Evrovizija 2015

Marta i Vaclav češki aduti za Beč

[dropcap]Č[/dropcap]eški stručni žiri je doneo internu odluku da ovu zemlju na predstojećoj Evroviziji predstavlja duetska numera Marte Jandove i Vaclava Noida Barte, pod nazivom Hope never dies (Nada nikada ne umire).

Mnogi fanovi Evrovizije obradovali su se vesti koja je stigla iz Češke, a koja se odnosi na njen povratak na evrovizijsko takmičenje nakon petogodišnjeg odsustva. Sada kada su i izvođači poznati, zadovoljstvo je još veće.

Ko je birao predstavnike?

Žiri muzičkih eksperata radio je u sledećem sastavu: muzički novinar Honza Dedek, „lovac na talente“ Martin Červinka, radijska voditeljka Jitka Benešova i muzičari Mihal Hruza i Mihael Kocab.

Producent, Ondrej Soukup, objasnio je njihov izbor:

„Analizirali smo jednog po jednog češkog izvođača i konačno konstatovali da na evropskom takmičenju poput ovog niko neće suditi na osnovu popularnost izvođača, već na osnovu njegovog šarma i vokalnih kvaliteta, a nema puno ljudi za koje možete staviti ruku u vatru. Na ovom takmičenju, svaki takmičar ima jednu šansu koja traje tri minuta“, kazao je Ondrej.

„Marta Jandova i Vaclav Noid Barta su sjajan izbor po mom mišljenju“, dodaje Martin Červinka. „Marta ima internacionalno iskustvo koje može biti korisno na ovom takmičenju, a Noid je šarmantan pevač, tako da predstavljaju zaista dobru kombinaciju. Cela Evropa će učestvovati na ovom događaju – ne vidim razlog zašto se i Češka ne bi priključila. Na kraju krajeva, sve ovo je zabava i gledaoci širom Evrope su jako uzbuđeni.“

Žiri nije bio zadužen samo za izbor izvođača, već i za izbor kompozicije. Pesme za takmičenje tražene su i od čeških i od slovačkih tekstopisaca. Proces donošenja odluke opisao je Mihael Kocab:

„Pesme koje su bile u konkurenciji su bile jako kvalitetne, po mom mišljenju. Ipak, pobednička pesma je bila i moj favorit. Ima začuđujuć i lep refren, kao i sjajnu modulaciju. Kada sam je čuo, shvatio sam da bi pesma zaista mogla da impresionira, ako se sve odradi kako treba.“

Žiri je morao da vrši selekciju pesama ne znajući ko je kompozitor. Tek nakon konačne odluke, ispostavilo se da je pesmu Hope never dies napisao upravo njen budući izvođač, Vaclav Noid Barta.

Šta kažu pobednici?

„Deset godina sam živela u Nemačkoj, gde svi gledaju Evroviziju, uključujući i najveće rokere. To je veliko veče za njih, verovatno zato što su već dva puta uspeli da pobede. Čitava priča mi je dvostruko interesantnija kada znam da će me gledati mnogo mojih prijatelja iz Nemačke“, izjavila je Marta Jandova.

Vaclav Noid Barta je takođe podelio svoje zadovoljstvo, izjavivši da mu je čast da učestvuje sa Martom i da će se potruditi da ne osramote Češku.

„Evrovizija je dobro takmičenje. Nije baš toliko popularno ovde, ali znam od svojih prijatelja iz inostranstva da su oni veoma uzbuđeni i da Evroviziju smatraju pravim spektaklom.“

Marta Jandova rođena je 1974. godine. Njen otac, Petr Janda, jedan je od najpopularnijih čeških rok muzičara. Kada je došla u Nemačku 1993. godine, pridružila se bendu „Die Happy“ kao pevačica. Takođe, ona je gradila i solo karijeru, a učestvovala je i na nemačkom Bundesvision Song Contestu 2005. i 2007. godine, udruživši se sa bendovima „Apokaliptika“ i „Oomph“. U Prag se preselila 2008. i njena karijera je krenula u dva različita smera: radila je kao TV voditeljka, a nastavila je i da peva sa nekoliko poznatih nemačkih i čeških bendova.

Vaclav o njoj ima samo reči hvale: „Već sam imao priliku da sarađujem sa Martom i oboje smo shvatili da tu ima dosta dobre hemije. Marta je čulna, prava žena, sa divnim glasom i dobrom tehnikom. Ona odiše takvom harizmom, da će duet sa njom uvek zvučati savršeno, pa ko god pevao.“

Informacija o prezentaciji češke evrovizijske pesme biće naknadno saopštena.

Oznake