Balkan, Balkan! Pogledi

Odlazak jugoslovenske zvezde

[dropcap]Z[/dropcap]orana Lola Novaković, nekadašnja predstavnica Jugoslavije na Pesmi Evrovizije, preminula je 3. aprila u 81. godini života.

Rođena rujnog 25. aprila 1935. godine, bila je jedna od primadona prve jugoslovenske zabavne muzike. Vrhunac svoje popularnosti je doživela tokom šezdesetih i sedamdesetih godina XX veka.

Novakovićeva je godinama branila boj zastave nekadašnje Jugoslavije na takmičenjima širom Evrope i Azije. Njeno ime se provlačilo po medijima od Bazela do Libana. Veoma daleke 1962. godine je poslata na Pesmu Evrovizije kao predstavnica Jugoslavije. Sa pesmom Ne pali svetla u sumrak osvojila je srca publike, koja ju je nagradila visokim 4. mestom. Umela je da zapanji svojim pogledom, gestovima i očaravajućim i veoma posebnim pevanjem tokom nastupa na sceni.

1963. godina

Lola je pobeđivala na mnoštvu kako regionalnih, tako i internacionalnih muzičkih festivala. Kao najdražu pobedu Lola je izdvojila prvo mesto na festivalu u Rimu – „Roma canta” 1964. godine, gde je sa pesmom Ulica četiri fontane ubedljivo odnela pobedu. Takođe, Lola Novaković je bila prvi estradni umetnik koji je posetio Rusiju.

Nakon godina uspeha, usledio je medijski napad na Lolu. Izmišljalo se, pisalo se, nipodaštavao se njen umetnički rad, kao i privatni život. Tada još mlada Lola je odlučila da se konačno povuče sa estrade, koja je bila sve više beskrupulozna prema istaknutim umetnicima.

Početkom novog veka, Novakovićeva se bavila pozorišnim radom u Pozorištu na Terazijama, u emisijama pod nazivom „Dobra, stara vremena”, koja se bavila promocijom pozorišnih komada po Srbiji, Republici Srpskoj, pa i inostranstvu.

Koliko nostalgije nose njene pesme poput Vrati se, Voli me sad, Posle tebe, Duga, topla noć, Tiše, tiše ili Beograde, ljubavi moja da se naslutiti i u samim nazivima istih. Za kraj, poslušaćemo njen evrovizijski evergrin – Ne pali svetla u sumrak.

[button color=”black” size=”small” link=”http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/2268219/Preminula+Lola+Novakovi%C4%87.html” icon=”” target=”true”]Izvor: RTS[/button]

httpv://www.youtube.com/watch?v=7uM5bJB126A

3 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Rastužim se kad shvatim da nas sa ovim ljudima polako napuštaju i ta divna vremena koja kao da sa njima stoje nekako po strani. Tu su, ali skrajnuti. Divan tekst Marko, za našu divnu Lolu. Nek joj je večna slava. Zaslužila je.