Iz mog ugla 2016

Iz mog ugla 2016 – Rezime

[dropcap]Z[/dropcap]avršilo se i naše šesto po redu preslušavanje, kritikovanje i ocenjivanje evrovizijske muzičke ponude. Kao i prethodnih godina, cilj rubrike „Iz mog ugla” bio je da oslušnemo ukus čitalaca i redakcije našeg sajta, te da izaberemo naše favorite, pre nego da prognoziramo pobednika ili konačni poredak.

Prošlogodišnji plasmani zemalja učesnika poslužili su nam kao redosled predstavljanja ovogodišnjih pesama. Prvo su predstavljene pesme zemalja povratnica, a potom i pesme zemalja prošlogodišnjih učesnica, počevši od najlošije plasirane do pobednice i domaćina Švedske.

[box type=”note” align=”” class=”” width=””]Uz osvežene razglednice država i učesnika, našu evrovizijsku turneju (kao i svake godine) obogatili smo i kratkim edukativnim sadržajem. Verujemo da ste među „herojima nacija” prepoznali mnoge poznate ličnosti, ali se i nadamo da ste i ponešto novo naučili, baš kao i svi članovi redakcije ESCserbia.com | Evrovizija.rs koji su dali svoj doprinos u pripremanju ovog segmenta rubrike.[/box]

Za 42 dana prikupili smo 948 komentara čitalaca, što je u proseku gotovo 23 (22,57) komentara po pesmi – nešto manje u odnosu na prošlu godinu.

Hvala vam!

Princip ocenjivanja pesama nije se manjao ni ove godine. Svakog dana zajedno smo ocenjivali po jednu pesmu na skali od 1 do 5. Konačan plasman svake pesme određen je prosekom srednje ocene devet članova redakcije i srednje ocene čitalaca. Ovoga puta izbegli smo identične ocene i deobe konačnih plasmana, tako što smo prosto ocene zaokruživali na veći broj decimala. (Samo u slučaju identičnih ocena čitalaca ili redakcije odvojeno, bolji plasman ostvarila je pesma sa više glasača ili sa više petica, potom četvorki, i tako redom. Jasno je da deobu plasmana ovde ipak nije bilo moguće izbeći u potpunosti.)

Napomena: uvažene su samo ocene pristigle najkasnije do 19 časova, 24 sata nakon prezentovanja pesme.

Ubedljivi i jednoglasni pobednik ovogodišnjeg izdanja rubrike „Iz mog ugla” jeste predstavnica Hrvatske Nina Kraljić, s magičnom pesmom Lighthouse (Svetionik), osvojivši prosečnu ocenu 4,66. Ovo je ujedno i jedini sveukupni „odlikaš” rubrike, dobivši ocenu 4,78 od uredništva i 4,55 od čitalaca.

Bravo!

Na 2. mestu je predstavnik Mađarske Fredi s pesmom Pioneer (Pionir), osvojivši prosečnu ocenu 4,36 (redakcija: 4,22; čitaoci: 4,50). Na 3. mestu našao se Amir, predstavnik Francuske, s pesmom J’ai cherché (Tražio sam), osvojivši prosečnu ocenu 4,22 (redakcija: 3,89; čitaoci: 4,56). Tik uz vodeću trojku nalaze se Bugarska (4,17), Jermenija (4,15), Estonija (4,14), Češka (4,13) i Kipar (4,10).

Na poslednjem mestu ove godine našao se San Marino, s najnižom konačnom ocenom „dovoljan 1,89”. Na samom dnu liste, takođe sa dovoljnom ocenom, nalaze se i Grčka (1,96), Crna Gora (2,33), Ujedinjeno Kraljevstvo (2,43) i Albanija (2,46). Čak pet jedva prolaznih ocena! Redakcija i čitaoci bili su jednoglasni što se BOTTOM 3 tiče.

[box type=”note” align=”” class=”” width=””]Kao i ranijih godina, pesmu naše predstavnice Sanje Vučić ZAA nismo ocenjivali, već samo je komentarisali. Rumunskog predstavnika je nažalost zadesila velika neprijatnost i nepravda, ali smo pesmu regularno komentarisali i ocenili. U konačnoj analizi Rumunija je izostavljena, ali da je i dalje u takmičenju, Ovidiju Anton bi ipak završio tek na 34. mestu naše liste, s osvojenom prosečnom ocenom 2,65 (redakcija: 2,56; čitaoci: 2,75). Želimo Rumuniji da u najskorije vreme reši sve probleme i ponovo se vrati u okrilje Evrovizije.[/box]

Pogledajte i konačnu listu favorita sajta ESC Serbia | Evrovizija.rs za 2016. godinu.

