Evrovizija 2015

Litvanija želi duet! Monika i Vaidas u Beč

[dropcap]D[/dropcap]ug je put pređen do izbora evrovizijskog predstavnika Litvanije. Nakon što su publika i stručni žiri izabrali da pesma This time bude njihov adut za Beč, u završnici evrovizijskog maratona izabran je i izvođač – ovog maja će u Beču pevati duet Monika Linkite i Vaidas Baumila!

U finalnoj emisiji nacionalnog izbora Litvanije Eurovizijos nacionalinė atranka nastupila su tri pevača: Mija, Monika Linkite i Vaidas Baumila, koji su izabrani za završnicu takmičenja među 12 kandidata, kroz niz eliminacionih emisija. Međutim, organizatori su odlučili da zapravo finalni izbor predstavnika bude „duel“ između Mije s jedne strane i Monike i Vaidasa s druge, koji su nastupali kao duet.

Na ovu ideju organizatori su došli zbog određenog ‘pritiska’ javnosti, ali i autora pesme This time, kojima se izrazito dopalo izvođenje te pesme u duetu Monike i Vaidasa u jednoj od prethodnih eliminacionih emisija.

[box type=”info” ]Dvanaest pevača i isto toliko pesama bili su u konkurenciji od 3. januara, kada je izbor i počeo, da bi kombinovanim glasovima publike i stručnog žirija do same završnice došlo troje izvođača i tri pesme. U završnom šouu izbora pesme pobedila je jedna od retkih koju su komponovali litvanski autori: Vitautas Bikus i Monika Lijubinaite, za razliku od većine drugih pesama sa ovog izbora, čiji su autori mahom bili Šveđani. Inicijalno, pesma This time je napisana samo za Vaidasa Baumilu.[/box]

Tokom emisije izvođači su imali tri duela, sledećim redosledom:

Prvi duel:

  • Mija | Dangerous
  • Monika i Vaidas | Saulės pėdomis

Drugi duel:

  • Mija | Take a look at me now
  • Monika i Vaidas | Tiktai tu

U trećem duelu takmičari su konačno izveli svoje verzije evrovizijske pesme This time – Mijina više u country stilu, a Vaidasova i Monikina u pop maniru sa primesama country zvuka.

Specijalna gošća večeri bila je Melani Rene, novoizabrana predstavnica Švajcarske, koja je izvela svoju evrovizijsku pesmu Time to shine.

Publika i žiri jednoglasni

Odluku o pobedniku donosili su ravnopravnim učešćem (50/50) petočlani stručni žiri međunarodnog karaktera i publika koja je imala mogućnost da svoje glasove upućuje sms-om kroz ceo šou. Članovi žirija su nakon svakog nastupa komentarisali izvođenje i javno iznosili svoj sud.

Sve do izvođenja duetske verzije, Mija je bila u prednosti kod publike. Međutim, nakon Monike i Vaidasa, situacija se naglo promenila, pa su njih dvoje prešli u vođstvo.

Članovi žirija su takođe saopštavali svoje bodove, a svih petoro dali su prednost Moniki i Vaidasu! Ubrzo potom, okončano je i glasanje publike – 13.902 glasa dobili su Monika i Vaidas, a 12.746 Mija.

Time su jednoglasno Vaidas i Monika izabrani za predstavnike Litvanije ovog maja u Beču. Pesmu This time izvešće u prvoj polovini II polufinalne večeri 21. maja.

ESC Serbia čestita Litvancima na izboru i želi sreću u Beču

httpv://youtu.be/bBw7tL5QQsU

Oznake

3 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Nije lose isto kao Estonija je lagana pesma,ali opet je bolje to nego da pesme budu kao recimo Portugal 2014 ili Belorusija 2013, ono je bas uzas ko grand show da gledam,tako da pre sam za Kipar i Litvaniju ove godine nego da pesme budu kao sto su umele da posalju vise puta Portugal,Turska itd ,jer nekada je evrovizija bila kulturno i ozbiljno takmicenje a polako se pretvara u grand iz godine u godinu.