Odraz prošlosti

Odraz u prošlosti – Monika Linkite i Vaidas Baumila

[dropcap]P[/dropcap]rvobitni plan je bio da Litvaniju na Pesmi Evrovizije predstavlja solo izvođač, međutim sudbina je htela drugačije. Monika Linkite i Vaidas Baumila ubedili su TV gledaoce i profesionalni žiri svojim izvođenjem, da su jednostavno morali da ih spoje. Svoj nastup pun svežine i radosti ponoviće i u Beču u pesmi This time.

Da je sudbina uplela svoje prste u živote ova dva mlada pevača dokaz je i ovogodišnji izbor u Litvaniji. Naime, Vaidasu je ovo bio drugi pokušaj, a Moniki čak šesti. Njena pesma se nije kvalifikovala za dalje takmičenje, ali se zato ona plasirala u dalje dalje runde, u delu kada se biraju pevači. Nakon uspešnog dueta sa Vaidasom u jednoj od preliminarnih rundi, autor pobedničke pesme This time predložio je da duet Monika/Vaidas bude uzet u razmatranje kod glasača u finalu takmičenja. Organizatori su dozvolili ovu odluku tekstopisca, pa će igrom sudbine, ovaj simpatični litvanski duet videti scenu Pesme Evrovizije u Beču.

Vaidas o njihovoj evrovizijskoj numeri kaže: „Pesma This time je posebna i napunjena 200 % pozitivnom energijom. Istog trenutka kada sam je čuo, želeo sam da se pokrenem, ritam vas odmah uhvati. Nemam sumnje da će i slušaoce obuzeti, bez obzira da li je slušaju u autu, kancelariji ili kod kuće. Ova pesma ima zarazan efekat na sve, bez izuzetka“.

Inače, na nacionalnom izboru u Litvaniji, ovo je bila jedna od retkih pesama litvanskih autora – Vitautasa Bikusa i Monike Lijubinaite, dok su većinu drugih komponovali inostrani autori, mahom Šveđani.

Odraz sadašnjosti – Monika Linkite i Vaidas Baumila

Vaidas je jedan od najpoznatijih pevača i glumaca mlađe generacije u Litvaniji. Rođen je 28. marta 1987. godine u Vilnjusu. Postao je poznat nakon što je učestvovao u muzičkom šou za talente „Dangus“ 2005. godine, gde je osvojio 3. mesto. Nakon perioda pevanja na kruzeru „Queen Elizabeth“ bio je deo nekoliko prestižnih TV projekata i predstava. Njegov debi album pod nazivom „What do you like?“ ugledao je svetlo dana 2006. godine i postigao veliku popularnost. Drugi album „Listen to me“ izdao je 2008. godine i sa njim zaradio nagradu za najboljeg pevača Litvanije.

Diplomirao je 2009. godine,na koledžu u Vilnjusu i to na odseku za klasično pevanje, a studije nastavlja na škotskoj kraljevskoj akademiji muzike i drame. Trenutno radi na trećem albumu. Prošle godine učestvovao je na litvanskom nacionalnom izboru za Pesmu Evrovizije, ali je tada osvojio 3. mesto.

Monika je kao mala maštala da bude igračica. Rođena je 3. juna 1992. godine. Nakon što je počela da svira klavir, ubrzo je shvatila da je muzika važnija od bilo čega. Krenula je da otkriva tajne vokalnog pevanja i od tada želi da peva ceo svoj život.

„Sigurna sam da je najveće čovekovo postignuće pronalaženje sebe“, tvrdi Monika.

Učestvovala je na brojnim muzičkim takmičenjima, festivalima i TV projektima, a od 2010. godine i na nacionalnim izborima za Evrosong, ali i na izboru predstavnika Litvanije za Dečju pesmu Evrovizije 2007. godine.

Odraz u prošlosti – duo „Platin“ (Slovenija)

Bilo je na Pesmi Evrovizije i poljubaca na sceni i zaljubljenih parova, koketiranja… O pesmama o ljubavi da i ne govorimo. Poljubac na sceni Vaidasa i Monike u polufinalu nacionalnog izbora iznenadio je gledaoce, ali je bio i povod mnogim internet portalima i tabloidima da pišu o novonastaloj romansi dvoje mladih Litvanaca. Vaidas i Monika to nisu ni demantovali, ni potvrdili, a možda je tako i bolje. Lepše je nekad ne otkrivati sve i pristojno zagolicati maštu.

Najduži poljubac na sceni u istoriji Pesme Evrovizije priredili su prvi danski predstavnici Birte Vilke i Gustav Vinkler još davne 1957. godine. Taj poljubac mogli su da vide samo retki koji su tih godina imali televizor. „Kiss“ je trajao dugo samo zato što je član produkcije zaboravio da da znak da poljubac treba da se završi.

Ljubili su se na sceni i predstavnici Izraela 2000. godine, a u novije vreme i Finkinja Krista Sikfrids 2013. u Malmeu, ali su pomalo u senci nepravedno ostali i slovenački predstavnici 2004. godine – Simon i Dijana Platin.

Njihov nastup je u Istanbulu delovao pomalo „raštimovano“ ili blaže rečeno – neisplanirano. Ali to njima nije ni bilo važno – oni su se zavoleli, pevali su za sebe i o sebi, a svoju ljubav krunisali su brakom upravo na Bosforu te 2004. godine, nekoliko dana pre nastupa u polufinalu.

I zar je išta dalje u ovoj priči važnije? 🙂

httpv://youtu.be/K4HOUGT_Fmw

Oznake

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Znam da ovo nije tema,ali objavite akusticnu verziju Albanske pesme,ono je previdnooo najezio sam se :D,mislim da mi mozda Albanija postaje i prvi favorit za pobedu,ako bude Elhaida pevala onako bozanstveno na Eurosongu sigurno ce kupiti publiku, i svi ce poludeti za tom pesmom,cak i da ne bude u prvih 5 po ziriju publika ce iz cele Evrope glasati u velikom broju za nju evo i ja iako sam par puta samo glasa o i to dzabe jer je tu i ziri sada,obecavam da cu joj dati glas ako bude ovako izuzetna obozavam njen glas i nju :*,naravno skoro podjednako volim i pesme Estonije,Slovenije,Norveske,Srbije..

  • Lepo 🙂
    Odraz u proslosti za Litvance moze biti i Danska 2010 – Chanee N’Evergreen “In A Moment Like This” po energiji i harizmi kojom zrace, a tu je i poljubac na samom kraju nastupa 🙂