Evrovizija 2016

Letonija: Iščekujući pobednika

[dropcap]D[/dropcap]ruga sezona muzičkog TV šou-programa u Letoniji Supernova okončava se večeras. Letonci će izabrati 17. predstavnika za Pesmu Evrovizije, na kojoj uglavnom bili prolazni posetioci koje je javnost brzo zaboravljala.

Od svih baltičkih država, Letonija je poslednja ušla u „evrovizijsko kolo”, i to baš u Stokholmu 2000. Simpatični bend „Brainstorm” nije mogao da zamisli bolji debi za svoju zemlju, osvojivši odlično 3. mesto. Dve godine kasnije, ničim izazvana, kao slučajni učesnik zbog odustajanja Portugalije, ova država je ostvarila do sada jedinu pobedu. I dalje se polemiše o tome da li je Marija Naumova aka Marie N do pobede došla zahvaljujući svom nastupu, pesmi ili i jednom i drugom zajedno, ali je bar sigurno da I wanna ne spada u grupu omiljenih evrovizijskih pobednika. I od tada – sve je nekako „stalo”.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] My star [/tab_title] [tab_title] I wanna [/tab_title] [/tabs_head] [tab] httpv://youtu.be/r4i2vHCV9Co [/tab] [tab] httpv://youtu.be/_B68kYxcea8 [/tab] [/tabs]

Ipak, prošle godine, letonska radio-televizija, odlučna u nameri da oseti čari učestvovanja u evrovizijskom finalu, pokreće novi TV projekat, opet nalik na slične muzičke rijaliti programe. Ozbiljnost, kao i jasno postavljeni cilj doneli su veliki, možda i najveći uspeh Letoncima u savremenoj eri Pesme Evrovizije – pobednica Aminata zauzela je 6. mesto u Beču s angažovanom elektro-pop dramatičnom baladom koja je privukla pažnju šire javnost.

httpv://youtu.be/-usdXbeGHi8

Na krilima njenog uspeha, formula za uspeh nije menjana ni ove godine. Ukupno četiri takmičarske emisije okupile su 20 kandidata za Stokholm, a kroz dve kvalifikacije i jedno polufinale, do same završnice stiglo je četvoro učesnika.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Jusc [/tab_title] [tab_title] „Catalepsia” [/tab_title] [tab_title] Marta Ritova [/tab_title] [tab_title] MYRADIANTU [/tab_title] [/tabs_head] [tab] httpv://youtu.be/AF5na6zh-Zc [/tab] [tab] httpv://youtu.be/UCA86CSaqlo [/tab] [tab] httpv://youtu.be/BJ435piU2Gs [/tab] [tab] httpv://youtu.be/LLGW4a5xfDs [/tab] [/tabs]

Pa, ako je suditi po ponuđenim pesmama, sve osim pobede Jusca bilo bi blago razočarenje. Ovaj momak izvodi brzu, zaraznu ali ne i sladunjavu, klupsku elektro-pop pesmu Heartbeat, čiji je kompletni autor upravo Aminata. Iako se sličnost u samoj atmosferi pesme može prozreti, ova kompozicija bi ponovo nesumnjivo vinula Letoniju u sam evrovizijski vrh i pokazala da i te kako ima šta novo, autentično i drugačije da ponudi gledaocima.

S druge strane, grupa „Catalepsia” ima hard-rok pesmu, žanr koji je nekim čudom uvek prijemčiv širem auditorijumu i gledaocima u kontekstu Pesme Evrovizije. Ipak, prema skromnom mišljenju autora ovih radova, njihova pesma Damnation bila bi mnooogooo koraka unazad u nastojanju dokazivanja „jedne nove Letonije”.

Marta Ritova je u finalu došla zahvaljujući žiriju. Pomalo dosadnjikava balada Not from this world uz, toliko puta viđenu ženu za klavirom i ponavljajući refren, ne izazivaju nikakav Wow! efekat. U slučaju pobede, što je malo verovatno, ova numera bi „izvetrila” u vazduh u moru drugih.

Kao i Marta, i grupu „MyRadiantU” je žiri „pogurao” u finale. Pesma We will be stars podseća na mnoge druge trenutno aktuelne svetske radijske hitove, s primesama elektra i R&B, te u tom smislu čovek bi pogrešio da išta loše napiše. Zanimljiva izvedba i intrigantni glasovi dvoje pevača dovoljno privlače pažnju, no problem s ovom pesmom je što nema onaj preko potrebni evroizijski key change – tokom slušanja kao da sedite na iglama očekujući neki važan preokret, Boom! ali to se nažalost ne događa. Kako je počela, tako se i završava.

Kako bilo, u finalu samo publika daje završnu reč. Sudeći po tome da su upravo Jusc i „Catalepsia” bili njihov izbor u polufinalu, ishod bi bio manje-više očekivan. No, u tom slučaju, izbor pobednika bi trebalo da bude izvestan.

Oznake