Iz mog ugla 2016

„If I were sorry” iz mog ugla (Švedska)

[dropcap]P[/dropcap]obednik Melodifestivalena 2016 i 56. predstavnik Švedske na Pesmi Evrovizije je sedamnaestogodišnji Frans koji će pred svojim navijačima u „Globen” areni izvesti pesmu If I were sorry.

Frans je postao miljenik nacije 2006. godine, kada je tokom Svetskog prvenstva u fudbalu, sa svojih nepunih osam godina, ispevao pesmu Who’s da man o popularnom fudbaleru Zlatanu Ibrahimoviću. Tada je prozvan „Zlatan-Frans”.

Deset godina nakon toga, Frans se vratio u javnost na veličanstven način – s pesmom If I were sorry – koja se odmah ’zakucala’ u vrhove raznih švedskih top-lista singlova, što na osnovu slušanosti, što na osnovu prodaje.

Kompoziciju je delom napisao sam, a delom u saradnji s Fredrikom Andešonom, Mihaelom Sakselom i Oskarom Fogelstremom.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Stihovi

[one_half]I’d run a thousand miles
Wouldn’t stop until I dropped
Wouldn’t take the break to breathe
Until I I got close enough
If I were sorry
I’d give you all the glory
If I were sorry
If I were sorry
It would be a different story
If I were sorry oh
[/one_half] [one_half_last]Trčao bih hiljadama milja,
Ne bih se zaustavio dok ne izdahnem,
Ne bih se zaustavio da udahnem,
Dok se ne približim dovoljno.
Da mi je žao,
Dao bih ti svu slavu,
Da mi je žao.
Da mi je žao,
Bila bi to druga priča,
Da mi je žao.
[/one_half_last] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Heroj nacije – Alfred Nobel

Alfred Nobel je bio švedski hemičar, pronalazač, filantrop, mirotvorac, kosmopolita i industrijalac. Voleo je da sebe naziva „dobročiniteljem čovečanstva”. U njegovu čast nazvan je hemijski element s rednim brojem 102 nobelijum, otkriven 1956. godine.

Rođen je 21. oktobra 1833. godine u Stokholmu. Nobelov otac je bio inventivan inženjer koji je mnogo putovao. Porodica se preselila u Rusiju 1842. (gde je Nobelov otac nadgledao proizvodnju podvodnih mina koje je sam izmislio) i gde su Alfreda podučavali privatni učitelji; njegove studije su obuhvatale hemiju i pet savremenih jezika.

Veoma ga je interesovala, kao i njegovog oca, upotreba eksploziva u građevinarstvu, posebno na američkom tržištu u razvoju.

Godine 1865. počeo je da proizvodi gliceril-trinitrat („nitroglicerin” koji je 1847. otkrio Sobrero, ali je u rukovanju eksplozivnom tečnošću dolazilo do nesrećnih slučajeva; iste godine njegova fabrika je odletela u vazduh, uz pet smrtnih slučajeva (uključujući i njegovog brata Emila).

Godinu dana kasnije je otkrio da je eksploziv bezbedan, ako ga apsorbuje kiselgur (infuzorna zemlja); mešavina je prodavana u šipkama premazanim voskom, kao „dinamit”.

Godine 1875. pronašao je eksplozivni želatin ili gelignit (nitroglicerin u nitrocelulozi), čak i bolji eksplozivni agens, a profitirao je iz naftnih polja koja je posedovao u Rusiji.

Umro je 1896. godine u svojoj kući u San Remu, u Italiji. Četiri godine nakon njegove smrti, 29. juna 1900. godine, utemeljena je Nobelova nagrada, a 1901. godine dodeljene su prve nagrade za fiziku, hemiju, medicinu, književnost i mir.

