Evrovizija 2016

Turska i dalje bojkotuje evrovizijsku scenu

[dropcap]T[/dropcap]urska se neće vratiti na evrovizijsku scenu 2016. godine – stoji u saopštenju nacionalnog emitera te države TRT (Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu).

Ova zemlja je još 2013. godine odustala od prestižnog takmičenja, i sada postaje jasno da će ovo biti četvrta godina zaredom bez učešća turske delegacije. Nezadovoljstvo pravilima takmičenja i dalje je razlog njihovog odsustva.

TRT je saopštio da nije spreman za povratak te da Evropska radiodifuzna unija (EBU) ništa nije preduzela po pitanju zahteva o ukidanju ekskluzivnog prava zemljama velike petorke da učestvuju direktno u finalu. Turskoj je od ranije takođe sporna i ravnomerna raspodela glasova između stručnog žirija i publike.

[box type=”warning” ]Turska od 2013. godine bojkotuje sistem takmičenja na Evroviziji, tj. načina glasanja u kojem žiri ima 50% moć odluke i zbog statusa „Velike petorke“, po kojima su Nemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francsuka, Italija i Španija direktne učesnice finala. Ono što jeste zanimljivo to je da se niko od predstavnika turskog javnog servisa, u momentu donošenja odluke o vraćanju žirija, nije bunio prilikom uvođenja ovakvog sistema glasanja i takmičenja, već naknadno, nakon evrovizijskog izdanja u Bakuu 2012.[/box]

Od 1975. godine kada je debitovala, Turska je zabeležila 34 učešća na Evroviziji, a zanimljivo je to što je od 2004. uvek direktno bila ili prolazila u finale, izuzev 2011. godine, kada je ispala u prvoj polufinalnoj večeri. Tokom prve dve decenije turski predstavnici su postizali veoma loše rezultate. Tek 1986. godine našla se u prvih deset mesta, kada je Klip ve Onlar zauzeo 9. mesto.

Od uvođenja glasanja publike 1997. pa sve do do 2010. godine čak šest puta se našla u prvih petoro, dok je 2003. godine ‘usko pobedila’ Belgiju s dva poena razlike, pesmom Every way that I can u izvođenju Sertab Erener. U Oslu 2010. godine zauzeli su drugu poziciju.

httpv://youtu.be/AFDOjqEf0HE

Oznake