Evrovizija 2016

Letonci odlučili: Jusc i pesma „Heartbeat” najbolji

[dropcap]P[/dropcap]obednik evrovizijske selekcije Supernova i 17. predstavnik Letonije je Jusc i pesma Heartbeat (srp. Otkucaj srca), odlučili su TV gledaoci telefonskim i online glasanjem.

Jusc je u konkurenciji četiri izvođača u finalnoj večeri proglašen pobednikom takmičenja, stekavši pravo da predstavlja svoju zemlju u Stokholmu ovog maja, i to u sklopu druge polufinalne večeri 12. maja. Modernu, brzu, klupsku elektro-pop pesmu Heartbeat komponovala je Aminata, prošlogodišnja letonska predstavnica, koja je uspela da posle šest bezuspešnih nastupa uvede Letoniju u evrovizijsko finale i tamo zauzme visoko 6. mesto.

U finalu izbora Supernova 2016 nastupilo je samo četiri izvođača, koji su nastup u zavšnici takmičenja izborili kroz dve kvalifikacione emisije i polufinale, i to sledećim redosledom:

  1. grupa „Catalepsia” | Damnation
  2. grupa „MyRadiantU” | We will be stars
  3. Jusc | Heartbeat
  4. Marta Ritova | Not from this world

Od konkursa do pobednika

Na krilima Aminatinog uspeha u Beču prošle godine letonski javni emiter Latvijas Televīzija (LTV) ponovo je pokrenuo isti TV šou. Na konkurs se prijavilo 88 izvođača, a pristiglo je 120 pesama. u prosec selekcije 20 pesama i izvođača bili su uključeni domaći stručnjaci, dok su savetodavnu ulogu imali i inostrani eksperti.

Među 20 izabranih pesama i 19 takmičara bilo je nekoliko povratnika na takmičenja, poznatih i afirmisanih pevača u Letoniji, poput Markusa Rive, Samante Tine, grupa „ElektroFolk” i „MyRadiantU” te Marte Ritove.

Iz dve kvalifikacione emisije izabrano je osmoro polufinalista – četiri pesme po izboru gledalaca i četiri pesme po izboru žirija. Finalisti su izabrani istim modelom – dve numere je direktno u finale poslala publika, a dve stručni žiri.

Ove godine panel muzičkih stručnjaka činili su Guntars Račs, Kaspars Roga (grupa „Brainstorm”, Evrovizija 2000), Jeva Kerevica i Intars Basulis (Evrovizija 2009).

Dabar – glavna zvezda Supernove

I dok je javnost prošle godine bila iznenađena maskotom takmičenja koja je zabavljala publiku tokom pauza, ove su svi s nestrpljenjem ponovo iščekivali Dabra. I letonska televizija im je to priuštila. Zaštitno lice Supernove i ubuduće će biti ova maskota koja peva, pleše, repuje…

Neke stvari u životu su toliko besmisleno glupe da vremenom postaju i beskrajno simpatične.

Šou je održan u studiju letonske televizija, a domaćini u svim emisijama kroz četiri sedmice bili su Ketija Šenberga i Toms Grevinjš.

Za razliku od preliminarnih faza, u večerašnjem finalu samo je publika imala moć da odluči o svom predstavniku za Stokholm. Pored ustaljenog glasanja telefonima u Letoniji, gledaoci širom sveta imali su mogućnost da online glasaju takođe za svog favorita. Tok glasanja i trenutno stanje povremeno su se prikazivali na ekranima.

Nakon podužih pauza, voditelji su objavili rezultate. Na 4. mestu našla se Marta Ritova, na 3. grupa „MyRadiantU”, vicešampioni su grupa „Catalepsia”, dok je pobednik (očekivano) mladi Jusc Sirmais.

Pesmu Heartbeat izvešće u drugom polufinalu 12. maja.

ESC Serbia | Evrovizija.rs čestita Letoncima na izboru i želi sreću na takmičenju u Stokholmu

httpv://youtu.be/AF5na6zh-Zc

Oznake

4 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Meni se svidja i jedina je, pored kiparske pesme, koja nesto vredi, bar za sada.

  • Ono kad ni svoju pesmu ne moze bez falseva da otpeva.

  • Nije Jusc neko Justs. Ne budite lenji da izgovorite pravilno.

  • Dosadno, dosadno, dosadno. Jedina dobra strana pesme je sto je brza.