Pogledi

Premotavanje: Paralelni „Evroverzum“ (IV)

[dropcap]Č[/dropcap]esto patimo za ovim pesmama. Fanovi Pesme Evrovizije, ma koliko navijali za svoje odabrane predstavnike, nekako uvek tiho pate za onim pesmama i izvođačima koji ne vide svetla glavne pozornice evrovizijskog takmičenja. Nekih godina taj broj pesama je manji, nekih godina veći.

Znam samo jedno – svake godine poželim, kao u nekom naučnofantastičnom filmu, da postoji paralelni svet i u njemu paralelni izbor za Pesmu Evrovizije. Tamo bi ove godine predstavnik Italije bio Nek ili možda opet Nina Cili, Danske Ane Gadegord ili Sesili Aleksandra, Norveške Karin Park ili Aleksandra Joner, Mađarske Iv, Švedske Marijete, a u našem Paralelnom „Evroverzumu“ predstavnici Nemačke, Srbije i Portugala bile bi ove pesme i izvođači:

III Jola Dinis | Outra vez primavera (Festival da Canção)

Kada slušam ovu pesmu, u glavi mi je sledeće: romantični evropski film, zaljubljeni par, prolećna kiša, rastanak, suze i kiša se mešaju. Ona je u autobusu koji odlazi sa stanice, on mokar do gole kiše, tužan, a opet radostan jer će je videti sledećeg proleća, u pozadini ide ova pesma. Raskošna, bogata, sa dušom, kako to samo Portugalci umeju sa svojom posebnom emocijom i pevačicama raskošnog vokala.

Fado u svom punom obliku. Simfonijska melodija, jak vokal, emocija – sve su to elementi koji moraju da budu prepoznati, shvaćeni. Mora se dati prilika ovakvim baladama jer su posebne. Obične, a tako velike. Velike zbog emocije koju nose u sebi. A ta emocija ne bi postojala da ne postoji Jola i tako božanstven portugalski jezik. I tako se zatvara krug. Do neke sledeće prilike, sasvim drugačije.

httpv://youtu.be/WUcc36AlzuQ

II Danica Krstić | Suze za kraj (Odbrojavanje za Beč)

Kod nas nije bilo skandala, ali jeste bilo žala. Neću zaboraviti reakciju svog društva na ovu pesmu dok smo pratili TV prenos. Svi smo zdušno, takoreći ‘na slepo’, navijali za Bojanu. I da bude naša predstavnica još od učešća u takmičenju „Ja imam talenat“ i da ove večeri pobedi.

A onda je nastupila mlada i relativno nepoznata Danica Krstić. I sve nas oduševila. Oduševila je svojom pojavom, iznenadila srceparajućom baladom i dirnula nas u srce bolom u glasu koji se širio iz predivnog studija. Emocija je isijavala preko malog ekrana i stizala sve do duboko u našim srcima. Emocija tako jaka, da je i danas osećamo kada čujemo ovu numeru. Nisam siguran kako bi ova pesma prošla u Beču; možda bi upravo ta emocija dirnula i Evropljane, no bilo kako bilo, od tog trenutka moje društvo i ja poželeli smo da Danicu vidimo kao našeg predstavnika. Iskreno se nadam da ćemo u narednim godinama imati priliku, jer ona to svakako zaslužuje.

httpv://youtu.be/-gkUQelMk30

I Andreas Kimert | Heart of stone (Unser Song für Österreich)

Ovaj zvuk je svetski. Kratko i jasno. Nema velike filosofije, niti ima mesta za neku dublju analizu. Imamo odličnog pevača sa fantastičnim vokalom, koji bez imalo sumnje mora i treba da peva rame uz rame sa najvećim svetskim zvedama i legendama. Jačina vokala, svetski zvuk i produkcija garantuju uspeh. Ili bar vernu publiku.

Andreas ju je dobio i odmah istu tu publiku duboko razočarao svojim odbijanjem da ode u Beč. Čak 78,7% : 21,3% glasova bilo je u njegovu korist te izborne noći u Nemačkoj. Šteta! Najveći skandal prethodne evrovizijske sezone, nepravda prema samom sebi i propuštena šansa. Pesmu uvek rado čujem i zato je zbog priče koja je prati stavljam na prvo mesto.

httpv://youtu.be/URTxX8jmxVw