Iz mog ugla 2016

„Goodbye (Shelter)” iz mog ugla (Srbija)

[dropcap]R[/dropcap]adio-televizija Srbije donela je odluku da Srbiju na 61. Pesmi Evrovizije predstavlja Sanja Vučić ZAA. Odluku o srpskom predstavniku doneli su urednici Muzičke redakcije RTS-a.

Sanja se za naklonost publike i stručnog žirija 42 zemlje Evrope i Australije bori kompozicijom Goodbye Ivane Peters, koja je i tekstopisac numere. Aranžman potpisuju – za simfonijski orkestar Ivan Ilić, dirigent Big benda RTS-a, a za programing Uroš Marković.

[box type=”note” align=”” class=”” width=””]Sanja Vučić nije sama na stokholmskoj sceni. Sa njom će biti još četiri prateća vokala i jedan plesač: Lena Kuzmanović, Dunja Vujadinović, Iva Pletikosić, Jelena Đurić i plesač Miloš Isailović. Reditelj nastupa je Marko Novaković, dok je koreografiju radila Staša Novaković. Predstavnica Srbije nastupiće u 2. polufinalu 12. maja pod rednim brojem 6.[/box]

Rođena je 8. avgusta 1993. godine u Kruševcu. Muzički se obrazovala od malena na odsecima solo pevanja, a zanimljivo je da su joj i roditelji pevači. Kao mala od njih je učila stare narodne pesme i sevdalinke, a deceniju i po kasnije postala je glas spreman da peva Aretu Frenklin, Bijonse…

Sanja je pevala u više bendova (džez, rege, etno), a s horom je nastupala u mnogo zemalja. Usavršavala se s operskom divom Katarinom Jovanović, koja za nju kaže da je „važno da ostane svoja i da sačuva svoju posebnost”.

Studira arapski jezik, a prepoznatljivi je vokal sastava ZAA s kojima je nastupala na svim većim regionalnim festivalima („Egzit”, „Lav fest”, „Nišvil”, „Arsenal fest”). S grupom ZAA ima do sada objavljen jedan album „What about”.

Trenutno živi u Beogradu, obožava svoj Kruševac i kaže da je za nju najveća sramota ako neki deo Kruševca nije upoznala. Pojedini urednici već Sanjinu karijeru označavaju kao „srpski san” – kako neko mlad, bez ikakve protekcije, zahvaljujući svom talentu može da dobije šansu života.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Stihovi

[one_half]Every time I say goodbye,
You try to keep me by your side
Gotta fight my way out of your hands,
Find the shelter from the pain
Every time you say your lies,
I hide away and close my eyes,
I won’t let you tear my world apart,
Gotta find a shelter for my heart
[/one_half] [one_half_last]Svaki put kad kažem „doviđenja”,
Pokušaš da me zadržiš kraj sebe.
Moram se istrgnuti iz tvojih ruku,
Pronaći sklonište od bola.
Svaki put kad izgovoriš svoje laži,
Sakrijem se i zatvorim oči.
Neću dozvoliti da mi srušiš svet,
Moram da pronađem sklonište za svoje srce.
[/one_half_last] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Heroj nacije – Milutin Milanković

Milutin Milanković je bio srpski matematičar, astronom, klimatolog, geofizičar, građevinski inženjer, doktor tehničkih nauka i popularizator nauke. Živeo je u periodu od 1879. do 1958.

Milanković je dao dva fundamentalna doprinosa nauci. Prvi doprinos je „Kanon osunčavanja Zemlje” koji karakteriše sve planete Sunčevog sistema. Drugi doprinos je teorijsko objašnjenje Zemljinih dugotrajnih klimatskih promena uzrokovanih astronomskim promenama njenog položaja u odnosu na Sunce; danas poznato kao Milankovićevi ciklusi. Ovo objašnjava pojavu ledenih doba tokom geološke prošlosti Zemlje, kao i klimatske promene na Zemlji koje se mogu očekivati u budućnosti.

Milutin Milanković je osnovao planetarnu klimatologiju izračunavanjem temperaturskih uslova u gornjim slojevima Zemljine atmosfere, kao i temperaturske uslove na planetama unutrašnjeg Sunčevog sistema (Merkuru, Veneri i Marsu) te Zemljinom prirodnom satelitu — Mesecu. Pored toga, Milanković se u geofizici smatra za koautora teorije tektonskih ploča, i to sa svojim radom „Pomeranje Zemljinih obrtnih polova”.

