  6) Gruzija
  7) Makedonija
  8) Belorusija