Evrovizija 2015

Švedski „Heroji“ pobednici 60. Pesme Evrovizije

[dropcap]P[/dropcap]obednik jubilarne 60. Pesme Evrovizije, čiji je domaćin bio glavni grad Austrije Beč, jeste Švedska. Njen predstavnik Mons Sermerlev je sa pesmom Heroes osvojio najviše poena stručnog žirija i publike (365) te svojoj zemlji doneo šestu pobedu i pravo da dogodine u maju organizuje 61. izdanje takmičenja za najbolju pesmu Evrope. Predstavnica Srbije zauzela je 10. mesto sa 53 prikupljena boda.

Pod sloganom „Building bridges“ ove godine se u Beču takmičilo 40 zemalja, a pravo da se nađe u finalu i bori za lauret Pesme Evrovizije imalo je 27 sledećih država i predstavnika:

 1. Slovenija: grupa „Maraaya“ | Here for you
 2. Francuska: Liza Anžel | N’oubliez pas
 3. Izrael: Nadav Gueđ | Golden boy
 4. Estonija: Elina Born i Stig Resta | Goodbye to yesterday
 5. Ujedinjeno Kraljevstvo: sastav „Black Velvet“ | Still in love with you
 6. Jermenija: sastav „Genealogy“ | Face the shadow
 7. Litvanija: Monika Linkite i Vaidas Baumila | This time
 8. Srbija: Bojana Stamenov | Beauty never lies
 9. Norveška: Merland i Debra Skarlet | A monster like me
 10. Švedska: Mons Selmerlev | Heroes
 11. Kipar: Janis Karajanis | One thing I should have done
 12. Australija: Gaj Sebastijan | Tonight again
 13. Belgija: Loik Note | Rhythm inside
 14. Austrija: grupa „The Makemakes“ | I am yours
 15. Grčka: Marija-Elena Kirjaku | One last breath
 16. Crna Gora: Knez | Adio
 17. Nemačka: An-Sofi | Black smoke
 18. Poljska: Monika Kužinjska | In the name of love
 19. Letonija: Aminata | Love injected
 20. Rumunija: grupa „Voltaj“ | De la capăt / All over again
 21. Španija: Edurne | Amanecer
 22. Mađarska: Bogi | Wars for nothing
 23. Gruzija: Nina Sublati | Warrior
 24. Azerbejdžan: Elnur Husejnov | Hour of the wolf
 25. Rusija: Polina Gagarina | A million voices
 26. Albanija: Eljhaida Dani | I’m alive
 27. Italija: grupa „Il Volo“ | Grande amore
[box type=”shadow” ]Australija – dugogodišnji prijatelj i verni pratilac Pesme Evrovizije, dobila je priliku da prvi put u istoriji takmičenja zvanično pošalje svog predstavnika i rame uz rame sa ostalih 39 takmičara učestvuje i takmiči se za titulu najbolje pesme. Kako je poznato, Pesma Evrovizije ove godine slavi obeležava 60 godina od prvog takmičenja davne 1956. godine, a da bi proslava dobila na veličini i da bi se ‘opravdao’ ovogodišnji slogan „Building bridges“, organizatori takmičenja EBU i ÖRF zajedno su pozvali Australiju da se takmiči u Velikom finalu Pesme Evrovizije. Pored direktnog učešća u finalu 23. maja, Australiji je bilo dozvoljeno da glasa u oba polufinala, kao i u Velikom finalu.[/box]

Program

Mirjam Vajhzelbraun, Alis Tamler i Arabela Kisbauer tri su voditeljke koje su Evropljane i svet provele kroz ovogodišnje izdanje izbora za Pesmu Evrovizije. Domaćin green rooma bila je prošlogodišnja pobednica Končita Vurst, ali to nije bio njen jedini zadatak – otvorila je prvo polufinalno veče sa pesmom Rise like a Phoenix, dok je u finalu imala svoje minute u okviru interval nastupa.

ESC_2015_Hosts

Bečki filharmonijski orkestar otvorio je večerašnje finale, snimkom ispred palate Šenbrun, a potom se slikom i animacijama šou preselio u Bečku gradsku dvoranu. Na bini je violinistkinja zasvirala pesmu Merci cherie, prvu pobedničku pesmu Austrije, koju je izvodio nedavno preminuli Udo Jirgens. Melodija se potom nastavila u Rise like a Phoenix, nakon čega se na sceni pojavila Končita Vurst, otpevavši novu pesmu, naslovnu numeru ovogodišnje Pesme Evrovizije Building bridges podržanu Horom bečkih dečaka.

