Balkan, Balkan! Evrovizija

BHRT-u preti isključenje iz EBU

[dropcap]Z[/dropcap]bog toga što Resorna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nije usvojila izveštaje BHRT-a o realizaciji planskih dokumenata i reviziji finansijskog poslovanja za prošlu godinu, do kraja maja ovom javnom servisu preti isključenje iz EBU! To znači da eventualnog predstavnika ove zemlje na „Evrosongu” u Kijevu sigurno nećemo gledati.

Po ko zna koji put u državnom parlamentu nije bilo dovoljno glasova za podršku BHRT-u. Izveštaje nisu prihvatili, planove nisu primili k znanju, vide da je stanje teško, znaju da rešenje treba hitno naći – ali ga još ne nalaze. Kako ističe jedan od državnih parlamentaraca Ognjen Tadić, javni servis treba da pretrpi ozbiljne promene da bi mogao opstati u budućnosti.

Prema rečima predsedavajućeg Upravnim odborom BHRT-a Esada Gotovuše, situacija postaje dramatična.

– Do kraja meseca sledi nam isključenje iz EBU, a to ima reperkusije na naše programske obaveze i na ono što javni servis na nivou države treba da ima. Upitan je EURO 2016, prenos reprezentacije, Evropsko prvenstvo u rukometu… – kaže Gotovuša.

Podsećanja radi, trenutni model naplate RTV takse u BiH ističe krajem ovog meseca, a niko sa sigurnošću ne može reći da li će nakon toga uslediti mrak na TV ekranima i tišina na radiju.