Njegovi pronalasci su bili raznovrsni i pokriveni sa 355 patenata. Imao je ogromno bogatstvo i veliki deo je ostavljen Fondu za dodeljivanje Nobelove nagrade.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″] [tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] NIKOLA [/tab_title] [tab_title] MARKO [/tab_title] [tab_title] IVANA [/tab_title] [tab_title] MILICA [/tab_title] [/tabs_head] [tab] Za kraj razočaranje. Ejs Vajlder bila mi je po drugi put favorit za pobedu. Prvi put ok, Sana je bila jednako dobra i priznao sam poraz, ali ovaj put ne! Da onakav nastup, produkciju, pojavu, koreografiju, ma kompletan doživljaj zameniš sa ovom recitacijom – ravno mi je katastrofi. Ovu pesmu ne mogu da smislim. Ma ostario sam i ja… K’o Evrovizija. Možda će ovo razumeti i voleti tinejdžeri, ja donekle razumem, ali ne prihvatam.
Ocena: 2- [/tab] [tab] Kod Šveđana poslednjih godina nema između. Ili šalju totalno ludilo od pesme, ili to bude neka serenadica. Ovogodišnja pesma je upravo ovo drugo. Volim kad tekst nosi nekakvu ličnu notu i kad je nastup skroman, kao i izvođač. S druge strane, počinju da se nagomilavaju pesme ovakvog tipa na „Evrosongu”, tako da mislim da nema ogromne razlike između Fransa i, na primer, Toma iz Belgije 2010. godine. Dakle, već viđeno, ne privlači više onoliku pažnju i veoma zanemarljivo. Frans veoma simpatično peva. Toliko.
Ocena: 3- [/tab] [tab] Mislim da ovaj mladi izvođač previše prati rad Džastina Bibera. Ne znam da li mogu relevantno da ocenim, vidim da je njegova publika veoma zadovoljna pesmom, dok meni ne deluje ubedljivo u istoj.
Ocena: 3 [/tab] [tab] Jednostavno mi je fascinantno koliko Švedska svake godine sve više i više briljira, u smislu da šalje numere koje su uvek nekako drugačije, autentične, originalne, i istovremeno zaista slušljive, prijatne i zarazne. Vokal i numera su mi tako Džejms Blant, Bruno Mars i Vens Džoj. Nije mi baš među najvećim favoritima ove godine, ali mi uopšte nije problem da čujem sladunjavi Fransov vokal više puta.
Ocena: 3 [/tab] [/tabs] [divider style=”dotted” top=”20″ bottom=”20″] [box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]IZDVOJENI KOMENTAR: STRAHINJA
Pošto ne verujem da je od celog Melodifestivalena, koji je trajao i trajao, na kraju „ovo” trijumfovalo, shvatiću ovo kao suptilnu poruku Šveđana da ne bi bili oduševljeni da udome i sledeće takmičenje, pa se osiguravaju merama slanja vrlo nekvalitetne i neadekvatne pesme u gotovo svakom mogućem pogledu.
Ocena: 1[/box] [divider style=”dotted” top=”20″ bottom=”20″] [tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] ZDRAVKO [/tab_title] [tab_title] SLOBODAN [/tab_title] [tab_title] ĐORĐE [/tab_title] [tab_title] FUAD [/tab_title] [/tabs_head] [tab] Kao i sa Rusijom, nije mi jasno kako se ova pesma tako visoko kotira na kladionicama. Pesma je ipak kudikamo više po mom ukusu, s izvesnom ležernošću i gotovo s nezainteresovanošću, što mi na neki neobičan način prija. Mogao bih vrlo lako da je zamislim u nekom rege aranžmanu. Samo OK. #vegetarijanski_sendvič_s_majonezom
Ocena: 3 [/tab] [tab] OK, ne mogu baš da shvatim da je ova pesma bila bolja od Ejs Vajlder, ali shvatam da je i u tom slučaju presudnu ulogu imao izvođač, a ne pesma. Ipak, zarazna je ova pesmica, relaksirajuća, opuštajuća i ne znam kako kod vas, ali meni nekako izmamljuje osmeh na lice. Nepretenciozna, ’šaputava’, iako neodoljivo podseća na numeru Catch & release Meta Simonsa. I da – veoma je lepo da se Šveđani ne ponavljaju.
Ocena: 4 [/tab] [tab] Dragi Šveđani, šta ste očekivali drugo? Da će se pojaviti neko poput Lorin i Monsa koji bi odneo treću pobedu u zadnje četiri godine? Neka dete peva ovakve kompozicije dok je još tinejdžer, kada bude došao u neke ozbiljnije godine, neka snima pesme poput Euforije ili Heroja, koji nose ličnu poruku.
Ocena: 5 [/tab] [tab] Da je lepota u jednostavnosti dokazao nam je ovaj dečak iz Švedske. Čekali smo kraj rubrike da se i ja očitujem. Da, Šveđani su i ove godine moji favoriti za pobedu! Mali dečak, velika pesma. Pobednički!
Ocena: 5 [/tab] [/tabs] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″] [box type=”info” align=”” class=”” width=””]Kladionice (Eurovisionworld.com): 5. mesto

