Odraz prošlosti

Odraz u prošlosti – Amber

[dropcap]A[/dropcap]mber nosi zeleni pojas u džudou, međutim tragična nesreća koja joj se dogodila kada je imala 15 godina, primorala ju je da odustane od tog sporta. Svoju takmičarsku energiju od tog trenutka usmerila je na muziku osvajajući lokalna takmičenja za talente.

Tada je i otkrila da je njena strast broj jedan muzika, a njen san da sebi obezbedi ugovor za snimanje albuma i da nastupa u inostranstvu.

Učestvovala je u tri takmičenja za talente: The Academy, Trid Tarah i I.D. za koji smatra da je početak njene karijere. Od tada, usledili su nastupi i visoki plasmani na malteškom evrovizijskom izboru, ali sve do ove godine bez pobede.

Ima samo 23 godine, a već poveliko evrovizijsko iskustvo. Na malteškom nacionalnom izboru pojavila se ukupno pet puta, da bi ove godine i pobedila. Osim nacionalnog takmičenja, Amber je iskusila i evrovizijsku scenu, kada je pevala prateće vokale predstavniku Malte 2012. godine u Bakuu.

httpv://youtu.be/lUnEZp-qHxs

Pesma Warrior jer je napisana specijalno za nju i govori o prevazilaženju poteškoća kroz pronalaženje unutrašnje snage. Veoma je sentimentalna, pozitivna, motivaciona. Nada se da će ljudi ovu pesmu prepoznati kao inspiraciju.

Odraz sadašnjosti – Amber

Rođena je 26. maja 1991. godine i redovan je student na univerzitetu na Malti. Trenutno pohađa „dečje obrazovanje i negu“ i nada se da će postati učiteljica. Njen prvi ispit je 25. maja, samo dva dana nakon finala ovogodišnje Pesme Evrovizije.

Obožava volonterski rad. Provela je tri sedmice 2013. godine u Tanzaniji na humanitarnim radovima, a planira i da se tamo vrati ove godine. Neko vreme radila je i u Italiji sa malom decom kojoj je potrebna pomoć.

Amber je „Fejsbuk manijak“ i nada se da će preko društvenih mreža upoznati sve ovogodišnje evrovizijske takmičare pre nego što ih upozna uživo. Veliki je „čokoholik“ i raduje se što će prvi put probati austrijske čokolade i piti topli čokoladni napitak u bečkoj „kući za kafu“.  Za sebe još kaže da je avanturista, puna energije i impresivno obična.

Njeni muzički uzori su Eta Džejms, Bijonse i Rej Čarls, a omiljeni muzički žanrovi džez i bluz. Kada izlazi na scenu pomoli se.

Za Pesmu Evrovizije je rekla da je to „velika scena“ za sve izvođače koja pruža neverovatnu mogućnost da se pokažete pred milionskom publikom širom Evrope i sveta. Kaže da ne postoji takva publika kao što je publika Pesme Evrovizije.

Odraz u prošlost – Anabel Konde (Španija 1995)

„Tanak“ ali snažan vokal na evrovizijskoj sceni, sa pesmom slične dramatike, iskazala je i španska predstavnica Anabel Konde u Dablinu 1995. godine.

Ova „sićušna“ dama moćnog glasa, bar sudeći po uspehu koji je postigla i koji je mogla kasnije da postigne, takmičila se u pogrešno na vreme na pogrešnom mestu. Pesma Vuelve conmigo bila je isuviše dobra za tadašnju konkurenciju, a „Secret Garden“ je bio isuviše originalan i inovativan da bi pobedu nekome prepustio.

Španska državna televizija je izabrala ovu Andalužanku da putuje u Irsku sa pesmom koja je tamo ostvarila najbolji uspeh za Španiju još od 2. mesta 1979. godine, a ispostavilo se i do danas! Vuelve conmigo je takođe završila na 2. mestu sa 119 osvojenih poena.

Nažalost, nakon ovog velikog uspeha, Anabel je bila primorana da se povuče iz muzičkog života zbog problema koje je imala njena tadašnja izdavačka kuća. Ipak, stanovnici malog naselja u predgrađu Malage, gde je i rođena, izgradili su trg u njenu čast.

Anabel Konde je još dva puta pokuašala da predstavi Španiju na Evroviziji – 2000. i 2010. godine, ali bezuspešno, međutim, stala je još jednom na evrovizijsku binu 2005. godine kao prateći vokal predstavnici Andore Marijan van de Val.

httpv://youtu.be/kzSqLoR4PU8

Oznake