Evrovizija 2016

Belgija: Iščekujući pobednika

[dropcap]B[/dropcap]elgijski javni servis namenjen flamanskom/holandskom govornom području VRT (Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie) već godinama unazad pokušava da se na Pesmi Evrovizije domogne uspeha. Večito u senci Valonaca koji su, kako-tako, uspevali da ostvare zapažene nastupe i rezultate, Flamancima nikako ne polazi za rukom da Belgiju učine ponosnom.

Vraćajući se deceniju unazad, svaki evrovizijski predstavnik koga je nominovao flamanski javni servis, završavao je takmičenje – debaklom. Da budemo pošteni, samo je Tom Dajs (Tom Dice) 2010. godine u Oslu vratio na kratko belgijski evrovizijski sjaj, osvojivši 6. mesto u finalu.

httpv://youtu.be/Nk1UAXlfBUA

Ksandi (Xandee) je 2004. u Istanbulu s pesmom 1 life bila jedna od favoritkinja, no morala je da se zadovolji razočaravajućim 22. mestom, najviše zahvaljujući svom lošem nastupu. Evrovizijsku priču Kejt Rajan (Kate Ryan) iz 2006. svi znaju – od suverenog i samopouzdanog favorita do puta nazad u Belgiju već nakon polufinala. Sastav „Ishtar” je u Beogradu 2008. pokušao da privuče pažnju pesmom na nepostojećem jeziku, ali kao i za Iris 2012. u Bakuu, dno tabele i 17. pozicija u polufinalu bili su krajnji domet Flamanaca. Slično je pre dve godine prošao i Aksel Irsu (Axel Hirsoux), ali ni publika ni žiri nisu „pali” na dramatičnu i patetičnu pesmu o majci.

[tabs type=”horizontal”][tabs_head][tab_title]Ksandi[/tab_title][tab_title]Kejt Rajan[/tab_title][tab_title]„Ishtar”[/tab_title][tab_title]Iris[/tab_title][tab_title]Aksel Irsu[/tab_title][/tabs_head][tab]httpv://youtu.be/w5mX3ecBtTI[/tab][tab]httpv://youtu.be/3JHnre0q3ow[/tab][tab]httpv://youtu.be/r2IXuAO3jHY[/tab][tab]httpv://youtu.be/7Z_5s5gnrCM[/tab][tab]httpv://youtu.be/wr3m4ghnq6w[/tab][/tabs]

Kako bilo, VRT i televizija Één ove sezone ponovo su organizovali nacionalni izbor Eurosong s pet uglavnom mladih izvođača, a kompozicije s kojima se takmiče najavljuju da bi želeli da se belgijska zastava zavijori u finalu 14. maja.

Lice za Stokholm

Belgijanci i ograničena evropska publika imali su prilike da premijerno čuju pesme u drugoj emisiji Eurosonga 2016. Reakcije nisu ni euforične, ali ni loše, a mnogi portali organizovali su interne ankete i glasanja za najbolju pesmu. Sve pesme jesu žanrovski različite, no čini se da je Laura Tesoro privukla najveću pažnju. Između ostalog, video njenog izvođenja na zvaničnom Jutjub kanalu televizije Één ima ubedljivo najviše pregleda.

A utisci autora ovog teksta su:

Adil Arab | In our nature

Adilova priroda je previše jednostavna i svakodnevna. Bojim se da bi ova pesma prema evrovizijskim standardima ostala u polufinalu ovog takmičenja. Sve je ovde dosta ravno, a Adilova interpretacija je takođe previše jednostavna.

httpv://youtu.be/QKXCkhW9aI8

Amarilis Ojterlinden | Kick the habit

Melodična i vrlo simpatična reči su kojima se može opisati ova pesma. Njena interpretacija je pomalo neobična, pa ukoliko se Belgijanci odluče da njoj daju kartu za Stokholm, mišljenja sam da se neće pokajati. Ovakva melodija otvara mogućnost za dobre i zanimljive koreografije.

httpv://youtu.be/CdopC69cS44

Astrid Destojver | Everybody aches

Astrid je vrlo jednostavna devojka, a takva joj je i pesma. Nema ovde preterane drame, sve je fino posloženo. Lepo za uši, lepo za oči.

httpv://youtu.be/zQ0638SEygM

Laura Tesoro | What’s the pressure

Laurina pesma je vrlo neobična. Interpretacija je na finom i odmerenom nivou. Vrlo bi lako mogla da se domogne i evrovizijske pozornice. Dodatnu jačinu pesmi daju i prateći vokali, tako da bi Laura zaista bila primećena u Stokholmu.

httpv://youtu.be/PHF1zlB3raU

Tom Francis | I’m not lost

Najjači adut ove pesme je refren, koji je dosta upečatljiv, a pljeskanje publike dodatno upotpunjuje muzički izražaj. Tom se ne bi trebao samo statično ponašati na sceni, jer pesma mu dozvoljava dosta dinamike.

httpv://youtu.be/2XqSBip8h2s

Finale u nedelju 17. januara

Treća emisija Eurosonga 2016, ujedno i finalna, na programu je 17. januara od 20.25 h. Pobednika će izabrati publika i desetočlani međunarodni stručni žiri u uživo prenosu na televiziji Één.

Do tada, javite nam ko bi bio najbolji za stokholmsku scenu!

Oznake

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Vecina pesama su slicne kao od Loric-a malo mi je to bzvz 😀 . Sa slicnim bitom je sve al ono po meni Tom je najbolji 😀