Balkan, Balkan! Evrovizija 2016

Kaliopi po drugi put za Makedoniju

[dropcap]M[/dropcap]akedonska radio-televizija je pre više od pola sata objavila makedonskog predstavnika za Stokholm. To je Kaliopi Bukleska, jedna od najcenjenijih makedonskih estradnih umetnica, koja je već jednom predstavljala svoju zemlju u Bakuu 2012. godine sa pesmom Crno i belo.

Makedonci su se ovog puta odlučili za interni izbor, što su učinili i 2012. godine, kada je Kaliopi uspela da osvoji 13. mesto u finalu za svoju domovinu. Najveća zanimljivost je to što je baš Kaliopi poslednji predstavnik Makedonije koji je uspeo da se plasira u finale, jer nijedan naredni makedonski predstavnik to nije uspeo.

Znamo da je pesma Crno i belo ogroman hit na našim prostorima i dan danas, te nas tako i ovaj put očekuje još jedna fantastična kompozicija. Autori pesme još uvek nisu poznati, ali se pretpostavlja da će sama Kaliopi biti jedan od kompozitora sopstvene evrovizijske pesme.

Ko je Kaliopi?

Neka veća najava nije potrebna, jer velika većina ljudi sa ovih prostora zna ko je Kaliopi Bukleska. Reč je o svestranoj umetnici, velikom muzičaru i humanisti. Do danas je izdala ukupno 10 studijskih albuma, kao i sopstveni The best of Kaliopi album i dva albuma na kojima su pesme otpevane uživo. Iza nje su stotine koncerata, autorskih kompozicija i muzičkih doprinosa u svetu pozorišta, filma i baleta.

Dalje informacije o prezentaciji same pesme očekujemo uskoro.

Pre tri godine je bila takođe interno odabrana od strane makedonske radio-televizije. Pop-rok pesmu sa izuzetno teškim vokalnim deonicama pod nazivom Crno i belo je stvorila zajedno sa svojim bivšim suprugom Romeom Grilom. U Azerbejdžanu je osvojila 13. mesto sa 71 poenom, što je čini jednim od najuspešnijih makedonskih predstavnika na najvećem muzičkom takmičenju Evrope.

Prvi put kada je Kaliopi pokušala da se domogne evrovizijske scene bilo je daleke 1996. godine sa pesmom Samo ti. Međutim, zbog tada specijalnih propozicija, njena pesma se ipak nije našla u finalu takmičenja i tako završila u polufinalu tj. u kvalifikacionoj rundi. Narednih godina je Kaliopi pokušavala da pobedi na „Skopje festu“ ne bi li osvojila svoju prvu pravu kartu za Evroviziju. Svaki pokušaj je bio bezuspešan, dok 2012. godina nije došla.

[tabs type=”horizontal”][tabs_head][tab_title]Crno i belo[/tab_title][tab_title]Samo ti[/tab_title][/tabs_head][tab]httpv://youtu.be/MSuCdNEy9w0[/tab][tab]httpv://youtu.be/kINdUog9_04[/tab][/tabs]

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Dimitrije, nemam stav za Lozana, u svakom slucaju bolje je da ide sam, аli mislim da Kaliopi moze dovesti Makedoniju u top 10. „Crno i belo“ je bila jaka pesma, sa dobrim aranzman, scenskim nastupom, pesma je pokazala Kaliopine sposobnosti, nadam se da MRT nece ponoviti greske koje je ponavljao prethodnih 3 godina i poslati jaku pesmu, svejedno da li na svom ili engleskom jeziku.

  • Ja vise glasam za to da Lozano opet ide, ali ovaj put sam. Kaliopi pocinje da iritira.