[toggle title=”VRLO DOBAR (4)” state=”close”][/toggle] [toggle title=”DOBAR (3)” state=”close”][/toggle] [toggle title=”DOVOLJAN (2)” state=”close”][/toggle]

Takođe, pogledajte i detaljnu tabelu sa svim pristiglim ocenama OVDE >>

Opšti osvrt

Prosečna ocena 61. evrovizijskog izdanja je „dobar 3,41”. Srednja ocena redakcije iznosi 3,35, dok je publika tek nešto darežljivija: 3,48. Reklo bi se da je ovo jedno od „prosečnih” evrovizijskih izdanja upoređujući ga sa prethodnih pet koje smo zajedno ocenjivali (2011 – 3,29; 2012 – 3,35; 2013 – 3,49; 2014 – 3,41; 2015 – 3,50).

Sve pesme ovogodišnjeg izbora dobile su prelaznu srednju ocenu, od toga samo jedan „odličan 5”, čak 21 „vrlo dobar 4”, 14 „dobar 3” (ne uključujuči Rumuniju) i pet „dovoljan 2”.

Mišljenja uredništva i čitalaca se ipak poprilično razlikuju. Uredništvo je bilo veoma „škrto” s peticama, dodelivši samo jednu (Hrvatska 4,78). S druge strane, čitaoci su bili puno darežljiviji, pa je čak pet pesama dobilo odličnu ocenu: Kipar – 4,65; Bugarska – 4,57; Francuska – 4,56; Hrvatska – 4,55; i Mađarska – 4,50. To su ujedno i favoriti čitalaca. Interesantno je de se Kipar na konačnoj listi našao „tek” na 8. mestu (s ocenom redakcije 3,56).

Favoriti uredništva su nešto drugačiji, a to su: Hrvatska (4,78), Jermenija (4,22), Češka (4,22), Australija (4,22) i Mađarska (4,22). Hrvatska i Mađarska su tako jedini zajednički favoriti za vrh tabele i čitalaca, i redakcije.

Pogledajte ostale detalje u uporednim listama odvojenih glasova redakcije i čitalaca.

Šest direktnih finalista solidno se plasiralo na našoj listi, dobivši dobru srednju ocenu 3,77 (redakcija: 3,44; čitaoci: 3,95): Francuska (3. mesto – 4,22), Italija (10. mesto – 4,00), Španija (12. mesto – 3,84), Nemačka (16. mesto – 3,77), Švedska (21. mesto – 3,60) i Ujedinjeno Kraljevstvo (37. mesto – 2,43).

Pogledajte uporednu tabelu glasova za direktne finaliste OVDE >>

Finalisti prema ocenama rubrike

I uredništvo i čitaoci su mišljenja da je prvo polufinale jače. Prosečna ocena pesama prvog polufinala je 3,52 (redakcija: 3,47; čitaoci: 3,58), dok je drugo polufinale dobilo 3,24 (redakcija: 3,18; čitaoci: 3,30), izuzimajući Srbiju.

Sudeći po konačnim tabelama, liste finalista uredništva i publike za oba finala gotovo da su identične, iako im se plasmani poprilično razlikuju.

Iz prvog polufinala osam je zajedničkih željenih finalista, a to su: Hrvatska, Jermenija, Češka, Mađarska, Estonija, Austrija, Azerbejdžan i Island. Čitaoci bi voleli u finalu još da vide i Maltu i Kipar, dok uredništvo u finalu vidi još Rusiju i Holandiju.

Iz drugog polufinala u finalu bismo voleli da vidimo čak devet država: Australiju, Ukrajinu, Belgiju, Bugarsku, Letoniju, Makedoniju, Poljsku, Norvešku i Izrael. Prema izboru čitalaca deseti finalista je Danska, dok je izbor uredništva pao na Švajcarsku.

Pogledajte uporedne liste odvojenih glasova redakcije i čitalaca za oba polufinala.

