Dečja Evrovizija 2015

DPE 2015: 17 mališana peva u Sofiji!

[dropcap]B[/dropcap]roj učesnika Dečje pesme Evrovizije 2015. zaustavio se na 17. To će biti najveći broj učesnika od takmičenja 2007. godine. Glavni grad Bugarske, Sofija, ugostiće male pevače iz 16 evropskih zemalja i Australije.

Sa početkom u 19.30 sati, 21. novembra u Sofiji će se održati 13. dečji Evrosong u Areni „Armec“ (Armeets). Pored ranijih učesnika, ove godine debituju dve zemlje – Irska i Australija. U odnosu na prošlu godinu, sa takmičenja su se povukle Hrvatska, Švedska i Kipar.

Države koje učestvuju (i njihovi javni servisi) su:

 1. Albanija (RTSH)
 2. Australija (SBS)
 3. Belorusija (BTRC)
 4. Bugarska (BNT)
 5. Gruzija (GPB)
 6. Irska (TG4)
 7. Italija (RAI)
 8. Jermenija (ARMTV)
 9. Makedonija (MRT)
 10. Malta (PBS)
 11. Rusija (RTR)
 12. San Marino (SMRTV)
 13. Slovenija (RTVSLO)
 14. Srbija (RTS)
 15. Ukrajina (NTU)
 16. Holandija (AVROTROS)
 17. Crna Gora (RTCG)

Supervizor takmičenja Vladislav Jakovljev izjavio je da se unapred raduje što će poželeti dobrodošlicu milionima TV gledalaca i fanovima širom sveta koji će se pridružiti događaju preko interneta. Posebno je pohvalio domaćina na njegovom entuzijazmu i pripremama za ovaj događaj.

Nažalost, tri zemlje su se, iz finansijskih razloga, povukle (Hrvatska, Kipar i Švedska), ali se razgovori sa njihovim javnim servisima nastavljaju, kako bi se vratili na neko od budućih takmičenja.

Mađarska MTVA je već dve godine posmatrač dečjeg takmičenja, ali se zbog restrukturiranja unutar tog javnog servisa još jednom odlaže debitovanje na ovoj manifestaciji. Izražava se nada da će učestvovati na takmičenju 2016. godine.

Sledi sastanak delegacija u Sofiji, gde će se prvi put formalno predstaviti dizajn scene i koncept razglednica.

Takmičenje iz 2004. godine u norveškom Lilhameru i dalje nosi epitet najveće Dečje pesme Evrovizije jer je na njoj učestvovalo 18 zemalja. Roterdam (2007) i Sofija (2015) nalaze se po broju učesnika na drugom mestu.