Dečja Evrovizija 2015

U susret Dečjoj Evroviziji: Crna Gora, Malta, Gruzija, Makedonija

[dropcap]I[/dropcap]deja ovogodišnjeg simbola i logotipa takmičenja realizovana je u vidu „tehnološkog cveta“, čiji je prikaz zasnovan na ideji maslačka i njegovog cveta, koje je svako dete tokom detinjstva „izdahom volelo da rasprši“.

„Logotip prikazuje da su mladi Bugari klice naše budućnosti; preuzimaju rizik izlaska iz bezbedne tradicije, da bi otkrili novu budućnost za sebe i sve nas. Mi iz sopstvenog iskustva upoznajemo sami sebe, naše strasti i težnje. Živimo u tehnološkom svetu i produbljujemo horizonte i mogućnosti“ – ovako je objasnila ideju vizuelnog identita čelnica Bugarske nacionalne televizije BNT.

U četvrtom nastavku rubrike „U susret Dečjoj Evroviziji“ upoznajemo vas s predstavnicima Crne Gore, Malte, Gruzije i Makedonije.

CRNA GORA | Jana Mirković | Oluja

PetnaestogodišnjaJana Mirković iz Podgorice će predstavljati Crnu Goru na predstojećem takmičenju za mlade talente u Bugarskoj. Od malena svira klavir i violinu. Postizala je puno uspeha na muzičkim festivalima. U slobodno vreme se bavi baletom, plesom i novinarstvom. Ujedno je i voditelj dečje emisije u svojoj zemlji.

Televizija Crne Gore je interno odlučila da će ih baš ova talentovana dama predstavljati u Bugarskoj ove godine. Iako je jako mlada, izdala je dva albuma i nada se da će treći izaći po završetku Dečje Evrovizije.

Inače, Crna Gora je prošle godine debitovala na izboru za pesmu, osvojivši 13. mesto. Nadamo se da će ove godine biti uspešniji, sa kompozicijom čuvenog Vladimira Graića.

httpv://youtu.be/7rDBWx9Hfa0

MALTA | Destini Čukunjere | Not my soul

Na izboru za predstavnika Malte našla se i Destini. Među dvadeset mladih izvođača koji su pevali već poznate svetske hitove, predstavila se pesmom Think, hitom iz 1968. godine. Svojim performansom je zauzela prvo mesto i zasluženo ponela titulu.

Trinaestogodišnja Destini se, pored pevanja, bavi i glumom. Osvajala je mnoga takmičenja – 2013. godine je predstavljala svoju zemlju u Sanremu, osvojivši gran-pri. Godinu dana kasnije snimila je svoju prvu pesmu. Iste godine proglašena je za pevača godine. Zatim je snimila još jednu pesmu s kojom je osvojila prvo mesto na Festivalu Asterix Original. Nakon toga, učestvovala je u takmičenju Next Generations, gde je osvojila prvo mesto, što joj je omogućilo organizovanje koncerta u Veroni.

Malta je do sada na Dečjoj Evroviziji učestvovala 11 puta. Već je jednom i pobedila i čini se da nastavlja u datom ritmu.

httpv://youtu.be/yoasvA5nutU

GRUZIJA | Grupa „The Virus“ | Gabede

Elen, Tako, Lizi i Data čine simpatični sastav „The Virus“ koji će ovog novembra predstaviti Gruziju u Sofiji s pesmom Gabede. Ovu decu je interno izabrala gruzijska televizija u saradnji s popularnom produkcijskom kućom za afirmaciju dece i njihovog talenta „Bzikebistudio“.

Elen će napuniti 11 godina pred dolazak u Bugarsku. Pevanjem se bavi od treće godine. Uživa u plivanju, plesu i hip-hopu. Često učestvuje na raznim manifestacijama, a san joj je da jednog dana pokrene dobrotvornu fondaciju. Jedanaestogodišnja Tako je sa šest godina postala manekenka, i te godine je ponela titulu princeze za 2010. godinu. Od tada je fokusirana na pevanje, ples, plivanje, crtanje i fudbal.
Najstariji član grupe je dvanaestogodišnja Lizi. Ona uživa u pevanju, crtanju, fudbalu i skijanju. Trenutno pohađa muzičku školu, uz pomoć koje se domogla prvog mesta na festivalu u Italiji. Nada se da će se i kasnije baviti pevanjem, a i manekenstvom.
Data uživa u plivanju i fudbalu. Ima 11 godina, a u slobodno vreme najviše uživa u pevanju.

Zanimljivo je to da je Gruzija dva puta pobedila na ovom takmičenju – najpre 2008. u Limasolu na Kipru, a potom i 2011. u Jerevanu.

httpv://youtu.be/TxHV8OAMdGg

MAKEDONIJA | Ivana Petkovska i Magdalena Aleksovska | Pletenica (Плетенка / Braid of love)

Makedonska radio-televizija izabrala je na interno sprovedenim audicijama Ivanu i Magdalenu da predstavljaju svoju zemlju u susednoj Bugarskoj. Njihova pesma se zove Pletenka (srp. Pletenica).

Ivana Petkovska rođena je 14. aprila 2002. godine u Skoplju. Prve korake u muzici je napravila sa samo pet godina, nastupom na dečjem festivalu „Potočinja“. Nakon tri godine, pridružila se makedonskom folklornom ansamblu, nastupajući u zemlji i inostranstvu. Osim plesa, pevala je makedonske narodne pesme na konceratima širom Makedonije i član je školskog hora.
Magdalena Aleksovska je rođena 24. januara 2002. godine u Skoplju. Takođe je član školskog hora, a pored pevanja, pohađa i baletsku školu.

Makedonija je debitovala još davne 2003. godine, na prvom izdanju Dečjeg Evrosonga u Kopenhagenu. Do sada su se takmičili 11 puta, a zanimljivo je da su na svoja četiri pojavljivanja na ovom takmičenju (2009, 2010, 2011. i 2013.) zauzimali 12. mesto.

httpv://youtu.be/p_1DZFRWb94