Evrovizija 2016

Litvanija: Iščekujući pobednika

[dropcap]K[/dropcap]ao i u prethodne dve godine, Litvanija je i ovaj put publici ponudila najkomplikovaniji način odabira predstavnika. Ovaj poslednji domaći izbor u sezoni je ujedno bio i najstresniji izbor za praćenje.

Litvanija je na Evrosongu prvi put učestvovala 1994. godine i njihovo prvo učešće se neće baš pamtiti po najboljem – Ovidijus Višnjauskas je učešće završio na poslednjem, 25. mestu sa čuvenom titulom Nul points.

Do 2002. godine, Litvanija je imala još tri učešća na ovom takmičenju, od kojih je najbolji plasman do tada bilo 13. mesto grupe „Skamp iz 2001”.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Litvanija 1994 [/tab_title] [tab_title] Litvanija 2001 [/tab_title] [/tabs_head] [tab] httpv://youtu.be/PWmh95boVZY [/tab] [tab] httpv://youtu.be/7_C3bKR1X3A [/tab] [/tabs]

Od uvođenja polufinala 2004. godine, Litvanija je redovna zemlja učesnica ovog takmičenja. Toliko su verni njemu da je čak litvanski javni servis LRT, i u najtežim trenucima, uspevao u kratkom roku obezbeđivati sredstva potrebna za ovo takmičenje jer poznato je koliko je ovo kontinentalno takmičenje omiljeno u Litvaniji.

Ova baltička zemlja je od svih država s tog područja imala najviše prolazaka u finale od 2004. – sedam do današnjih dana.

Najviše pesama koje su Litvanci slali na ovo takmičenje obilovale su simpatičnošću, a jedna takva od grupe „LT United” pod nazivom We are the winners donela im je prvi put finale i najbolji plasman – 6. mesto.

httpv://youtu.be/DBAdOlQPbwg

Posebno treba istaći i Sašu Sona, Donija Montela i Viliju koji su velike tamošnje muzičke zvezde.

Evrovizijska nacionalna selekcija 2016

Ovogodišnji izbor je bio toliko gledan da je bio čak produžen za još dve nedelje. Dvadeset osmoro kandidata se borilo za Stokholm, od kojih je do finalne večeri stiglo sledećih šestoro kandidata koji će se boriti za stokholmsku scenu:

  • Ruslanas Kirilkinas | In my world
  • Jeva Zasimauskaite | Life (Not that beautiful)
  • Aiste Pilvelite | You bet
  • Erika Dženings | Leading me home
  • Ruta Ščiogolevaite | United
  • Doni Montel | I’ve been waiting for this night

Od šestoro finalista, dvoje učesnika imaju evrovizijsko iskustvo – Erika Dženings koja je 2001. pevala za Litvaniju kao članica grupe „Skamp” i Doni Montel koji je ovu baltičku zemlju na kontinentalnom takmičenju predstavljao 2012.

Šta kaže autor?

Što se tiče ponude pesama na finalnoj večeri, ima pet stilski različitih balada i jedna moderna pop-dens pesma. Od Litvanaca ćemo i ovaj put dobiti „normalniju” numeru za ovo prestižno kontinentalno takmičenje.

Prvo počinjem sa evrovizijskim starosedeocima – Erikina pesma Leading me home je jedna opuštajuća, neopterećujuća balada u soul maniru, a što se tiče Donijeve pesme – koliko mi je Love is blind išla na živce, toliko mi se ova druga sviđa. Bilo koja od ove dve pesme da ode, imaće šansu za prolaz u finale. Donijeva numera će, po redosledu nastupa na finalnoj večeri, doći kao „šlag na tortu” posle balada, jer u moru njih se brža pesma nametnula kao logičan završetak.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Erika Dženings [/tab_title] [tab_title] Doni Montel [/tab_title] [/tabs_head] [tab] httpv://youtu.be/jiHOc3lXm6g [/tab] [tab] httpv://youtu.be/Z10rgVulYrE [/tab] [/tabs]

Među favoritima za pobedu se nalazi i od strane evrovizijskih fanova uvek poželjna predstavnica Ruta Ščiogolevaite, trećeplasirana s nacionalnog finala 2011. United je jedna emotivna ljubavna balada slična prošlogodišnjoj ruskoj pesmi, te mogu reći da bi lako mogla proći za neki Diznijev animirani film.

Aiste Pilvelite je s dramatičnom baladom You bet išla na Rise like a phoenix fazon, samo što je ova pesma dramatičnije otpevana nego Končitina. Zbog stila kojeg ova pesma nosi, četvrti je favorit za pobedu.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Ruta Ščiogolevaite [/tab_title] [tab_title] Aiste Pilvelite [/tab_title] [/tabs_head] [tab] httpv://youtu.be/3bQWj2LYWPM [/tab] [tab] httpv://youtu.be/SmDen4Vdy7w [/tab] [/tabs]

Što se tiče poslednje dve pesme – Jevina stilski kasni nekih dvadeset godina, te je najslabija od svih balada, a kod Ruslanasove pesme je naročito dopadljiv scenski nastup koji je na lep način prikazao žal za ljubavlju iz mladosti. Taj žanr je uvek dobrodošao na evrovizijsku scenu, a voleo bih da u slučaju pobede, takav nastup ostane i u Švedskoj, uz malu prilagodljivost većoj sceni.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Ruslanas Kirilkinas [/tab_title] [tab_title] Jeva Zasimauskaite [/tab_title] [/tabs_head] [tab] httpv://youtu.be/yx7EMMxuVV0 [/tab] [tab] httpv://youtu.be/tXSwkEc5LSs [/tab] [/tabs]

Ukratko rečeno, svih šestoro finalista su vrhunski vokali koji će u slučaju pobede biti favoriti za prolaz u finale.

Ko bi od ovih šestoro bio vaš izbor?

Oznake