Evrovizijski potencijali

Evrovizijski potencijali | Van Gogh

[dropcap]T[/dropcap]eško je naći čoveka u Srbiji koji nije čuo za ovaj beogradski bend. Grupa „Van Gogh” oformljena je pre tačno 30 godina (1986.) i od tada pa do kraja devedesetih važila je kao vrlo relevantna na polju alternativne muzike, dok početkom novog milenijuma radovi grupe dobijaju komercijalniji prizvuk, čineći ih jednim od bendova u samom vrhu moderne srpske rok scene današnjice.

Do danas su izdali devet albuma, a deseti planiraju da završe do kraja godine. Da je bend kvalitetan koliko i popularan, garantuje činjenica da su dva puta dobili srpski „Oskar popularnosti” (najbolji bend i koncert), tri MTV nagrade, a 2014. bili su nominovani i za nagradu „Best European Act”.

Zašto baš „Van Gogh”?

Interno, bez obzira u kojoj dekadi ste rođeni od 60-ih do 2000-ih, da li slušate „old skul” ili novokomponovane stvari, da li sami tražite muziku ili slušate stvari sa radija i TV-a – ova grupa je tu, i biće tu i siguran sam da je na ovaj ili onaj način našla put do vas, ma koliko da ste fan ili ne. Preterano se „kuka“ poslednjih godina kako više nema dobrog roka na domaćoj sceni, a zapravo je tu sve vreme. Samo mu fali malo veći „hajlajt”.

Naime, ako smatramo da je „ex-yu” rok nešto tako dobro i kvalitetno što je ostalo kao kulturna baština bivše  republike, zašto ne bismo pokušali da ostvarimo uspeh sa nečim takvim na Evroviziji? A „Van Gogh” je idealan izbor za to, ne samo što datira iz tog vremena, već što bi umeli da ga upakuju, eventualno modernizuju i možda blaaago „mejnstrimuju” zarad boljeg uklapanja u format takmičenja.

Šta bi bilo, kad bi bilo?

Na gore pomenuti način ne bismo dobili samo još jednu rok pesmu koja bi jurila plasman, već bi i predstavila našu zemlju na specifičan način, odnosno reprezentovala urbanu kulturu Balkana 90-ih, pa bi celo to predstavljanje zemlje ponovo imalo neki simboličan značaj, a ne samo da poenta pesme bude plasman i komercijalni uspeh nakon takmičenja. E sad, potencijalni problemi ovog izbora bili bi sledeći: prvo, samo zato što je retro „in” ne znači da Evropa nije prevazišla muziku čiji koreni su nastali u prošlom veku, a drugo, gledano iz ugla nekoga van Balkana, osim harizme, „Van Gogh“ možda nisu toliko unikatni i jedinstveni za internacionalno tržište.

No ipak, ne može se zanemariti činjenica da imaju tri internacionalne nagrade, što je svakako plus u ovoj rubrici, a i budući da smo ove godine videli da rok svakog oblika postaje sve dobrodošliji na evrovizijskoj sceni, ostaje nam samo da zamišljamo šta bi bilo kad bi bilo, budući da ova grupa do sada nikad nije pokazala interesovanje za ovakvo takmičenje. Izgleda da im nagrada za najbolji rok bend sa Beovizije 2003. nije bila dovoljan motiv. Šteta.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Kolo [/tab_title] [tab_title] Kad znam da ne voliš me [/tab_title] [/tabs_head] [tab] httpv://youtu.be/x38hAY7DTJ4 [/tab] [tab] httpv://youtu.be/xCyUsUrncWg [/tab] [/tabs]
Oznake

3 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Isto se i ja slazem sa Siljom, mislim da bi bili dobar izbor ali ne verujem da njih Esc zanima 🙂

  • Takva muzika ne prolazi na ESCu … a ako već, onda su trebali nastupiti pre dvadeset godina (znam, nije nas bilo). Ali slažem se … ne verujem da ih ESC zanima. 100% sam siguran, da će ESC to prežaliti ;).