[toggle title=”1. POLUFINALE” state=”close”][/toggle] [toggle title=”2. POLUFINALE” state=”close”][/toggle]

Kladionice

Sudeći po kladionicama (Odds Checker / Eurovision World), glavni favorit za pobedu je Rusija, a u stopu je prate Ukrajina, Francuska, Švedska i Australija. Francuska je treći favorit čitalaca, dok je Australija četvrti favorit redakcije. Konačnih TOP5 na kladionicama ne stoje baš najbolje. Hrvatska je tek 16. favorit kladionica, Mađarska je na 21. mestu, Bugarska na 10, a najbolje se kotira Jermenija na 8. poziciji. Najmanje šansi za pobedu kladionice daju San Marinu, Moldaviji i Crnoj Gori.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Našoj Sanji Vučić kladionice predviđaju lepo 9. ili 10. mesto. Mi verujemo da će Sanjina harizma i pesma Goodbye osvojiti još više glasova publike i žirija. Uredništvo joj želi svu sreću![/box]

Neka pobedi najbolji!

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]Najtoplije se zahvaljujemo svim čitaocima što su nas i ove godine revnosno čitali i komentarisali, te dali svoj značajan doprinos ovoj rubrici. Nadamo se da ste uživali i budite sa nama i sledeće godine![/box]

A do tada, budite uz vaš TV 10, 12. i 14. maja i uživajte u dobroj muzici i, nema sumnje, odličnom evrovizijskom spektaklu!

httpv://youtu.be/7SxWS6yRJDk

26 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Nema na cemu, ovo mi je cetvrta godina da sam deo ovog projekta! 🙂

 • Lepo i hvala na učešću, Aleksandre. Nadamo se da ćeš i ubuduće biti s nama, pratiti naše vesti i druge zanimljive rubrike. 😉

 • Hvala Stewan91 što si ove godine bio s nama. Drago nam je da si uživao i verujemo da ćeš i ubuduće biti s nama. 😉

 • Sve pohvale za celu redakciju i za sav trud koji ste uložili da ovo ovako dobro izgleda. Ja sam ove godine prvi put učestvovao u komentarisanju i ocenjivanju pesama i bilo je pravo zadovoljstvo. Što se tiče tabele vrlo je zanimljiva, moje mišljenje se malo razlikuje, ali generalno većina najboljih pesama je u vrhu. Našoj Sanji želim da uđe u top 5, zato što to svakako zaslužuje.
  Još jednom veliki pozdrav za vas do sledeće godine.

 • I ove godine je bilo zabavno i pravo zadovoljstvo, okupiti se na jednom mestu, ocenjivati i čuti mišljenje drugih pomnih obožavatelja Evrovizije, na jedan respektabilan način, i hvala ESC Serbia na tome!
  Ne želim komentarisati tabelu jer je lično nisam još formirao, iako sam i ja pooooooomni pratilac Evrovizije čitave sezone (da to tako kažem), ali ne odstupam od pravila da rangiram samo u večerima festivala! Kratko ću reći da su prve tri pesme zaista pesme kojima sam i ja dao ocenu 5!
  Verujem da svima uzbuđenje raste, zaista smo pred krunom evrovizijske godine, najzanimljiviji događaji predstoje! Srećno Sanji i Srbiji, zaslužila je da se vrati iz Švedske sa zapaženim rezultatom! Pozdrav

 • Hvala mnogo, frodo, na lepim rečima. I mi smo uživali čitajući tvoje komentare. Očekuj naš imejl uskoro. Lep pozdrav i čitaj nas i dalje. 😉

 • Prvo, pohvala urednicima sajta na vizuelnom identitetu i zanimljivoj rubrici Heroj nacije. Drugo, lepo je što postoji sajt na kome može da se komentarišu pesme prema tome kako ih doživljavamo i koliko su nam te pesme muzički bliske, a ne po tome odakle dolaze ili ne znam već po kakvim glupavim kriterijumima. Takođe je pohvalno to što su ovde prepucavanja svedena na minimum i što se poštuje sloboda mišljeja, Što se ovogodišnjih pesama tiče, čini mi se da je pretstojeće takmičenje prilično lošije od onog prošlogodišnjeg. Nijedna zemlja nije poslala one štos-pesmice koje su tu samo da budu uvrnute i smešne, ali zato ima previše neinventivnih pesama koje će veoma brzo pasti u zaborav. Pobednik rubrike mi se dopada. Moji najveći favoriti su Srbija i Estonija, a solidne pesme su i one iz Holandije, Rusije, Francuske, Jermenije, Češke, Kipra, Ukrajine i Letonije. Uživajmo u narednoj evrovizijskoj nedelji, nadajmo se pobedi naših favorita (pre svega dobrom plasmanu naše predstavnice). I naravno, veliki pozdrav za ovu rubriku do sledeće godine!

