Dečja Evrovizija 2015

U susret Dečjoj Evroviziji: Upoznajmo Bugarsku

[dropcap]N[/dropcap]e tako davno, u zemlji jogurta i ružinog ulja pokretom glave levo-desno prihvatili su da preuzmu ulogu domaćina na Dečjoj Evroviziji za 2015. godinu, tako da ćemo 21. novembra od 19.30 h moći da uživamo u neodoljivim interpretacijama talentovanih mališana koji će se okupiti na još jednom muzičkom druženju, ovoga puta u sofijskoj „Armec“ areni, u Bugarskoj.

Arena „Armec“

Upoznajmo Bugarsku

Na teritoriji ove balkanske zemlje od oko 117 hiljada kvadratnih kilometara živi više od sedam miliona stanovnika, koji su po svojoj nacionalnoj pripadnosti većinom Bugari, iako u malom procentu na teritoriji naše istočne komšinice živi i izvestan broj Turaka i Roma, ali i pripadnici drugih nacionalnih manjina.

Kao zemlja bogate istorije i još bogatijih predela, kako planinskih, čiji su glavni predstavnici raskošne planine Rila i Pirin, tako i ravničarskih, na čelu sa Dunavskom ravninom i Gornjotrakijskom nizijom, Bugarska je područje koje privlači veliki broj turista tokom cele godine. Na sve to možemo da dodamo i prijatnu kombinaciju kontinentalne i mediteranske klime, kao i raznovrsnu floru i faunu ovog područja, koja uključuje preko 3.800 biljnih vrsta i neke od spektakularnih životinjskih vrsta, pogotovo ptica, poput orla krstaša i jarebice kamenjarke.

Planina Rila

Ipak, Bugarska nije zemlja koja je zanimljiva samo sa prirodnog stanovišta. Osobenost njene izvanredne kulturne baštine zasnovane na bugarskim, trakijskim i slovenskim uticajima prepoznata je i na međunarodnom nivou, pa su tako brojni trakijski istorijski spomenici, crkve i manastiri našli svoje mesto na UNESCO listi svetske kulturne baštine.

Razlog više za posetu Bugarskoj definitivno je i izvanredna kuhinja, koja kao predstavnica tipičnih balkanskih kuhinja odražava jak turski i grčki uticaj, sa reprezentativnim jelima kao što su banica, ljutenica, šopska salata, te orijentalna jela poput musake i baklave, koja su još ukusnija uz poneku čašicu rakije ili vina.

Gore levo – šopska salata; dole levo – musaka; desno – banica i ovčije kiselo mleko

Sofija – prestonica muzike i kulture

Kada govorimo o svim bogatstvima Bugarske, definitivno ne smemo preskočiti grad koji će 21. novembra definitivno biti jedan od najraspevanijih i najživljih gradova, ne samo na evropskom kontinentu, već i u Australiji, koja će takođe imati svoje predstavnike na ovogodišnjem izboru za Dečju pesmu Evrovizije.

Sofija, kao bugarska prestonica i najveći grad, osnovan pre sedam hiljada godina, predstavlja centar Sofijske oblasti i jedan je od najviših evropskih glavnih gradova, smešten na samom zapadu zemlje, uz granicu sa Srbijom. Grad je jedan od većih univerzitetskih centara u Evropi s obzirom na to da je sedište 16 velikih univerziteta, uključujući Sofijski univerzitet „Sveti Kliment Ohridski“ osnovan 1888.

Poznata kao pravoslavna metropola, Sofija je grad u kom možete uživati u prizorima velelepnih crkava, kao što su Crkva Svete Nedelje, u kojoj se nalaze mošti srpskog kralja Stefana Milutina, i Hram Aleksandra Nevskog, koji predstavlja patrijaršijsku katedralu.

Levo – Hram Aleksandra Nevskog; desno – zgrada parlamenta (Sobranje)

Ukoliko se odlučite za šoping u Sofiji, biće vam potreban lev, zvanična bugarska valuta, a kada poželite da popijete kafu, verovatno najprijatniji doživljaj pružiće vam neko mestašce sa pogledom na prelepi spomenik na centralnom trgu ili impresivni simbol Sofije.

Ove, ali i brojne druge lepote Bugarske i njene prestonice trebalo bi da budu više nego dovoljni razlozi ne samo da posetite Bugarsku u vreme održavanja Dečje pesme Evrovizije, već i da joj posvetite više od dan ili dva, jer ćete u tome garantovano uživati.

httpv://youtu.be/_Jen0xARe-Q