Prosečna ocena redakcije: 3,22
Prosečna ocena čitalaca: 3,13
Konačna ocena: 3,18

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 7. maja do 19.00 h!

Ocenama za pesmu „If I were sorry” završavamo ocenjivanje u okviru rubrike „Iz mog ugla”. U subotu nas očekuje komentarisanje pesme Srbije, a u nedelju 8. maja i konačni pregled i rang-lista, kada ćemo proglasiti pobednika[/box]

Oznake

16 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Neko baš voli Džastina Bibera. Ok, Švedska prati svetske trendove u pop muzici i nije ni začuđujuće što su u prethodnih pet godina dvaput pobedili. Što se mene tiče meni se pesme iz Švedske uglavnom i ne dopadaju, budući da su uglavnom kopije američkih hitova. Prošligodišnja pobednička pesma je bila jedna od retkih švedskim pesama koja mi se dopala. E sad, što se ove pesme tiče svrstavam je u najgore ovogodišnje pesme. Nepretencioznih i jednostavnih pesama uvek ima na ovom takmičenju, a jedna takva bila je i drugoplasirana pre dve godine. Ovo nije ni jednostavno, ni nepretenciozno, već dosadno, neinventivno, monotono ponavljanje jednog te istog tona. A Frans ni ne peva, on recituje. Bez obzira što su kladionice naklonjene ovoj pesmi, ja je vidim u drugoj polovini tabele. Ocena: 2

 • U poslednjih deset godina Švedska ima u proseku najbolje pesme na ESC, pa se tako očekivalo i ove godine. Međutim ovo je toliko slabo da ne znam šta bih rekao. Neko je u prethodnim komentarima spomenuo da je ovo recitacija i potpuno se slažem. Verovatno će se dopasti klincima i to je sve. Ocena: 2

 • Švedska – 4
  Prelepa pesma. I tekst i melodija. Ovo je jedna od retkih cool pesama i izvođača ove godine.
  Posebno mi se dopada to što su ove godine odabrali sasvim drugi koncept. Pobedili su sa dens pesmom i inovativnim nastupom, a ove godine kad većina zamalja masovno šalje takve dens pesme i nastupe sa projekcijama, hologramima i sl. oni šalju nešto totalno drugačije. Šteta je što nastupaju deveti jer ovaj tip pesme bi mogao da bude zaboravljen do kraja, ali u svakom slučaju sjajan doprinos domaćina ovogodišnjoj Evroviziji.

