Evrovizijski potencijali

Evrovizijski potencijali | Aleksandra Radović

[dropcap]Nj[/dropcap]u ili volite ili ne. Između ne postoji. Oni koji je ne vole kao razlog za to navode njen osion i pomalo gord stav, jasno i bez dlake na jeziku iskazivanje svog utemeljenog mišljenja koje za sagovornika ili više njih može da zvuči neprijatno.

S druge strane, oni koji je vole, vole je upravo zbog toga – što mnogi izvođači veće popularnosti ne mogu ni da joj „primirišu”, što su joj nedorasli. I vole je zbog njenog glasa, zbog muzike, zbog jedinstvenosti i nepodilaženja ukusu i ubeđenju većine.

Zapravo, i oni koji je ne vole, ne mogu ama baš ništa zameriti njenom stvaralaštvu i putu na kojem je gradila karijeru.

Ona se zbog svog raskošnog vokala s pravom smatra jednom od najboljih pevačica u zemlji i regionu. Poznata je, osim po pesmama, i po svom humanitarnom radu.

I upravo zato, zbog svoje muzike i najkvalitetnijeg „neuprljanog” glasa kod nas, Aleksandra Radović naš je „evrovizijski potencijal”.

Znamo je!

Aleksandra je rođena 1974. u Bogatiću. Završila je nižu i srednju muzičku školu u Šapcu – u srednjoj uporedo čak tri odseka: teoretski, instrumentalni odsek i solo-pevanje. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu na odseku muzička pedagogija. Posle toga posvećuje se radu u studiju snima razne džinglove i uvodne špice za emisije na RTV Pink.

Njen treći studijski album „Žar ptica” je bio najprodavaniji album u Srbiji i regionu tri meseca i proglašen je najboljim pop albumom na području bivše Jugoslavije 2010. Dva prethodna albuma „Aleksandra Radović” i „Dommino” su ostvarili zapažen uspeh u domenu pop muzike, a sa sva tri su se izdvojili mnogi hitovi.

Dobitnica je mnogih prestižnih nagrada, a takođe je jedna od retkih pevačica koja ima sopstvenu školu pevanja koja je otvorena u Novom Sadu i Beogradu. Tokom 2011. i 2012. godine bila je član žirija u muzičkom takmičenju „Prvi glas Srbije”. Upravo joj je učestvovanje u ovom šouu donelo dodatnu medijsku pažnju, a šira javnost je upoznala i njenu „suroviju” stranu, suprotnu njenim toplim, ljubavnim pesama do tada.

U trećoj sezoni popularnog muzičkog takmičenja „Pinkove zvezde” našla se u ulozi člana žirija umesto Marine Tucaković.

Evrovizijski staž

Pa on ne postoji! Zapravo, postoji „za malo”. Aleksandra se prijavila 2006. godine na takmičenje „Beovizija” s pesmom Da ti se dlanovi zalede. I zvanična lista učesnika tada tog kvalifikacionog festivala za izbor predstavnika Srbije i Crne Gore sadržavala je njeno ime. Međutim, Aleksandra se povukla, a njenu pesmu pevala je Mari Mari.

Doduše, Aleksandra se može prepoznati kao prateći vokal u toj kompoziciji, ali to je sve. Ni danas nije jasno zbog čega se to dogodilo, mada postoje razna nagađanja koja ovom prilikom ostavljamo istoriji.

httpv://youtu.be/jK1dQs_6y4s

Šta bi bilo kad bi bilo?

Aleksandra Radović nije nikad bila sklona festivalima. Naime, pojavila se na festivalu „Sunčane skale” u Herceg Novom, najpre 2000. s pesmom Bori se, a potom tri godine kasnije s numerom Kao so u moru, kada osvaja 2. mesto i ostavlja veliki utisak. Ta pesma je potom postala ogroman hit i jedna od njenih najpoznatijih i najslušanijih pesama.

Dve godine kasnije, 2005. učestvuje na Budvanskom festivalu s pesmom Karta za jug, gde osvaja 2. mesto. Vidno i eksplicitno razočarana, Aleksandra je odlučila da više nikad ne učestvuje na domaćim muzičkim festivalima. Da ironija bude veća, ta pesma je u toku 2005—2006. dobila nagradu za najbolji tekst i nagradu za jednu od 15 najslušajnijih pesama u 2005!

httpv://youtu.be/XMaVVH4NQd8

Stoga je potpuno nerealno očekivati da Aleksandra ponovo stane rame uz rame s manje ili više poznatim izvođačima, bilo na domaćem, bilo na inostranom festivalu.

Eventualno učešće Aleksandre Radović na „Evrosongu” graniči se s naučnom fantastikom, a zapravo sve što je potrebno jeste mnogo manje sujete – taman onoliko koliko je jedna „velika” Kaliopi nije imala, kada je pristala da dva puta bude „muzički protivnik” raznim (ne)afirmisanim pevačima mejnstrim ili alternativnog žanra.

S druge strane, ni jednom RTS-u ne bi škodilo manje sujete u prepuštanju „evrovizijske priče” umetnicima koji zbog svojih dela mogu da „nosom zaparaju oblake”.

Šteta. I za Aleksandru. I za RTS.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Čuvam te [/tab_title] [tab_title] U inat prošlosti [/tab_title] [/tabs_head] [tab] httpv://youtu.be/9o2wGcPPOlk [/tab] [tab] httpv://youtu.be/9DQXdlCq24c [/tab] [/tabs]
Oznake

8 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Ne volim je ni malo i ne vidim šta drugi vide u njoj… Nadam se da nas neće predstavljati.

  • Po meni je tako. A svoje komentare pišem subjektivno, po mojim merilima. Za mene nisu sve pesme bile dobre. A treba razlikovati “pesmu” i “glas”. Aca Radović je uvek na visini zadatka, što ne znači, da se meni svaka njena pesma mora dopasti.

    Od Ane Nikolić volim sve pesme ;). A kod Nate su takođe skoro sve dobre ;). Bešale … Nata je, zajedno sa Acom Rodović, bila deo projekta “Pet Veličanstvenih” ;). A neki od vas je zovu “pevaljka”. … i Emina Jahović je bila deo tog projekta … znači da nisam baš toliko pogrešio, kada sam predlagao Anu, Natu, Gocu, Eminu … .

    Za JK se slažem da, kao pevačica, nije najbolji izbor. Ali je sigurno zanimljiva, kao pojava. I Dana International je glasovno, čista 0, ali je zanimljiva, pa je na račun toga i pobedila prvi put ;).

  • Ja sam za! Od dosadasnjih potencijala najvise sam za Nevenu Bozovic i Aleksandru! 😀

  • Potkrepi to razlozima, voljan sam da ih pročitam. Zašto bi te bilo blam?

  • Može Aca Radović. Ona nova, “Moskva”, je dobra … a imala je nekoliko dobrih pesama tokom karijere. Specifična boja glasa, obrazovana … ja sam za.