Odraz prošlosti

Odraz u prošlosti – An-Sofi

[dropcap]S[/dropcap]cena je njen život. Odmah se vidi da se na sceni oseća kao kod svoje kuće. To je i dokazala više puta nemačkoj publici koja se istog trenutka zaljubila u nju. Ova 24-godišnja pevačica pobedila je u triler završnici na nemačkom izboru i tako postala predstavnica Nemačke na Evrosongu.

Pesma Black smoke opisuje situaciju u kojoj su mnogi od nas bili: dugotrajna veza, u kojoj se ne može ostati zajedno onog trenutka kada se shvati da su mnoge želje ostale neostvarene. Trenutak kada više ne prepoznajete jedno drugo. Trenutak kada više ne možete da izgovorite te „tri reči“ (I Love you).

An-Sofi kaže da je posebno vezana za ovu pesmu zbog čudnih dešavanja na nemačkom izboru. Naime, u samom superfinalu glasovima publike pobedio je Andreas Kimert, dok je An bila druga. Međutim, na samom proglašenju pobednika Andreas je predao pobedu i time dao šansu An-Sofi da bude predstavnica Nemačke na Pesmi Evrovizije u Beču.

httpv://youtu.be/hcxR-6EP6w8

Odraz sadašnjosti – An-Sofi

An-Sofi je rođena 1. septembra 1990. u Londonu, a odgajana u Hamburgu. Probala je sve umetničke pravce. Sa samo četiri godine krenula je da uči balet i sviranje klavira, a sa 11 godina i pevanje. Kao dete razvila je strast prema pevanju inspirisana svojim idolima poput Bijonse, Kristine Agilere i Britni Spirs.

Nakon završetka škole seli su u Njujork, gde je danju studirala na institutu za pozorište i film, a noću nastupala u klubovima. Puna ambicija nakon povratka u Hamburg 2013. godine, An kompletira svoj sopstveno proizveden demo-album, koji kasnije biva otkriven za Evrosong.

Lutka An je njena amajlija pred izlazak na scenu, a za nastupajući Evrosong kaže da joj je važan jer slavi 60 godina; najveći je muzički šou na svetu i pruža mogućnost upoznavanja sa različitim umetnicima iz cele Evrope pa čak i iz Australije.

Njen moto je – Ostani dosledan sebi i veruj u sudbinu.

Odraz u prošlosti – Lena Mejer-Landrut (Nemačka 2010 / 2011)

Ovde su možda sve reči suvišne, mada bar u ovom tekstu ne možemo biti koncizni. Dovoljno je samo pogledati naslovnu fotografiju. Da ne znate pesmu, da ne znate imena, pomislili biste da je ovo retrospektiva Lenine petogodišnje karijere.

Mlada Nemica iz Hanovera ostala je zaključana u srcima mnogih Nemaca, a kasnije i evropske publike koji su je svojim glasovima svesrdno podržali, donevši Nemačkoj „veliku“ pobedu posle nepunih 30 godina!

Iako nije imala profesionalno pevačko iskustvo, Lena je odlučila da učestvuje u emisiji za talente Unser Star für Oslo (Naša zvezda za Oslo), novoosnovanoj nacionalnoj TV emisiji, kreiranoj da bi se izabrao predstavnik Nemačke za Evroviziju 2010. godine u Oslu. Od 4.500 kandidata, Lena je prihvaćena kao jedna od 20 učesnica emisije. Na pitanje koja joj je bila motivacija za učešće, njen odgovor je bio:

Volim da se testiram. Želela sam da vidim na kakav način me drugi gledaju i želela sam da čujem šta stručnjaci imaju da kažu o tome. Ja samu sebe uopšte ne mogu da procjenjujem.

Tri nove pesme otpevala je u finalu i sa sve tri pesme Lena je postigla do tada nezabeležni rekord na muzičkim top-listama, debitujući u prvih šest mesta na muzičkoj zvaničnoj nemačkoj top-listi. Pobednička pesma Satellite debitovala je na 1. mestu, a malo kasnije sertifikovana i kao „trostruka zlatna“.

Tokom maja 2010. godine, a neposredno pre takmičenja u Oslu, Lena je izdala svoj prvi album „My Cassette Player“, koji je debitovao na 1. mestu top-liste nemačkih albuma.

Pobeda Nemačke u Oslu bila je prva od 1982. i prva od njenog ujedinjenja 1990. Pesma Satellite je osvojila 246 poena, pobedivši predstavnike Turske sa razlikom od 76 poena, što je druga po redu najveća razlika u poenima. Lenin trijumf na Evroviziji dobio je dosta pažnje u Nemačkoj, gde je prenos takmičenja pratilo oko 14,69 miliona gledalaca (49,1% udela na tržištu), a ni evropski uspeh nije izostao, pošto se pesma Satellite našla u samom vrhu većine zvaničnih top-lista država u Evropi!

Producent Štefan Rab je kasnije najavio kako će Lena predstavljati Nemačku i na sledećem Evrosongu. Naredne sezone je održano takmičenje pod nazivom Unser Song für Deutschland, na kojem je Lena izvodila nekoliko pesama napisanih specijalno za nju, koje su se potom našle na njenom drugom studijskom albumu. Pobedila je tada neobična pesma Taken by a stranger, koja je takođe privukla veliku pažnju javnosti, no ipak u manjem obimu i sa manjom euforijom u odnosu na prethodnu godinu. Te 2011. godine u Diseldorfu završila je na 10. mestu.

Lena je izdala do sada tri studijska albuma, dobitnica je više MTV i ECHO muzičkih nagrada u raznim kategorijama, i dalje je muzički aktivna, a izlazak četvrtog studijskog albuma „Crystal Sky“ najavljen je za 15. maj 2015.

httpv://youtu.be/rKDzo4E5Aq0

Oznake

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Bravo za usporedbu! Obadvije zrače šarmom, a nesavršenosti u njihovoj vokalnoj interpretaciji ne djeluju iritantno, već naprotiv simpatično.