Zanimljivosti

MTV EMA 2015 – Made in Italy!

[dropcap]T[/dropcap]radicionalno, novembar je mesec ne samo za Dečju pesmu Evrovizije, već i za dodelu evropskih MTV nagrada. Međutim, ove godine nagrade će prvi put biti dodeljene nešto ranije, tačnije 25. oktobra, i to po 22. put, a domaćin će biti po drugi put italijanski grad Milano, koji je 1998. imao isti zadatak.

MTV EMA ili MTV Europe Music Awards svečana je dodela nagrada za najuspešnije muzičare u prethodnih godinu dana. Uvek s početkom jeseni volimo da vas podsetimo na njih, objavimo nominovane, a pre svega povežemo MTV i Evrosong.

MTV kuća ima svoje ogranke širom kontinenta pa se tako često među nominovanima nađu i bivši učesnici Pesme Evrovizije ili nacionalnih finala.

Ove godine krenućemo sa severa – iz Norveške i Švedske. Sastav „Madcon“ (interval nastup 2010) nominovan je za najboljeg norveškog, dok je za najboljeg švedskog izvođača nominovan poznati di-džej Avicii (Avići), koji je bio jedan od autora himne Pesme Evrovizije u Malmeu 2013. godine.

Jedna od najomiljenijih pobednica u skorijoj istoriji Lena Mejer-Landrut (2010) nalazi se na spisku nominovanih nemačkog MTV-a. Kako idemo ka jugu, stižemo do Italije, gde je Marko Mengoni (2013) jedan od nominovanih za najboljeg izvođača u Italiji. Prvi rumunski predstavnik na Pesmi Evrovizije 1994. godine Dan Bitman zaslužio je nominaciju u svojoj zemlji. Brojnim nominacijama u prošlosti dodaje se još jedna grupi „Serebro“, predstavniku Rusije na Pesmi Evrovizije 2007. godine.

Ove godine imali su status ravnopravnog učesnika na Pesmi Evrovizije. Svi znate o kome je reč te ćemo zato spomenuti da je nominaciju za najboljeg australijskog izvođača dobio i prvi predstavnik Australije na Pesmi Evrovizije 2015. Gaj Sebastijan.

Za nas sa ovih prostora verovatno da je najzanimljivija kategorija i nagrada za najboljeg izvođača MTV Adria. Ove godine među nominovanima nalazi se Danijel Kajmakoski, predstavnik Makedonije na ovogodišnjem Evrosongu. Društvo mu prave Marčelo iz Srbije, sastavi „Hladno pivo“ i „2Cellos“ iz Hrvatske i Sassja iz Bosne i Hercegovine.

MTV EMA održava se od 1994. godine, a prvi domaćin bio je Berlin. Dvadeset dve godine kasnije dvorana „Mediolanum Forum“ u Milanu biće mesto odakle će od 21.00 sat početi prenos ovogodišnjih nagrada. Putem MTV mreže prenos će moći da prate gledaoci širom sveta.

Kako i gde glasati?

Za najboljeg izvođača u kategoriji Best Adria Act možete da glasate na stranici ADRIA.MTVEMA.com.

A za svog omiljenog izvođača u svim kategorijama glasajte na stranici TV.MTVEMA.com.