Milanković je kao autor ili koautor registrovao osam patenata, koje je u periodu 1905—1933. podnosio u različitim državama. Tokom profesorske karijere ostao je veran svom prvom životnom pozivu — građevinarstvu — pa je radio kao konstruktor, statičar i supervizor na celom nizu građevinskih objekata od armiranog betona širom Jugoslavije. Tako je i većina patenata vezana za ovu oblast.

Reforma julijanskog kalendata

Milutin Milanković je 1923. godine predložio reformu julijanskog kalendara. Suština njegovog predloga je da su prestupne sve godine deljive sa 4, ne uključujući sekularne godine, osim ako pri deljenju sa 900 daju ostatak ili 200 ili 600 (2000, 2400, 2900, 3300, 3800… su sekularne ali ipak prestupne). Prema gregorijanskom kalendaru, prestupne godine su sve one koje su deljive sa 4, ne uključujući sekularne godine, osim ako pri deljenju sa 400 daju ostatak 0 (400, 800, 1200, 1600, 2000, 2400, 2800, 3200, 3600, 4000… su sekularne ali ipak prestupne).

U maju 1923. godine, Pravoslavna crkva je u načelu prihvatila kalendar; uklonjena je razlika od 13 dana (1—13. oktobar 1923) nastala od Nikejskog sabora do XX veka, a takođe brojne crkve su usvojile izmenjeni algoritam prestupnih godina. Datumi Uskrsa i srodnih praznika i dalje bi se obračunavali po obrascu julijanskog kalendara.

U to vreme, Milanković je izražavao sumnju da period obrtanja Zemlje možda nije konstantan; međutim, ovo je bilo nemoguće dokazati i potvrditi sve do pojave kvarcnih i atomskih časovnika. Varijacije u periodu obrtanja Zemlje su glavni uzrok netačnosti kako gregorijanskog, tako i revidiranog julijanskog (Milankovićevog) kalendara, kada se posmatraju ogromni vremenski rasponi.

Zanimljivosti:

 1. Milanković je napravio najtačniji kalendar do sada.
 2. Milutin je dobio krater sa svojim imenom na daljoj strani Meseca veličine 34 km, zatim krater na Marsu prečnika 118 km, te asteroid pod nazivom „1605 Milanković”.
 3. NASA ga je uvrstila u 10 najvećih naučnika koji su se bavili proučavanjem Zemlje.
 4. Milanković je glavni „krivac” koji je dokazao da na Marsu ne može postojati civilizovan život jer je svojim proračunima pokazao da su tamo temperature isuviše niske, da bi život u takvom obliku postojao.
 5. Milanković je prvi srpski doktor tehničkih nauka i najcitiraniji srpski naučnik svih vremena.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

ĐORĐE VESKOVIĆ
Šta je bilo bitnije RTS-u: „Ja mogu sve”, „Očekivano neočekivani” novogodišnji program ili Evrovizija? Sve tri stavke naravno, ali znajući njih, prvo se moralo očistiti jedno, pa preći na drugo po dobro poznatom RTS-ovom principu. Ivanu Peters i njen rad obožavam i znao sam da će dati dobru pesmu za Sanju. Finalnim rezultatom sam zadovoljan jer je Sanja upravo bila odgovarajući vokalni kalibar „po Ivaninoj meri”.

IVANA BELIĆ
Emocija i moć! To je bio jedan od mojih naslova za ovu pesmu. Zaista tako mislim. Sanja je srpska Adel, ili bar u ovoj pesmi s kojom će predstavljati Srbiju. Nadam se da se neće puno umarati pred nastupe i da će pesmu izvesti najbolje moguće u onom ključnom trenutku.

MARKO VUJINOVIĆ
Na prvo slušanje pesma me nije oduševila. Bila je bledunjava, nikakva, čist prosek. Kasnije se, kako to obično biva, svakim novim slušanjem, moje mišljenje promenilo o pesmi Goodbye. Poruka će se na noviji način prikazati publici. Sanja je veoma živahna i temperamentna, oslikava ženu koja se mučno bori protiv nasilja nad sobom. Čitava pesma kroz svu svoju melanholiju opisuje jezivu borbu protiv ničega drugog do nasilja. Vokalne sposobnosti ove devojke su zaista izvanredne i mislim da ni po kojoj stavci ne može da nas razočara u Stokholmu. Sviđa mi se i što je naš predstavnik totalno anoniman široj publici, čisto da pokaže koliko je bolja u odnosu na ove poznatije, koje naša publika svake godine vidi kao potencijalne predstavnike Srbije na Evroviziji. Sanjči, razvali! Srećno ti bilo!

