Evrovizija 2015 Zanimljivosti

Skoro 200 miliona TV gledalaca uz Evrosong 2015!

[dropcap]N[/dropcap]a jubilarni datum Pesme Evrovizije, tj. u godini kada takmičenje proslavlja 60 godina održavanja, verni su mu ostali milioni TV gledalaca. Ove godine skoro 200 miliona pratilo je bečki spektakl uz male ekrane.

Sve tri večeri Pesme Evrovizije 2015. (19, 21. i 23. maja) pratilo je ukupno 197 miliona TV gledalaca u 40 zemalja, što je dva miliona više nego 2014. godine u Kopenhagenu.

Veliko finale postiglo je udeo u gledanosti od 39,6% na 40 tržišta – što je dvostruko veća gledanost u udarnom terminu za istu grupu kanala (16,4%), uz povećanje gledanosti od 6% naspram takmičenja iz 2014. godine.

Ingrid Deltenre, generalni direktor EBU, povodom ove informacije je izjavila: „Neizmerno smo ponosni što u svojoj 60. godini Pesma Evrovizije još jednom dokazuje da je veliki događaj za skoro 200 miliona TV gledalaca širom sveta. Rejtinzi za ovogodišnju koprodukciju sa Österreichischer Rundfunk (ÖRF) pokazuju da javni servisi donose vrhunsko kvalitetnu zabavu koju njihova publika želi da gleda i da Pesma Evrovizije nakon 60 godina i dalje ima snage da ujedini gledaoce svih starosnih doba širom sveta.“

Pesma Evrovizije bila je i glavni izbor za mlađe gledaoce, do kojih je inače teško doći i privući ih uz TV ekran. Naime, 44,8% TV gledalaca u 40 zemalja, u rasponu od 15 do 24 godine, pratilo je Veliko finale na TV-u. To je za 8% više nego 2014. godine i četiri puta više od prosečnog udela u gledanosti u udarnom terminu za mlađe gledaoce, za istu vrstu kanala (11,1%).

Na Islandu skoro svi uz Evrosong

Zemlja domaćin Austrija je zabeležila najveću gledanost Velikog finala u poslednjoj dekadi. Čak 1,7 miliona Austrijanaca bilo je uz četvorosatni spektakl ili 59,9% TV gledalaca u noći 23. maja.

Od svih 40 zemalja Island je imao najveću gledanost. Iako se Island nije kvalifikovao za Veliko finale, neverovatnih 95,5% onih koji su gledali TV pratilo je završnicu 60. Pesme Evrovizije.

Odmah iza Islanda, pobednik Švedska zabeležila je drugu po redu gledanost. Šestu pobedu Švedske i trijumf Monsa Selmerleva pratilo je 85,6% TV gledalaca.

Australijsko debitovanje na Pesmi Evrovizije obeležen je najvećom gledanošću od kada ovaj kontinent prati takmičenje. Prenos sve tri večeri i reprizu u udarnom terminu pratilo je 5,7 milona Australijanaca. U poređenju sa 2014. godinom, kada je Australija bila deo interval nastupa, gledanost je porasla za 27%! Ove godine pozvani su da pošalju svog predstavnika, kako bi obeležili 60. godišnjicu takmičenja.

[box type=”info” ]Finale 60. Evrosonga najgledaniji program u Srbiji
Direktan prenos finala Pesme Evrovizije bio je ubedljivo najgledaniji program u Srbiji. Uz srpsku predstavnicu Bojanu Stamenov u finalu Evrosonga bilo je 2.343.000 gledalaca Prvog programa RTS-a. Direktan prenos najgledanijeg muzičkog takmičenja u Evropi dostigao je 39,9% udela u gledanosti. To znači da je više od trećine gledalaca tokom četvorosatnog programa pratilo RTS, dok je prosečna gledanost bila 14,56%. Završno veče 60. Pesme Evrovizije u Beču bilo je više nego dvostruko gledanije od programa drugih televizija s nacionalnom frekvencijom.[/box]

Pljusak čestitki

Generalni direktor austrijskog javnog servisa ÖRF Aleksander Vrabec izrazio je zadovoljstvo što je zajednički poduhvat ÖRF, EBU i grada Beča proslavio veliku 60. godišnjicu Pesme Evrovizije.

„Bila je čast organizovati tri prenosa šoua, čija je gledanost od 197 miliona TV gledalaca postavila novi rekord u istoriji takmičenja.“

Izvršni supervizor Pesme Evrovizije Jon Ola Sand takođe je čestitao ÖRF:

„Upućujem toplu čestitku ÖRF na produkciji tri spektakularne večeri. Bilo je zadovoljstvo raditi tako blisko sa njihovim timom, koji je dao svu svoju energiju, kako bi 60. Pesmu Evrovizije napravili posebnom. Sada se radujemo što ćemo nadograditi njihov posao sa domaćinom sledeće godine, švedskom televizijom SVT.“

[box type=”note” ]Pesmu Evrovizije 2015. prenosilo je i 20 evrovizijskih radio-članica.
Pesma Evrovizije upisana je i u Ginisovoj knjizi rekorda kao godišnje televizijsko muzičko takmičenje koje se najduže prikazuje.
Ove godine takmičenje je prvi put prenošeno i znakovnim jezikom za gluve i nagluve osobe.[/box]