 • Melodicno i solidno, ali ipak je domacin mogao jos malo da poradi 🙂 ocena: 4-

 • Frans u jednoj reci opisuje ovu pesmu jednostavnom. „It’s very simple“. Lepota je u jednostavnosti, ali ovoj pesmi ipak dajem 4

 • Potpuno sam nezainteresovan i apatičan prema ovogodišnjoj Švedskoj, i veoma razočaran! Jedino što izaziva ikakvu emociju u meni je velika antipatičnost ovog dečaka (ne bih ga izabrao ni na jednom jedinom kastingu, zbog hladnoće ličnosti) koju osećam. Neću reći onu rečenicu koju nikada ne volim da čujem i kod drugih komentatora pesama, a to je – Ovo nije pesma za Eurosong! – ali da ne peva pred domaćom publikom, ja procenjujem da bi pesma izazvala podjednako oduševljenje kao i ovogodišnja Slovenija ili San Marino npr.
  Stoga će ove godine biti najniža moja ocena ikada za Švedsku – razočaravajuća jedinica (1)

 • Navijala sam za ovu pesmu u nacionalnom finalu i zaista smatram da nije u redu to što je mnogi mrze samo zato što nije pobedio njihov favorit na Melodi festivalu. Za mene je ova pesma delimično i nada da ipak neće sve pesme prelaziti u tehničke efekte, da će uvek postojati barem jedna pesma koja će se isticati upravo po tome što nema nameru da se ističe. Frans je simpatičan i ima divnu boju glasa, potpuno je autentičan, a pesma je, osim što je jednostavna, i prelepa. Ovo mogu da slušam u svako doba dana i noći, i mogu da slušam i onda kada mi sve ostale dosade. Ova je pesma nepretenciozna, za razliku od Rusije ili Australije, inovativna, za razliku od Rusije ili Australije i slatka, za razliku od Rusije ili Australije. If I were sorry, rekla bih da je trebalo da pobedi Oskar ili neko ko je možda više efektivan na sceni, but I am not sorry, no. Mogu samo da kažem: Braavo, bravo i bravo!!! 5+

 • Najpohvalnije u svemu je što Šveđani, opet, ne šalju pesmu kakvu drugima uvaljuju. Ispade, da to malo preostalog antiklišea čuvaju za sebe. Super! Pa, ipak, kada se naziv ove pesme promeni u If I Were SMORI, sve dolazi na mesto. Kladionice naduvavaju stvari, nemam pojma zašto, ova pesma ima minimalne šanse da uđe u top 10. Ocena: 2+

 • Slazem se sa Zdravkom. I nije mi jasno kako Ejs nije pobedila i zasto je pesma u top 5 po kladionicama. Ocena: 3

 • Mladost je svakako dobar adut, ali pesmi ipak fali malo više energije, ovo mi više dođe ne za festivalsko izvodjenje nego koncertno, ali više kao plejbek iz neke emisije…. Ocena: 4

 • Nije loše. Radio pop 555. ove godine.

  Pesma je potpuno monotona, nema nikakav klajmeks, ne zna se šta su strofe, a šta refren. Takvu muziku obično puštaju po liftovima, supermarketima, frizerajima … . Međutim, melodija je prijatna, ne opterećujuća.

  Sudeći po snimku sa prve probe, glasovno i nije neki ekstra pevač. No, to na ovu ocenu ne utiče.

  Ocena – 3

 • Nisto spektakularno i toa e toa zasto mi se dopagja ovogodinesnata pesna na Svedska – ednostavnosta i nepretencioznosta. Mozebi moja najdraga pesna na Svedska bas poradi toa sto e razlicna od prethodnite evroviziski pretstavnici i poradi ednostavnosta. Za mene podobro od Mons. 🙂

  Svedska: 3/5

 • Decko mladji od mene samo 24 dana, ali pesma mi se uopste ne svidja. Dosadna je.

  Ocena: 1+

 • Za tekst dajem 10 🙂
  Pjesma nije “moja soljica caja” (prvi put ovo kazem ove godine, sad mi je bas dobro doslo 😀 ), ali ipak od mene zasluzuje
  5