MILICA STANISAVLJEVIĆ
Ne mogu da kažem da sam od početka bila oduševljena našom pesmom. Nekako mi je isprva sve mirisalo na mnogo truda, i ništa više. Koliko me je obradovala činjenica da će nas na Evroviziji predstavljati Sanja Vučić, toliko sam se razočarala što Ivanina (bez sumnje kvalitetna) kompozicija nije previše kompatibilna s dosadašnjim opusom sastava ZAA, jer sam zaista priželjkivala takav stil. Ipak, kada se izolujem od tih nekih ličnih neispunjenih očekivanja, i poslušam ostale pesme koje se takmiče, neskromno zaključujem da imamo jednu od najboljih pesama. Preostaje samo da vidimo koliko se Evropa zasitila angažovanih, dramatičnih i teatralnih kompozicija ovog tipa. Srećno, Sanja!

NIKOLA LJUBISAVLJEVIĆ
Uvek, ali uvek sam pre svega veliki navijač Srbije i srpskog predstavnika na „Evrosongu”. I onda kada su naši predstavnici dobijali hvalospeve i kada su dobijali neslavne titule najlošije obučenih izvođača. A Sanja… Sanja je jedna fantastična osoba, drugar, koja zasmejava ljude, glumata, i osoba koja se s punim pravom može nazvati divom. A ima i glas i stas i pesmu. I to od sjajne Ivane Peters. Hvala RTS-u na emisiji „Tri boje zvuka”. Sada ne bismo bili ovde i bili ponosni na moćna tri minuta.

SLOBODAN TODOROVIĆ
Mislim da prvi put od 2012. godine imamo kompoziciju kojoj ama baš niko nema šta da zameri. Da li zbog Ivane Peters, da li zbog same melodije, žanra – ne znam, ali mi je drago da tokom ove sezone našeg predstavnika i pesmu ogavni tabloidi sa svojim nezgrapnim poluinformacijama nisu razvlačili kao mačka džigericu i tako upropastili sav takmičarski duh i zabavu oko Pesme Evrovizije.
S druge strane, moj problem se i dalje odnosi na legitimitet koji je, eto tako, nekom dat a ne stečen, kao i osetnom „RTS-ovskom evrovizijskom stihijom”. Još uvek nismo u stadijumu da se evrovizijska pesma „primila kod naroda”, da je on oseća svojom i iskreno navija za nju. Voleo bih da sam u krivu.
Bez obzira na sve, mislim da imamo pre svega odličnu pevačicu koja nas odlično predstavlja u Stokholmu, imamo više nego pristojnu pesmu od koje očekujem plasman u finale i tamo svakako gornji deo tabele. Neka je sa srećom našoj muzičkoj reprezentaciji!

STRAHINJA MALIĆ KATANIĆ
Reč je o ozbiljnoj kompoziciji i pristupom, koja obrađuje i ozbiljnu temu. Aranžman koji dramatično prati celu priču je odličan, ali Sanjina interpretacija je ono što je daleko najupečatljivije u ovoj pesmi. Možda je tekst mogao biti za nijansu intenzivniji jer sumnjam da prosečan slušalac na prvo slušanje shvata o čemu je pesma, no nije ni bitno jer je ovako univerzaalnija poruka. Šteta što neće otpevati bar ni strofu na srpskom. Žanrovski ovo spada pod rok, i mislim da ne grešim ako kažem da je u tom žanru Srbija ove godine poslala najjaču koompoziciju. O vokalnoj perfektnosti i da ne govorim.

ZDRAVKO TRIVIĆ
Kada sam prvi put čuo ime naše predstavnice bio sam jako zadovoljan. Kada sam čuo ko je kompozitor, zamalo pa sam poskočio od sreće. Kada sam konačno čuo pesmu, osećaj je bio, paaaaaa – zbunjujuć. Jednostavno, nije to bilo nešto što sam očekivao od ovog „tima snova”. Ali nije to bilo nezadovoljstvo, više reakcija na prvi put probano neko novo egzotično jelo, samo ovo servirano jelo nije imalo skoro ništa što bih mogao nazvati egzotičnim, osim same Sanje. Kada su se utisci slegli, osećaj je da je ovo vrlo skladna kompozicija (osim frulica koje bih ukinuo samo da mogu), ubedljivo otpevana, dovoljno nametljiva i sugestivna a nenapadna, baš po meri, pa s ponosom čekam najavu prolaska Srbije u finale. Srećno, Sanja! #lovačke_šnicle

