Odraz prošlosti

Odraz u prošlosti – Eduard Romanjuta

[dropcap]U[/dropcap]kajinski pop, dens i soul pevač Eduard ove godine pobedio je na moldavskom izboru za Pesmu Evrovizije. Iako zbog političke situacije Ukrajina ne šalje svog zvaničnog predstavnika, nezvanično će ih predstavljati upravo ovaj mladi pevač.

Tročlani tim inostranih autora uradio je njegovu evrovizijsku pesmu I want your love koju je posvetio devojci iz Moldavije u koju se zaljubio. Prvobitno, pesma je trebalo da bude izvedena na kasnije otkazanom ukrajinskom nacionalnom izboru, a pošto su pravila moldavskog izbora ove godine dozvoljavala učešće stranih izvođača, Eduard je tu pronašao svoju šansu do staze koja vodi u Beč.

Nastupio je prvi i pobedio. Ipak, njegova pobeda u Moldaviji ostala je u senci žestokog protesta gotovo svih finalista, koji su javno iskazivali negodovanje i optužbe na račun korupcije i kupovine glasova publike direktnom manipualcijom SIM karticama.

Kako? Zašto?

Vrlo je simptomatično bilo da pesma I want your love u I polufinalu bude na 4. mestu kod žirija, a onda u finalu završi na 2. mestu. Potpomognuta sa 13.500 SMS glasova publike (što je zaista veliki broj za Moldaviju!), Eduard je u ukupnoj raspodeli dobio najviše poena i tako pobedio.

I ne samo to!

Optužuju ga da je glasao sam za sebe u green roomu te da je navodno i sam priznao da je potkupio žiri. Na kraju, ali ne i najmanje važno, optužen je i za plagiranje pesme Maraje Keri It’s like that.

Nakon proglašenja pobednika, gotovo svi učesnici složno su bojkotovali zajedničko druženje, a u videu ispod (pošto moldavski jezik teško da neko razume) možete bar videti reakcije nekih od učesnika ovog nacionalnog izbora.

httpv://youtu.be/fs8MC4AxJWo

I Paša Parfeni, predstavnik Moldavije 2012. i kompozitor evrovizijske pesme za Aljonu Mun 2013, učestvovao je i ove godine na nacionalnom izboru kao kompozitor pesme Maricica za bend „DoReDos“ (koji su uzgred pobedili u II polufinalu), a nakon takmičenja na svom Fejsbuk profilu je napisao:

„Očigledno je da je skoro sve potkupljeno! Šteta… Stidim se“, a onda dalje dodao: „RIP EUROVISION MOLDOVA. Nije važno što je on Ukrajinac, važno je to što je korumpiran!“

Prilično teške reči, zar ne?

Posle svega, Eduard se nada se da će sličan uspeh imati i na evrovizijskoj sceni jer će otvoriti ovogodišnje izdanje Pesme Evrovizije, baš kao u Moldaviji. Na sceni Evrosonga želi da pokaže Evropi kako se u duhu evrovizijskog motoa gradi most i to između Moldavije i Ukrajine. I još kaže da želi da opravda očekivanja onih koji su ga podržali u Moldaviji i Ukrajini.

Odraz sadašnjosti – Eduard Romanjuta

Ovaj 22-godišnji pevač rođen je u živopisnom gradiću Ternopolju na zapadu Ukrajine. Njegovo detinjstvo prepuno je nagrada koje je dobijao na raznim pevačkim takmičenjima, a bio je i član žirija nekoliko dečjih muzičkih takmičenja.

Svoj debitantski album je objavio 2003. godine. Zbog svojih ranijih dostignuća, imao je priliku da ga predsednik Ukrajine Leonid Kučma (zamislite!) zagrli, a nastupio je zajedno sa bivšim evrovizijskim predstavnicima Rusije grupom T.A.T.U. (2003) i sa Sofi Gelovani iz gruzijskog dueta 2013.

Nekoliko puta je učestvovao na ukrajinskom nacionalnom izboru; 2011. godine plasirao se na 7. mesto, I’ll never let you go je pesma sa kojom se takmičio 2012. godine i zauzeo 5. mesto, a sledeće godine osvojio je 3. mesto sa pesmom Get real with my heart.

Odraz u prošlosti – Bjern Šifs (Švedska 1978, 1981)

Ne samo po izgledu plavokosog dečaka bebi-lica i poluduge plave kose, već i po skandalu koji je ostao zabeležen u njegovoj biografiji, švedski pevač, kompozitor, glumac i scenarista Bjern Šifs (Björn Skifs), odraz je u prošlosti mladog „ukrajinskog Moldavca“.

Bjern je prvi put izašao na evrovizijsku scenu 1978. godine, godinu dana nakon vraćanja pravila da svaki predstavnik mora da peva na službenom jeziku zemlje koju zastupa. To pravilo ga je prilično iritiralo, protivio se tome, ali nije imao drugi način da to i iskaže osim da izađe na binu i otpeva pesmu na engleskom!

Međutim, Bjern  se u poslednjem trenutku predomislio. Najpre je prilično kasnio sa izlaskom na scenu, a kada je seo za klavir, obratio se publici rečima: „Izvinite što ste me čekali, ali ovo je mimo pravila“, nakon čega je počeo da peva svoju pesmu na „iskrivljenom“ švedskom jeziku, tzv. giberišu.

Giberiš je zapravo igra reči koja se odnosi na njihovo besmisleno izgovaranje „u skladu sa pravilima igre“. Svoj potez objasnio je time da ionako niko ne bi učio razliku jer ne može da peva na engleskom, na kojem bi ga većina razumela.

Te 1978. godine Bjern je takmičenje završio na 14. mestu, a novu priliku imao je 1981. godine. Zauzeo je tada 10. mesto, propisno otpevavši svoju pesmu na švedskom jeziku.

U njegovoj bogatoj radnoj biografiji upisana su 24 studijska albuma, brojni singlovi i maksi-singlovi, kompilacije, kao i bogata filmografija.

httpv://youtu.be/D4iSSEu8VdU

Oznake

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Znam da nije sad to tema ali imam predlog za odraz u proslosti za Litvaniju da imaju slicnu pesmu i nastup kao Julie i Ludwig iz Malte 2004

  • Iskreno svojim nastupom na nacionalnom izboru mene je pre podsetio na Deena iz Bosne i Hercegovine(2004 godine).