Evrovizija 2016

Opet skandal u Nemačkoj. Sejvijer Naidu ne ide u Švedsku

[dropcap]N[/dropcap]akon samo par dana od kako je izašla informacija da će Nemačku na 61. takmičenju za Pesmu Evrovizije predstavljati Sejvijer Naidu (Xavier Naidoo), iz ove zemlje stiže šokantna vest da ovaj pevač ipak neće dobiti priliku da zapeva u Stokholmu.

Naime, nemački nacionalni emiter NDR povukao je ponudu pa tako Sejvijer neće nastupiti na Pesmi Evrovizije 2016. kao nemački predstavnik.

Tomas Šrajber (Thomas Schreiber) ispred NDR je povodom ovog događaja izjavio:

Sejvijer Naidu je briljantan pevač koji po mom mišljenju nije ni rasista ni homofob. Bilo je jasno da bi njegov odabir izazvao različita mišljenja, ali smo iznenađeni negativnom reakcijom. Pesma Evrovizije je zabavan događaj, gde muzika i razumevanje među evropskim narodima treba da budu fokus. To se mora očuvati po svaku cenu. Rasprava koja je u toku može ozbiljno da našteti Pesmi Evrovizije. Iz tog razloga Sejvijer Naidu neće predstavljati Nemačku. Brzo ćemo odlučiti kako će se naći predstavnik Nemačke za Pesmu Evrovizije 2016.

[divider]

Bujica nezadovoljstva

Vest da je Sejvijer Naidu izbor Nemačke za Stokholm izazvala je bujicu negodovanja, ne samo među evrovizijskim fanovima, već i u drugim medijima u Nemačkoj. Razlog – njegovi (navodno) otvoreni homofobični i antisemitski istupi u javnosti.

Tako se, pored ostalih, pitao i visokotiražni nemački dnevni tabloid Bild – da li je Sejvijer Naidu prava osoba za Evrosong – tražeći od poznatih ličnosti i političara da se izjasne povodom njegovog izbora.

Naidu je 2012. kritikovan u medijima i javnosti zbog pesme Wo sind? (Gde su?), zbog toga što u njoj izjednačava homoseksualce i pedofile.

Na prošlogodišnjoj godišnjici ujedinjenja Nemačke, pevač je izazvao kontroverzu pojavivši se na skupu grupe „Rajhsburger”, čiji članovi promovišu uspostavljanje Nemačkog Rajha u okviru granica iz 1937. koje obuhvataju velike delove današnje Poljske i bivših sovjetskih republika.

U pesmi koja je objavljena 2008. u vreme finansijske krize, Naidu spominje nemačko-jevrejsku bankarsku porodicu Rotšild, nazivajući je Baron Deadschild i schmock, što je pogrdni izraz na jidišu (germanski jezik kojim govori oko četiri miliona Jevreja širom sveta).

„I momak i odluka su neverovatni”, izjavio je za Bild Johanes Kars iz Socijaldemokratske partije.

„Za mene je ova nominacija problematična”, rekla je Aneta Kahane, predstavnica fondacije Amadeu Antonio koja se zalaže za ljudska prava.

„Lično ga poznajem. To je fin momak. Ali, to nije dovoljno. Mora da se javno izjasni o neskladu između onog što jeste i onog što piše”, objasnila je Kahane.

Nisu, međutim, svi bli protiv Naiduovog izbora. Nemačka pevačica Nikol, njihova prva evrovizijska pobednica, smatra, pak, da je izbor Sejvijera Naidua sasvim u redu: „Sigurna sam da će Sejvijer biti dostojan predstavnik na Evrosongu. Jako volim njegovu muziku i mislim da je sjajno što jedan etablirani umetnik ima hrabrost da se takmiči na međunarodnoj sceni.”

Podsetimo

Sejvijer Naidu je jedan od najuspešnijih izvođača u Nemačkoj. U svojoj dvadesetogodišnjoj karijeri oblikovao je muzičku pop scenu Nemačke; njegove pesme dosezale su do vrhova muzičkih lestvica, a albumi sticali zlatni i platinasti status. Po dva puta je osvajao muzičku nagradu MTV za najboljeg nemačkog izvođača i muzičku nagradu ECHO, što je najveće muzičko priznanje u Nemačkoj.

Njegova pesma Dieser Weg bila je zvanična numera nemačkog fudbalskog tima na FIFA svetskom prvenstvu 2006. godine u Nemačkoj, zbog čega je postala jedan od najslušanijih singlova te godine.

Sejvijer je rođen 2. oktobra 1971. u Manhajmu i južnoafričko-indijskog je porekla.

Izvori:
Eurovision.tv, RTS.rs, Bild.de

Oznake