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″] [box type=”info” align=”” class=”” width=””]Kladionice (Eurovisionworld.com): 9. mesto

Kako je to običaj, pesma Srbije nikad ne ulazi u konkurenciju s ostalim evrovizijskim takmičarima u rubrici „Iz mog ugla” kako bi se izbegla pristrasnost prilikom ocenjivanja. Ipak, želimo da saznamo i vaše mišljenje o našoj pesmi, kao i kakav plasman Sanji predviđate.
[/box]

httpv://youtu.be/mqh-XVcjmHc

Oznake

12 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Sanja je zaista fantastična pevačica, sa očaravajućom energijom i tako dobrom emocijom, da retko ko od pevača sa domaće scene može da joj parira. Iznenađujuće dobar izbor RTS-a, svaka čast. A što se tiče pesme, sjajna je i baš je dobro legla Sanji. Sve pohvale za Ivanu, aranžere i naravno za Sanju. Mislim da će bez problema biti u top 10, zato što svojim kvalitetom zaslužuje i više.

 • RTS-u ove godine svaka čast. Konačno šalju, kako su i rekli, predstavnika iza kog u potpunosti stoji RTS. Mislim da uvek treba tako. Smučilo im se više da se mlate sa nekim City recordsima, Grandovima, Beotonima i raznim menadžerima poput Saše Mirkovića, Mareta, Žike iz Granda i slične ekipe koji se pitaju za sve oko svojih izvođača a posle sve kritike padnu na RTS. Ovako “u se i u svoje kljuse” pa kako bude.
  A Sanja je predivna. Pravi izbor i vokalno i vizuelno i kao osoba. Sad kad vidimo nju podsetimo se kako malo ljudima treba da budu normalni, vedri, pozitivni. Valjda smo se navikli na ove naše nabeđene “zvezde” pa ova iskrena i spontana devojka dođe kao pravo osveženje. A na glasu i profesionalnosti bi joj te iste zvezde itekako pozavidele i mogle da uče od nje.
  Pesma, iako dobra, nije se primila u narodu, niti će. Bili bi fino da nekad ponovo imamo takvu pesmu čisto zbog popularizacije Eurosonga, ali na kraju krajeva za sam show i plasman to nije ni bitno.
  Sjajan posao su odradili do sada u Stokholmu. Mislim da plasman u finale nije uopšte upitan, a tamo nadam se što boljem plasmanu. Srećno Sanji i ekipi! I pohvale za ceo tim.

 • Najbolje za kraj, slobodno mogu tako reći. „I played a fool.“ Kada smo imali priliku da početkom marta čujemo petnaestak sekundi pesme, mislio sam da nećemo ni u finale proći. U šouu RTS-a me je prvo zadivila srpskom verzijom pesme, pa tek onda engleskom. Ne bi mi smetalo da RTS ponovo ćuti do poslednjeg trenutka, samo da sledeće godine pošalje ovakvu pesmu, možda da nas predstavlja „na svojoj sceni“. No, da se vratim na pesmu Goodbye. Sanja je na svakom koncertu bila sve bolja i samouverenija. Izrael je poludeo za njom, a ja se nikad više nisam naježio nego kad sam juče gledao njenu drugu probu. Isprva sam mislio da je teško nadmašiti prošlogodišnji rezultat i pesmu, ali sa Sanjom Vučić ZAA je sve moguće.

 • Ovako bi trebala da zvuči pobednička pesma Evrovizije. Ma kako god završili na ovom takmičenju, ostaje nam jedna dobra pesma i jedna mlada dama čije vreme, nadam se, dolazi. Sanja je primer pravog umetnika i izvođača koji u sebi nema neke sujete i umišljene bitnosti kao, nažalost, većina njenih poznatih kolega. Bez sumnje jedan od najboljih ovogodišnjih vokala i najharizmatičnijih izvođača. Što se pesme tiče i moja očekivanja su bila da ćemo dobiti neku pesmu u alternativnijem stilu ili bar nekakvu rok numeru kakve inače Ivana stvara, tako da mi je trebalo da ovu pesmu čujem dvaput i da shvatim da RTS i Ivana nisu hteli da rizikuju pa su stvorili ovu dramatičnu kompoziciju u nekom Adel/Ejmi Vajnhaus stilu. Poruka pesme je izuzetna i drago mi je da nije tako izrično prikazana situacija u pesmi, kako bi tumačenja mogla imati neku univerzalniju notu. Sve vezano za ovu pesmu mi se dopada, ne smeta mi engleski jezik i zaista osećam samo ponos kada je naša ovogodišnja pesma u pitanju. Definitivno moj prvi favorit. Očekujem plasman u top 10, budući da je i sjajna Bojana svojom pojavom uz sasvim prosečnu pesmu bila deseta, a ove godine uz sjajnu Sanju imamo i sjajnu pesmu. Ako će nam interno izabrani pretstavnici i pesme uvek ovako zvučati, onda mi ovakav način izbora ne smeta. NAPRED SANJA I SRBIJA DO POBEDE!!!