Nakon svih 27 izvođača i rekapitulacija, četrdeset bubnjara sa svetski poznatim austrijskim perkusionistom Martinom Grubingerom, upotpunilo je interval nastup, uz mešavinu klasične i big band muzike, dok im je vokalnu podršku pružao hor Arnolda Šenberga, raspoređen u kvintetima između sećija „zelene sobe“. Naposletku, Končita je ponovo izašla na binu i otpevala svoja dva poslednja hita: UnstoppableFirestorm. Ceo interval trajao je čitavih devet minuta!

Bina u obliku „ogromnog oka“

Kreatori velelepne evrovizijske scenografije bili su profesionalci najvećeg svetskog ranga, dokazani u sferama kreativnog dizajna i produkcije dizajna – Florijan Vider (Florian Wieder), El Gardon (Al Gurdon) i Kurt Pongrac (Kurt Pongratz).

ESC_2015_Stage_Final

Strukturu „ogromnog oka“ sačinjavalo je 1.288 pojedinačnih stubova 44 m širine, 14,3 m visine i 22 m dubine. Stubovi su u sebi imali LED diode koje su proizvodile čitav spektar različitih svetlosnih efekata, kao i podijum koji je u prečniku bio širok 11 m. U pozadini je postavljen 22 m dug i 8,5 m visok LED zid.

Jubilarno 60. izdanje Pesme Evrovizije predstavilo je gledaocima i nova tehnološka dostignuća prikazivanja svetlosti i vizualizacija, i to pomoću kinetičke skulpture, koja je stvarala 3D efekte tokom emitovanja i predstavljanja izvođača i pesama.

Glasanje

U finalu je svih 40 država učesnica podelilo svoje bodove. Pet članova žirija u svakoj državi ocenjivalo je pesme na drugoj generalnoj probi, rangiranjem od prve do poslednje, a njihovom prosečnom rangu pridruženi su glasovi publike dobijeni tokom petnaestominutnog glasanja u večerašnjem finalu. Presek dve konačne rang-liste (jedne od žirija i jedne od publike) dao je konačnu rang-listu, na osnovu koje su raspodeljeni bodovi 1–8, 10 i 12 za 10 najbolje rangiranih pesama.

[box type=”warning” ]Rezultati žirija iz Makedonije i Crne Gore isključeni su iz glasanja u finalu Pesme Evrovizije, nakon konsultacija sa predstavnicima kompanije PwC, nezavisnog posmatrača glasanja, a po odluci izvršnog producenta i predsedavajućeg Referentne grupe EBU, koji će o ovome diskutovati na narednom sastanku u junu. Stoga su uvaženi samo glasovi publike.[/box]

Najviše poena prikupio je predstavnik Švedske, Mons Selmerlev sa pesmom Heroes. Na 2. mestu našla se Rusija (303), dok je trećeplasirana Italija (292 poena). Predstavnica Srbije Bojana Stamenov zauzela je 10. mesto sa 53 osvojena poena.

 1. Švedska 365
 2. Rusija 303
 3. Italija 292
 4. Belgija 217
 5. Australija 196
 6. Letonija 186
 7. Estonija 106
 8. Norveška 102
 9. Izrael 97
 10. Srbija 53
 11. Gruzija 51
 12. Azerbejdžan 49
 13. Crna Gora 44
 14. Slovenija 39
 15. Rumunija 35
 16. Jermenija 34
 17. Albanija 34
 18. Litvanija 30
 19. Grčka 23
 20. Mađarska 19
 21. Španija 15
 22. Kipar 11
 23. Poljska 10
 24. Ujedinjeno Kraljevstvo 5
 25. Francuska 4
 26. Nemačka 0
 27. Austrija 0

httpv://youtu.be/5sGOwFVUU0I

Oznake

8 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • E sad o ukusima zaista ne treba raspravljati, ali ja baš nikakav kvalitet više neću reći nekvalietet ne vidim u Izraeli i Australiji naspram Španije i Nemačke pa i Francuske!!! A Bojana mi je za kzasu bila bolja od pomenutog kič dvojca pa i Norveške i Estonije!!! Mesto joj je bilo u top 5 bez sumnje!!! O stručnosti takozvanog žirija mi je smešno bilo šta napisati!!! Smešno u najmanju ruku …24.mesto nije ni za kometarisanje !!!!

