Zanimljivosti

Švedski sto: Simfonija ukusa

[dropcap]S[/dropcap]vi će vam reći da se zemlja najbolje upoznaje proučavanjem njene kulture i istraživanjem njenih prirodnih lepota – izbora je beskonačno mnogo! Neko će krenuti u potragu za bibliotekama, muzejima i galerijama, neko će istraživati idilična seoska područja do kojih se ne stiže lako. Neko će se upustiti u pustolovinu plovidbe rekama i plivanja u jezerima i morima, a neko će istraživati istorijske znamenitosti… Ipak, svi će oni, kada izmoreni svojim turističkim avanturama reše da naprave predah, sa zadovoljstvom upoznati neistražena prostranstva najbolje lokalne hrane i pića!

Švedski sto za vreme praznika

Šveđani, kao kreatori najpraktičnijeg načina da napunimo svoje hedonističke stomake, definitivno imaju šta i da posluže na svojim planetarno poznatim švedskim stolovima, bez obzira na to da li govorimo o tradicionalnoj, prazničnoj kuhinji, ili o svakodnevnim slatkim i slanim zadovoljstvima, pa ako ste do sada sumnjali u to, iskoristite ovaj tekst kao savršen način da se razuverite!

Šta jedu Šveđani?

Haringa u salamuri

Naravno da usled specifičnosti podneblja ne treba da nas čudi što u ishrani Šveđana dominiraju razne vrste ribe, prvenstveno losos i haringe; kao i divljač – jeleni i losovi. Ostrige i švedske školjke su verovatno najveći švedski specijaliteti, a ono što je tokom zimskih perioda osetno jeste manjak svežeg povrća, te se tada najčešće konzumiraju džemovi (među kojima se izdvaja džem od brusnica, ali i luksuzni džem od barske kupine), kao i konzervirano povrće.

Tradicionalni švedski hleb

Bez obzira na godišnje doba, Šveđani imaju tri osnovna obroka, doručak, ručak i večeru, a glavna jela bez kojih se ne može zamisliti tipičan švedski sto su haringe u salamuri (šv. Inlagd sill), osušen i usoljen losos (šv. Gravad lax), slatkovodni rakovi, kobasice iz Faluna, kao i kuglice od krompira punjene svinjetinom (šv. Kroppkakor), a sve to uz tradicionalni švedski hleb (šv. Knäckebröd).

Neprevaziđene švedske poslastice su crni puding, i nadaleko čuvena sendvič-torta  (šv. Smörgastårta) kao i mafini i brojne pite od jabuka, borovnice i brusnica. Ipak, švedski kec u rukavu je definitivno Prinses torta (šv. Prinsesstårta), kupolasti kolač pokriven zelenim slojem marcipana koji pri sečenju otkriva slojeve krema, sunđeraste korice i voćnog punjenja.

Nešto za piće?

„Filmjölk” s kupinama i žitaricama

Kada govorimo o napicima popularnim u ovoj zemlji, verovatno je zanimljiv podatak da je Švedska prva u svetu po konzumaciji mleka i druga po konzumaciji kafe, odmah nakon Finske. Pored kafe i mleka, uobičajeno je ispijanje mlečnog napitka filmjölk (sastava nalik jogurtu ili kiselom mleku), ali i prirodnih sokova. Što se tiče alkohola, u Švedskoj se u većim količinama ispija kuvano vino, nezaobilazno pivo, ali i votka (Absolut i Explorer).

Praznična trpeza

Božićne kobasice

Božićna trpeza kod Šveđana je izuzetno raznovrsna i poprilično primamljiva – počev od tradicionalne božićne kobasice (šv. julkorv), bakalara i šunke, preko džema, sutlijaša, pa sve do kuvanog vina. O Uskrsu se praktikuje priprema jagnjetine, lososa i ćufti sa marcipanom i slatkom pavlakom. Interesantno je da i Šveđani obeležavaju Ivanjdan (šv. Midsommar), i da se na taj dan časte posebnim jelom od haringe začinjenim seckanim lukom i pavlakom, uz krompir na švedski način.

Naravoučenija: Ukoliko ste ljubitelj dobre muzike, zabave, i izvanredne hrane koja će zagolicati nepca i najvećim probirljivcima, ne propustite Švedsku, i ne propustite Evroviziju. Ne propustite Stokholm, maj, i fantastičnu priliku da priredite užitak svim svojim čulima! Vidimo se na Evroviziji!

4 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Ja bih smazao onu tortu gore ;).

    Hoće li biti intervjua? Ne pamtim, da ste ih uopšte imali, ove godine. Sve ostalo je jako dobro.

    Jedno pitane … planira li naša delegacija da predstavi pesmu i na stranim jezicima? Voleo bih je čuti na italijanskom, na primer ;).

  • Upravo tako. Zapravo, zovu ga „smörgåsbord”, što bi u nekom slobodnijem prevodu značilo „sto sa sendvičima”

  • Mislim da sam negde procitao da Svedjani nisu kreatori svedskog stola i da oni takvu vrstu samoposluzenja ne zovu u Svedskoj ,,scedski sto”.