Evrovizijski potencijali

Evrovizijski potencijali | Luke Black

[dropcap]D[/dropcap]rugačiji, inovativniji, originalniji. Ali nedovoljno afirmisan. Šta mislite, kako bi srpski alternativni pop prošao na najvećem evropskom muzičkom takmičenju? Red je da vam predstavimo i Luka Bleka (eng. Luke Black), najsvežijeg umetnika u domenu srpske alternativne muzike.

Ko je on?

Luka Ivanović je dvadesetčetvorogodišnji pevač, tekstopisac i producent koji je široj javnosti (više internacionalnoj nego domaćoj, čini se) poznat pod svojim scenskim imenom Luke Black. Ovaj perspektivni i talentovani mladić je rodom iz Čačka. Prve tekstove je počeo da piše sa svega 12 godina, da bi sa 16 počeo i da komponuje.

Njegovo prvo predstavljanje javnosti desilo se na festivalu „Gruvlend” 2014. godine, kada su ga uočili predstavnici kompanije Universal Music i predložili mu saradnju koju on prihvata i čiji je plod singl Holding on to love (srp. Držim se ljubavi) u zaraznom, snažnom elektro-pop ritmu. Pored Srbije, ova numera je svoju premijeru imala i u Kanadi, Americi i Meksiku, i od tada, njegova popularnost na internacionalnoj muzičkoj sceni ne jenjava, o čemu svedoči i njegova turneja u Kini.

Bolji izbor od Sanje Vučić ili ne?

Luka potencijal sasvim izvesno ima. Da nije tako, RTS ga ne bi uzeo u razmatranje pri odabiru ovogodišnjeg srpskog predstavnika na Evroviziji. Kako sam Luka kaže, za našu evrovizijsku pesmu u protekloj sezoni razmatran je njegov singl Demons (srp. Demoni).

Kao dodatak ovome, svako ko pogleda bilo koji spot za bilo koju od njegovih pesama, shvatiće da se radi o svestranom umetniku koji ne samo da je sjajan muzičar u elektro-pop žanru, nego i stvara originalan, kvalitetan a prijemčiv sadržaj – moderan i mladalački.

Pored svega navedenog, Luka pleni svojom harizmom i sasvim sigurno bi sveukupan „proizvod” – pojava, vokal, izbor kopozicije – ostavio jak utisak na svetsku javnost.

httpv://www.youtube.com/watch?v=Lyu-VzB6tZ8

Šta bi bilo, kad bi bilo?

Samim tim što poseduje pomalo ekscentričnu energiju, kreativnost, originalnost, a ima i strast prema osmišljavanju nastupa, sa Lukom bismo mogli biti sigurni da bi performans koji prati pesmu bio na zavidnom, svetskom nivou. O kvalitetu u okviru žanra kojim se bavi da ne govorim. Na sve ovo, sasvim je u redu računati i na pažnju koju bi dobio od mlađe populacije širom sveta, koja uživa u ovoj vrsti muzike.

Svim „nevernim Tomama” koje i dalje nisu ubeđene da bi Luk Blek mogao doneti visok plasman Srbiji poručila bih da se prisete belgijskog predstavnika Loika Notea, koji je pesmom Rhythm inside (koja je žanrovski slična muzici kojom se Luka bavi), uspeo da zauzme visoko četvrto mesto. Možda Luka bude imao još više sreće!

Zašto baš Luk Blek? Zato što sam umorna od teatralnih balada i prošlovekovnih pop melodija koje ne vode dalje od neupadljive sredine čak ni na radijskim top-listama, a kamoli na takmičenju kao što je Evrovizija. S druge strane, RTS se, pomalo snobovski, upravo takvih kompozicija proteklih godina drži kao pijan plota. Nadležni za izbor našeg predstavnika trebalo bi da što pre shvate da nama ne treba samo dobar vokal, već i inovativnost u kompoziciji i kreativnost u performansu – a Luk Blek nudi sve to.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Holding on to love [/tab_title] [tab_title] Nebula lullaby [/tab_title] [/tabs_head] [tab] httpv://youtu.be/H3uacz4zzV0 [/tab] [tab] httpv://youtu.be/gupVktqHgZ8 [/tab] [/tabs]
Oznake

3 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Milice, odličan tekst! Zaključak koji si napisala je poenta onoga što ja doživljavam kao višegodišnju srpsku evrovizijsku stranputicu u kreaciji RTS-a!

  • Generalno, Luke Black je okej. Jeste kreativan, jeste drugačiji. Ali taj feminizirani fazon je već viđen, na ESCu, bezbroj puta. Provereno je, da to ne pomaže, iako neki misle, da će poeni, već zbog te činjenice, kao sami od sebe pristizati, .

    Ako neko smatra, da su Ana Nikolić, Nataša Bekvalac, Emina Jahović, Goca Tržan … imitacije Rihanna-e ili Beyoncé … što je naravno glupost, jer njihove pesme imaju balkanski melos i dušu, te je dokazano, da su svetske zvezde u više navrata preuzimale modni stil, a bome i po neku melodiju, balkanskih, izraelskih i turskih izvođača (daleko je to, pa neće niko primetiti) … čak je i Lady Gaga bezbroj puta maznula tu i tamo neki kostimčić, od turske zvezde Hande Yener … hoće li onda sada iko reći, da je ovaj kandidat nešto, što na zapadu već nije odavno viđeno, te će biti veliko iznenađenje, za tamošnju publiku? Hoće. Sto posto će se naći neko, ko će to trvditi ;).

    PS: “Ja imam talenat”, je imalo veću gledanost od ESCa ;). Tako da je svako znao Bojanu, pre nego što je išla da peva na ESC ;).