 • Svaka ti čast na komentaru. Vidim, da imamo isti stav ;)!

 • Koliko ja čitam, uglavnom su to hrvatski i srpski komentatori koji kulturno diskutiraju. Naravno da komentiraju i nacionalistički trollovi koji jedva čekaju priliku da bi napisali dugo smišljanu uvredu, jer to je internet. Ali od psihički stabilnih osoba, Sanja ima veliku podršku.

 • Ko ne veruje, neka ode i pročita. Šta imam da izmišljam?

  Ali ipak da pojasnim – ovo se ne odnosi na sajt Eurosong Hrvatska (Pardon! Obezumio sam se 😉 ), već na komentare posetilaca. Tim tog sajta uvek izveštava jako lepo i mnogo se trude i imam samo reči pohvale za njihov rad. Dok se nije pojavio ESC Serbia, su mi oni bili alfa i omega. Sada ih posećujem retko, čisto reda radi. Gade mi se oni ruži komentari. Ja se Ivanu i njegovim saradnicima zaista divim, kako izađu na kraj, sa tim ljudima, jer su komentari često užasni.

  Niko ne mora da hvali srpsku, hrvatsku, bosansku ili bilo koju drugu pesmu, ali može se i kulturno reći, “Meni se to prosto ne dopada”.

  Evo jedan primer:

  Kosovo.Eurovision
  “Ah… povratak srpske drag queen. Taman kad smo pomislili da se Srbija
  dozvala pameti te ustanovila da je Sanja mnogo lepsa u prirodnom
  izdanju, kad ono opet teska sminka sa kradenom frizurom od Albanke Rone Nishliu. Nastup, copy/paste “Molitve” sa porukom koju smo vec milion puta culi na Eurosongu. Ocajnicki pokusaj Srba da se probiju do vrha preko tudjih ledja, ovog puta nesrecnih zena zrtava zlostavljanja.
  Setite se samo Zeljka Joksimovica 2012. kada je pravio video na jeziku
  gluvonemih, isto jedan od ocajnickih pokusaja Srba. PS Jos jedna
  kandidatkinja za Barbara Dex Award.”

  Evo, da ne ispadne, da citiram samo negativne komentare i kometatore, koji su se pobunili:

  Ado
  “Loše je OPET čitati prepucavanja i ovakve komentare.”
  “Nekakav virus vlada ovdje pa možemo čitati neshvatljive komentare.”

  Izabrao sam komentare, koji su još na sajtu, jer oni ispod svakog nivoa (psovke, uvrede po nacionalnoj osnovi) su već obrisani. Izabrao sam sada albanca, ali ima i mnogo ružnih komentara, sa strane hrvata. I tačno se vidi, da je zbog zemlje, ne zbog izvođača i pesme.

 • Ne izmišljavaj, molim te. Eurovision Croatia ne postoji, postoji Eurosong Hrvatska, a na tom portalu su sami komentari potpore i pohvale za Sanju.
  Iako, nije mi jasan taj način razmišljanja. Što da, hipotetski govoreći, Hrvatska ima dobru pjesmu, a Srbija lošu, ili obrnuto – zašto bi nas to obvezivalo da pišemo hvalospjeve jedni o drugima, ako nam se pjesma ne sviđa?

 • Ma naravno ;)! Zar sumljate? Nakon svih ovih godina ;P?

 • Na ESC Serbia ishvalismo Ninu, dok na Eurovision Croatia popljuvaše hrvati i albanci Sanju. Na “zapadu ništa novo”. Videh komentare, kada sam, juče pogledao, nakon dužeg vremena.

  Čestitke Nini i naravno timu ESC Serbia. Sajtu, koji najčešće posećujem i koji mi je zamenio mnoge druge, kada je ESC u pitanju.