 • Bilo koja od tri prvoplasirane zemlje (Švedska, Rusija, Italija) da je pobjedila, bilo bi zasluženo.
  Nažalost, iako u manjoj mjeri nego prije, i dalje ostaje činjenica da nije jedino bitno kakvu pjesmu imaš, nego i koju zemlju predstavljaš. Možeš imati i najgoru pjesmu, ali ako imaš vjerne susjede i dovoljno brojnu dijasporu, ne moraš se bojati da nećeš dobiti dovoljan broj bodova koji će te držati na sigurnoj udaljenosti od začelja tabele. Na primjer, nitko me ne može uvjeriti da je Armenija imala bolju pjesmu od Španjolske i Njemačke.
  S druge strane, čini se da na Eurosongu pušu neki novi vjetrovi i da se isplati poslati nešto novo, drugačije, inovativno pa čak i ako ne ulazi u uho na prvo slušanje. Konkretno, meni se pjesme iz Belgije i Letonije na prvo (a ni na drugo) slušanje nisu baš nešto svidjele, ali sada se u potpunosti slažem s njihovim visokim plasmanom i smatram da su zaslužile svaki bod koji su dobile.
  Iako su se moji favoriti (Njemačka, Grčka, Slovenija, Španjolska) daleko lošije plasirali nego što sam očekivao, sve u svemu ipak mogu reći da su ovogodišnji rezultati glasanja bili relativno objektivni. Drago mi je što je Crna Gora ostvarila najviši plasman do sada, u toj pjesmi i nastupu bilo je sve na svojem mjestu.

 • Zasluzena pobeda Svedske. Odlicno 10. mesto za Srbiju. Potpuno sam zadovoljan rezultatima.
  Dugo se nije dogodilo da su zemlje glasale tako ujednaceno. Ogromna vecina glasova je skoncentrisana na 9 prvoplasiranih. To je dokaz da se u ovakvom sistemu glasanja samo oni koji zaista posalju najbolje pesme mogu nadati dobrom plasmanu. EBU je napravila dobar potez kada su odlucili da se za ukrstanje glasova zirija i televotinga rangiraju sve zemlje koje nastupaju a ne samo top 10. Ovako je u najvecoj meri izbegnut uticaj politickog, komsijskog i glasanja dijaspore. Naravno, uvek postoje takvi primeri ali oni ne mogu vise znacajno uticati na ukupan rezultat i samo one zemlje koji zaista imaju dobre pesme i nastupe mogu stici na vrh lestvice. Odlicni rezultati i odlicna Evrovizija!

 • Mislim da Svedska nije bila za pobedu ali dobro sve cestitke nastup je zaista bio upecatljiv. Iskreno nisam navijao ni za Svedsku ni za Rusiju ali izmedju te dve Rusija mi je vise bila za pobedu. Cestitke Estoniji (mom favoritu) na osvojenom sedmom mestu i naravno cestitke Srbiji i Bojani na osvojenom plasmanu u top 10! Belgija je puno precenjena. Mislim da Austrija i Nemacka svakako nisu zasluzile da budu sa nula poena i to na domacem terenu (sto se skoro i za Nemacku moze reci) ! Sve cestitke jos jednom ! 😀

 • Još uvek mi nije jasno zašto su rezultati žirija iz Makedonije i CG isključeni?!?
  Elem … Top 10, pogodio sam 8… Greška je sa Slovenijom, za koju smatra i dalje da je zaslužila top 10 ali ga nije dosegla… Umesto nje bih rekao da je došla izvrsna Letonka (koja je na mojoj listi bila 11-ta)… Predvideo sam i bolji rezultat Nemačke ali to mesto je zasluženo zauzela naša Bojana, koja je od prosečne pesmice napravila čudo i izvukla maksimum. Rekao bih da je ona moralni pobednik ove godine.
  Ostale zemlje u top 10 su po meni očekivane ali moj redosled je bio drugačiji. Cestitke Mâns-u !

 • Čestitam!

  Moji favoriti su bili … Belgija, Gruzija, Azerbejdžan i Estonija. Bilo je i drugih dobrih pesama. Švedska, kao pobednik, je za mene sasvim okej. Nadam se, da će opet Petra voditi ESC. Bila je super. Vodila je i jedan jubilarni ESC šou u Londonu, ove godine, za BBC.

  … sve, sve, sve … samo da Rusi ne poebediše. To bi bio kraj Evrovizije, da pebedi jedna država, koja širi rat, invaziju, nepravdu i homofobiju. Znam ja dobro, da Polina nije Putin … ali džabe, care. Ona reprezentuje tu državu. Mada … Ruski spiker mi je bio genijalan ;).

  Važno je, da smo mi (Srbija) pobedili Joksimovića i Grčku. Drago mi je, da su tek 19. ;).

 • Rezultati žirija iz Makedonije i Crne Gore isključeni su iz glasanja u finalu Pesme Evrovizije, nakon konsultacija sa predstavnicima kompanije PwC, nezavisnog posmatrača glasanja, a po odluci izvršnog producenta i predsedavajućeg Referentne grupe EBU.
  Zašto?!?

 • Meni se dopada pesma,ali mi se ne dopada što je Švedska pobedila relativno skoro (2012.)
  U svakom slučaju,čestitke za njih 🙂
  ni mi se nismo obrukali