 • ja necu duziti, samo cu reci da nikad nisam bio srecniji srpskim izborom. Go, Sanja!

 • Nije što je naša, ali je fenomenalna. Ne zna se da li je simpatičnija, slađa, lepša ili glasovno najkvalitetnija.

  Gledao sam “ESC Songcheck” na ARD. Oni su se složili, da je Sanja najjača karika u ovom skolopu. Pesma jeste dobra, ali Sanjina harizma je najjača i nosi celu priču. Bilo koja druga pevačica da ovo otpeva – to ne bi bilo više isto.

  I ja nisam od onih, koji sada, od
  jednom pevaju “drugu pesmu”. Čim su objavili, da nas Sanja predstavlja,
  sam bio “za(a)” (u pravom smislu te reči).

  Najviše mi se dopada, što je lojalna, te se
  predstavlja pod imenom svoje grupe, “ZAA”. Neke druge jedva čekaju da se
  predstave kao solistkinja i zaborave na grupu, koja ih je proslavila.

  Sudeći po snimku sa probe, su je upozorili da mimiku svede na minimum. Meni je zbog toga žao, jer sam voleo njeno “bečenje” i prenaglašavanje ;). Garderoba je diskutabilna … rese, kao u Islanđanke.

  Rezime – ja mislim da je ovo predstavnik, kakvog dugo, dugo nismo imali i ja 100% stojim iza pesme i izvođača. 2009. i 2013. to nije bilo tako (bez komentara). 2010., 2011. i 2015. i aj Bože pomozi. Ali opet nisam bio zadovoljan skroz na skroz.

  Ovo je konačno opet jedna godina, gde sa zadovoljstvom mogu da čekam naš nastup i da mi u ponedeljak kolege i komšije kažu, “Das serbische Lied war wirklich spitze!” ;).

  Monogo sreće!

 • Iako ne sum od Srbija, sekogas se cuvstvuvam gordo koga ja slusam ovogodinesnata srpska evroviziska pesna. Premnogu mokjno, premnogu emotivno, a instrumentalot pravi da se cuvstvuvam kako da letam. Sekoja cest za izborot na izveduvacot, ja obozavam Sanja, navistina e srcka. 😉 Iako ocekuvav nesto poalternativno zosto stanuva zbor za pejacka od takov kalibar, no kako sto rekov – i ova e odlicno. MRT gledaj i uci!

  Srbija: 5/5

 • Meni se jako svidja. Na prvo slušanje je bilo sasvim zadovoljavajuće ali je vremenom postajala sve bolja. Sanjin vokal je fenomenalan. Komentari posle proba su i više nego pozitivni, ljudi se oduševljeni nastupom. Naravno nadje se i poneki hejt kako od naših tako i od stranih ali sve u svemu publika je jako dobro primila naš nastup.
  Nadam se lepom plasmanu čak i top5 jer ipak Bojana je sa onom pesmom bila 10, a mislim da žiri, ako je pravi žiri, ne može ostati imun na Sanjin performans !

 • Šta reći na kraju, a biti objektivan, kada je Sanja u pitanju već sam svuda sve iskomentarisao pozitivno i za glas i za pesmu…. Pravac finale i top 10 plasman….

 • Ja se nadam pobjedi Srbije i ne mislim da sam pristrasan i “nerealan” (hajde, eto, makar lijeva strana tabele 😀 nista manje! )
  Ni meni se nije dopala na prvo slusanje, a sada je medju mojim favoritima. Odlicna pjesma, od pocetka do kraja. Dopada mi se tekst, a Sanjina izvedba je perfektna. Jedva cekam da vidim nastup, a posle cu vjerovatno glasati u finalu 🙂
  10 za Sanju i “Goodbye”

 • Sanji zelim sve najbolje i top 10 plasman, a sto da ne i pobedu!!! Puno srece joj zelim!!!