Evrovizijski potencijali

Evrovizijski potencijali | Tijana Bogićević

[dropcap]P[/dropcap]ublika je ceni jer je od početka svoje male, ali skromne karijere bila svoja. Nije pala pod uticaj mejnstrima i komercijale. Započela je karijeru kao prateći vokal Vladu Georgievu i mnogim drugim pevačima, a poslednjih godina je počela da komponuje i za sebe. Reč je o mladoj Novosađanki Tijani Bogićević, biseru naše pop scene koja polako izumire.

Novosađanka?

Da, Tijana dolazi iz Novog Sada, ali trenutno živi u SAD sa svojim suprugom, takođe muzičarom. Rođena je 1. novembra 1981. godine. Svoju karijeru je polako ali sigurno započela 2001. godine, kada je počela da radi kao prateći vokal za Vlada Georgieva, pa su tada počela i putovanja s njegovim čitavim bendom. Od te godine Bogićevićeva je bila prilično vezana za rad u studiju – pevala je prateće vokale velikom broju naših poznatih izvođača.

Dve godine kasnije osniva alternativni bend pod nazivom „Shanene”, koji je žario i palio klubovima širom Srbije. Kaže da je muzika njen poziv od malena. Otkad zna za sebe Tijana je bila ona koja podiže atmosferu, zasmejava i zabavlja svoje ukućane pesmom i muzikom. Reč je o jednom vrsnom pop i „soul” izvođaču sa ovih prostora.

Evrovizijski „staž”

Tijana ima prilično zavidan evrovizijski „staž”. Učestvovala je na onoj ukletoj Beoviziji 2009. godine sa pesmom Pazi šta radiš. Sa ovom zanimljivom evro-pop numerom nije prošla u finale izbora. To bi, eto, bila njena prva konkretna veza sa evrovizijskom scenom.

Izabrana je za jednog od pratećih vokala 2011. godine. Nina Radojičić je tada predstavljala našu lepu zemlju s pesmom Čaroban, a Bogićevićeva je bila jedna od onih simpatičnih devojaka iz „šezdesetih” što su pevušile iza Nine. Dakle, za sad je Tijana više preferirala da bude prateći nego vodeći vokal u pesmi. Možda joj treba malo podstreka, malo podrške, a možda i malo hrabrosti.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Pazi šta radiš [/tab_title] [tab_title] Ovo je Balkan [/tab_title] [tab_title] Čaroban [/tab_title] [/tabs_head] [tab] httpv://youtu.be/3K3ojDUs9Xo [/tab] [tab] httpv://youtu.be/4pVEII2pmso [/tab] [tab] httpv://youtu.be/oHgXE90OSzM [/tab] [/tabs]

Šta bi bilo, kad bi bilo?

Da Tijana Bogićević otputuje kojim slučajem u Kijev naredne godine kao predstavnik Srbije, mislim da se ne bismo razočarali. Za razliku od Bojane Stamenov, koja je otišla na Evroviziju sa žanrovski totalno drugačijom pesmom od njenog opusa, Tijana bi otišla s pravom „soul” numerom, razvalila na sceni i ostavila tzv. stručni žiri bez daha. Al’ pazite – žiri bi ostavila bez daha. Nisam siguran koliko bi je evropska publika sa ove strane Dunava podržala. Region zasigurno, ali istočni blok. Hm, ne verujem baš.

Pošto se Tijana bavi isključivo stranom pop muzikom, mislim da bi obožavaoce iz tog sveta i pridobila. Da otpeva jednu setnu baladu kao što je Čudo ili ljubavni pesmuljak kao što je Tražim, mislim da bi pridobila publiku sa onog zapadnjačkog regiona. A mislim da bi Čudo i bolje prošla. No, ovo je sad samo moje subjektivno mišljenje, možda bi joj baš Rusija podarila dvanaest poena, a Velika Britanija krompir.

Sve zavisi od onog faktora iznenađenja, koji čini Evroviziju uzbudljivijom. Dakle, Tijana Bogićević ni pod tačkom razno ne bi odlutala od svog prvobitnog muzičkog pravca kojim se bavi. Što se mene tiče, ja bih hteo jednu soul baladu, baš kao što je pesma Čudo. Da je sadržajna, emotivna i da prenese nekakvu poruku. Prosto, da ne znaš više šta si slušao kad čuješ pesmu do kraja. Toliko dobru.

[tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] Čudo [/tab_title] [tab_title] Tražim [/tab_title] [/tabs_head] [tab] httpv://youtu.be/kpbHqWKOhWI [/tab] [tab] httpv://youtu.be/AMJFwkTX3BA [/tab] [/tabs]
Oznake

3 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Imaš dobar dokumentarac, na tu temu (nagrađen Oskarom) – “20 Feet from Stardom”. Prati životnu priču nekoliko nadprosečno talentovanih pevačica, koje su mnogima otpevale prateće vokale, a neretko bome i čitave albume … a nikada nisu dobile svoju šansu. Razlozi su različiti.

  • Postoji jako mnogo dobrih pevaca koji ceo zivot ostanu prateci vokali ili studijski pevaci. Zasto? Zato sto da bi bili vodeći vokali, osim dobrog glasa i tehnike pevanja, moraju da imaju jos jednu, presudnu stvar – harizmu. Za uspeh u muzickoj karijeri i privlacenje sire publike neophodna je harizma, cak mnogo vise od pukog “dobrog pevanja”.
    Pomenuta harizma je, pogotovo na Evroviziji, jedan od najznacajnijih faktora.

  • Lepo peva! “Čudo” mi je dobra numera. Neka otputuje Tijana Bogićević u Kijev … kao prateći vokal Ani Nikolić ili Nati ;).