 • Pa dobro. Moja tabela nije ni slična ali nema veze. Mislim da su neka mišljenja iskopirana sa Vivi blogsa. Šta je tu je. Mnoge pesme poput Letonije, Italije i Hrvatske precenjene ali su mnoge pesme i potcenjene kao što su Poljska, Litvanija, Rusija, Bosna, Danska, Holandija… Voleo bih da Sanja pobedi.
  Moj top 10
  1) Estonija
  2) Bugarska
  3) Rusija
  4) Poljska
  5) Srbija
  6) Holandija
  7) Litvanija
  8) Francuska
  9) Danska
  10) Bosna

 • Veoma mi je drago sto je Hrvatska pobedila. U jednom vasem clanku ste prosle godine spome nuli da je vrlo malo verovatno da se Hrvatska vrati na takmicenje i da samo mozemo da slusamo hrvatske evrovizijske hitove, a eto sada najbolja u rubrici „Iz mog ugla“. Odusevljen sam

 • Inace, vama, ekipi i redakciji sve pohvale za ovu rubriku!!!! Bicu uz vas i sledece godine!!!

 • I eve za kraj, mojot TOP 10:

  1. Srbija
  2. Hrvatska
  3. Ermenija
  4. Estonija
  5. Ukraina
  6. Bugarija
  7. Holandija
  8. Italija
  9. Malta
  10. Francija

 • Odlicen pobednik, cestito Hrvatska, Nina i “Lighthouse”! Ne dadov moj komentar i ocena za Hrvatska no se razbira deka ocenata kje bese odlicen 5. 🙂 Nina ima izvonreden vokal i pesnata e magicna. Da se nadevame deka Nina kje ima uspeh i vo realnosta, na 10 i 14 maj.

  Fala na site urednici na ESCSerbia koi ucestvuvaa i doprinesoa za ovaa rubrika, bese navistina zabavno i milo mi e sto doznav za mnogu novi znacajni licnosti. Ova mi e edna od omilenite predevroviziski rubriki za komentiranje na pesnite, zatoa sto sekogas ste interesni, razlicni, kreativni (iako ne komentiram sekoja godina).

  Pozdrav do narednata godina, uzivajte site vo souto slednata nedela! 🙂

 • Hvala mnogo Milice na iscrpnim i smislenim komentarima. Nadamo se da ćeš nas i dalje pratiti. A to što se ne slažemo u pogledu rang-liste – pa u tome je i čar. 😉

 • Ovo je jedina godina do sada, kada se rubrika i ja totalno ne slažemo. Mada mi je Hrvatska pesma zaista lepa i nije mi žao što se našla na mestu broj 1, meni ona već odavno nije u top 3. Stavila bih je možda na osmo mesto, što je takođe visoko, budući da imam mnogo, mnogo favorita. Ni Francuska, a još manje Mađarska, nisu među njima. Iznenadilo me je da je Rusija kod vas na 21. mestu, jer je to jedino oko čega se zaista lepo slažemo!! 😀

  Moj favorit za pobedu je Ukrajina, a favoriti od kojih ne očekujem ni top 10, ali ih svejedno obožavam, su Poljska i Švedska. Savetovala bih vas sve da poslušate barem jednom uživo What colour is your life, za mene je to pobednik Evrovizije 2016. Mada sam ubeđena u to da Poljak neće biti na vrhu tabele (verovatno čak ni blizu), moram da priznam da je to jedina pesma, osim Ukrajine, koja me istinski obuzme dok je slušam. Kakav glas, kakav glas, kakav glas!!! Jedva čekam da nastupi!

  Jermenija i Bugarska nude nešto novo i drugačije, stoga navijam i za njih. Osim njih, tu je i Češka za petama, a ne smem da zaboravim ni Izrael. Australiju takođe vidim kao kandidata za pobedu.

  Srbija takođe ima dobru stvar, stoga Sanji želim svu sreću! Bravo!

 • Mnogo brzo prodje ova rubrika…
  Moja prosecna ocena svih ovogodisnjih pesama za srpskom i bez rumunske pesme je 3,16.

 • Cestitke Hrvatskoj, potpuno zasluzeno! 🙂

  Esc Serbia, hvala vama, ni ove godine nas niste izneverili! 🙂