Evrovizija 2015

Kipar bira 32. evrovizijskog predstavnika

[dropcap]V[/dropcap]elikim šou-programom koji će se 1. februara emitovati uživo iz Nikozije sa početkom od 20.30 h, kiparski javni servis (CyBC) okončaće svoju ovogodišnju potragu za evrovizijskim predstavnikom.

Nakon trnovitog puta koji je vodio od najave jednog formata programa, preko promene načina selekcije, pa do unapred snimljenih epizoda do čijeg su emitovanja finalisti već bili poznati, Kipar je uspeo da svoj nacionalni izbor privede kraju.

Ovogodišnja kiparska potraga za evrovizijskim predstavnikom obeležena je najpre sklapanjem, a ubrzo potom i raskidom saradnje MAD TV Cyprus i nacionalne televizijske kuće, usled, kako navode, slabog odziva i nepotrebnosti organizovanja maratonskog šoua.

Ko je birao najbolje?

Nakon sedam audicija, članovi specijalnog žirija – bivši kiparski evrovizijski predstavnici Aleks Panaji, Despina Olimpiju i Elena Patroklu, kao i Tasos Trifonos, poznati radijski i TV producent, od 55 izvođača i kompozicija, izabrali su najbolje kandidate koji će nam se predstaviti u finalu.

Od Eurochallenge faze, koja je zapravo postala takmičarska i za pesme, pridružili su im se i Šveđanin Krister Bjerkman (izvršni producent Melodifestivalena), Francuz Bruno Berberes (bivši šef francuske evrovizijske delegacije) i Dimitris Kontopulos (kompozitor i producent više evrovizijskih pesama).

Po završetku druge Eurochallenge emisije i publika je dobila pravo da glasa za svog favorita, te će u izboru pobednika učestvovati ravnopravno sa žirijem.

A najbolji su…

„Minus One“, Shine

Razumem zašto su se našli u finalu i pretpostavljam da su lokalna verzija „Nickelbacka“, na primer. Iako sam fan inače rokerskih numera na Evroviziji, smatram da ne nude ništa što do sada nije viđeno, te da izvođaču definitivno manjka i energije i harizme, ako ih posmatramo izolovano. Ako ih uporedim sa ostalim finalistima, oni su definitivno osveženje i razbijanje monotonije.

Haris Sava i Nearhos Evagelu, Deila den agapo (I don’t love timidly)

Dva vrsna izvođača i jedna od onih balada koje mogu da zamislim u uvodnim špicama nekih telenovela. Smatram da bi uz efektan scenski nastup mogli da prođu sasvim lepo i u finalu, i na Evroviziji. Sviđa mi se što pevaju na maternjem jeziku, kao i sama energija između njih.

Hovig, Stone in a river

Sviđa mi se glas izvođača. To je otprilike sve. Mlaka balada, bez „vau“ momenata – bez ikakvih momenata bolje rečeno. Od početka do kraja ravna linija, Hovig kao da ne iznosi nikakvu emociju i kladim se da je to posledica činjenice da peva na engleskom. Jako bih volela da ovu pesmu čujem na jeziku na kom pevač zapravo ume da se iskaže.

„Doody“, Magic

Dudi! Za razliku od Hoviga, jako je šarmantan, kupuje svojim izvođenjem, gestovima, pojavom… Podsetio me je na Đanluku Becinu i njegovu pesmu Tomorrow, mada ne bih smela da se kladim da su kvalitetom i šarmom na istom nivou. Doduše, Dudi je mlad, pa ima vremena i za njega. Mislim da je zaslužio bolju pesmu, ali dobro, možda mu se i sa ovom posreći.

Panajotis Kufojanis, Without your love

Wannabe Enrike Iglesijas. Već ga vidim na evrovizijskoj sceni, iako lično uopšte nisam oduševljena, ni tekstom, ni muzikom, sve je već toliko puta plasirano i sažvakano. Da ne govorim o Panajotisovom jako čudnom izgovoru i ispevavanju engleskog na nekoliko mesta. Ovogodišnje kiparsko finale je definitivno u konkurenciji za najmelodramatičnije nacionalno finale.

Janis Karajanis, One thing I should have done

Jednom rečju mogu da opišem čitavu interpretaciju, muziku, atmosferu na sceni – nedovoljno. Fino, suptilno, nežno, romantično, ali nedovoljno dobro da bi me dotaklo. Još jedno mlako izvođenje koje u pokušaju da liči na svetsku pop baladu potpuno izgubi svoju draž i jako mi je žao zbog toga.

Gde i kada?

Svi oni koji nisu u mogućnosti da 1. februara gledaju „Projekat za Pesmu Evrovizije“ iz prvih redova u Nikoziji, moći će da prenos događaja prate putem stranice kiparskog emitera, kao i putem sajta Eurovision.tv:

Podsećanja radi, kiparski predstavnik će se za finale boriti u drugoj polovini II polufinala Evrovizije, 21. maja.

Oznake