Dečja Evrovizija 2016

Predstavljamo učesnike Dečjeg Evrosonga 2016. (II deo)

[dropcap]M[/dropcap]alta je drugi put domaćin Dečje pesme Evrovizije. Popularnost evrovizijskih takmičenja na ovom malom mediteranskom ostrvu je u usponu iz godine u godinu te i ne čudi što se čelnici nacionalne televizije trude da ostave utisak i svojim ulaganjem i angažovanjem dosegnu do cilja.

Na „Dečjem Evrosongu” to im je uspelo – dva puta do sada! Prvi put 2013. u Kijevu, a onda i 2015. u Sofiji. Te pobede iskoristili su u kandidaturi za domaćinstvo narednog takmičenja. Ove godine okupilo se čak 17 zemalja, čime je broj učesnika izjednačen prošlogodišnjem.

Ove godine ne učestvuju Crna Gora, San Marino i Slovenija, ali je zabeležen i povratak tri zemlje. Kiprani se vraćaju nakon jednogodišnje pauze, Izrael posle 2012, a Poljska učestvuje prvi put od 2004. godine pa će joj nastup na Malti biti tek treći. Naša država osmi put ima svog predstavnika.

U drugoj epizodi ovogodišnje rubrike „U susret Dečjoj Evroviziji” predstavljamo učesnike iz Izraela, Malte, Makedonije i Bugarske.

IZRAEL | Šir i Tim | Follow my heart

Ovogodišnji predstavnici Izraela su Šir i Tim.

Šir ima 13 godina i pohađa školu u Galileji. Voli pevanje, igranje i glumu, a takođe svira saksofon i uživa u džez muzici. Prošle godine je učestvovala u trećoj sezoni izraelskog takmičenja za decu u pevanju, gde je radila s raznim pevačima i kompozitorima, a takođe je i svirala s najboljim izraelskim muzičarima. Tokom talent-šoua je naučila da se suoči sa raznim izazovima. Takođe je učestvovala u pozorišnim predstavama, pozajmila glas jednoj junakinji iz filma, obožava klasičnu muziku i ne zna čime će se baviti kada odraste, ali će muzika zasigurno biti sastavni deo nje.

Tim ima takođe 13 godina, stanuje u mestu Bat Jam, blizu Tel Aviva. Pored hebrejskog i francuskog, govori ruski i engleski, a peva na osam različitih jezika. Od malih nogu svira orgulje i klavir, komponuje pesme, a u slobodno vreme uživa u plivanju i fudbalu. Učestvovao je na raznim takmičenjima kao što su Being A Star, Family Performance, internacionalnim takmičenjima u Italiji, Francuskoj, Češkoj, Litvaniji. Učesnik je treće sezone ukrajinske verzije šoua The Voice Kids, takođe se oprobao i u glumi, u jednom mjuziklu koji je postao pravi hit u Izraelu.

Audicije za izraelskog predstavnika su održane u oktobru. Selekcija je izvršena u nekoliko grupa, a Šir i Tim su se najbolje pokazali.

Pesmu je specijalno za njih napisao Noam Horev, koji je 2010. godine napisao tekst za evrovizijsku pesmu Milim. A kompozitor Dor Danijel je takođe dao doprinos ovoj pesmi svojom muzičkom produkcijom.

Izrael je prvi put učestvovao 2012.godine zauzevši 8. mesto.

httpv://youtu.be/d3bl8lAJW2I

MALTA | Kristina Megrin | Parachute

Možda neće skočiti sa padobrana na scenu Mediteranskog konferencijskog centra, ali ga je zato opevala u svojoj takmičarskoj pesmi – u pitanju je trinaestogodišnja Kristina Megrin koja će nastupati pod zastavom zemlje domaćina Malte.

Talenat za muziku je pokazala još od malena, provodivši sate u slušanju i pevanju dečjih pesama. Prvi javni nastup je imala sa samo tri godine, nastupajući u pozorišnoj predstavi, a oni koji su imali prilike da je čuju tada su ocenili da se radi o velikom talentu. Tokom svoje kratke karijere je uspela da zabeleži nastupe na brojnim međunarodnim dečjim muzičkim festivalima na kojima se često vraćala sa osvojenim nagradama. Odlikuje je impresivan vokalni raspon kojim dobija dovoljno na svestranosti i sposobnosti da peva na više jezika, a do sada je pevala na deset evropskih jezika: engleskom, malteškom, francuskom, albanskom, italijanskom, španskom, ukrajinskom, bugarskom, makedonskom i sasvim neočekivano – na srpskom, a možemo očekivati od nje da se taj broj proširi u budućnosti. Pored toga što se bavi pevanjem, bavi se i glumom i baletom, a pohađa i časove klavira. Prošle godine je prvi put učestvovala na izboru za malteškog predstavnika, gde je učešće završila kao trećeplasirana.

I ove godine se našla među dvadesetoro izabranih kandidata koji su se publici na izbornom festivalu Malta Junior Eurovision Song Contest predstavili obradama popularnih svetskih hitova; Kristina je pevala hit No more tears Done Samer i Barbre Strejsend. Njena takmičarska numera Parachute je izabrana internim putem, a pesmu je komponovao Florent Bošnjaku s Kosova na tekst koji su zajednički napisali sama Kristina i Mat „Muxu” Merčeka.

Zanimljiv je podatak kako je došlo do saradnje sa kosovskim kompozitorom; u jednom šou-programu je Kristina pred milionskim TV publikom otpevala evrovizijsku pesmu Suus Rone Nišliju. Video je za nekoliko dana imao 400.000 pregleda na „Jutjubu”. Čim je Florent, inače kompozitor te najuspešnije albanske evrovizijske pesme, čuo njenu maestralnu izvedbu, ponudio joj je saradnju, obećavši joj numeru koja će biti popularna ne samo na Malti, već i u balkanskim zemljama. I dato obećanje je na kraju bilo ispunjeno.

Malta je na „Dečjem Evrosongu” prvi put učestvovala na prvom izdanju 2003. godine, a od tada Maltežane nismo gledali 2011. u Jerevanu i 2012. u Amsterdamu. Dvogodišnja pauza im je bila dobrodošla, budući da od 2013. godine, kada je krenuo drugi ciklus učešća, ne znaju za neuspeh. Najveći uspesi su im dva prva mesta koje su donele Gaja Kauki te 2013, i Destini Čukunjere prošle godine. Interesovanje za ovo takmičenje na Malti ne jenjava, te će ove godine biti i domaćini, po drugi put u roku od dve godine.

httpv://youtu.be/PHlpmf6Z2iQ

MAKEDONIJA | Martija Stanojković | Love will lead our way (Љубовта не води)

Predstavnica Makedonije je rođena 7. aprila 2004. u Skoplju. Ova jako talentovana mlada pevačica se istakla u šou-programu za talente „Pinkove zvezdice”, kada je u prošlogodišnjem finalu zauzela 2.mesto, a do tada se bavila plesom. U slobodno vreme voli da sluša Džastina Bibera. Veliki je obožavalac Evrovizije i veoma je uzbuđenja zbog svog učešća, jer kako kaže: „Ovo je jedno novo iskustvo za mene. Uživajte zajedno s nama!”

Još u julu smo imali prilike da saznamo informaciju objavljenu tokom prvog Dnevnika makedonske nacionalne televizije, da će predstavnica biti upravo ona, što je svojim gostovanjem i potvrdila. Kompozitor pesme je Aleksandar Masevski, poznati makedonski producent koji iza sebe ima dosta iskustva. Još od 1990. godine je ovaj kompozitor ostvario uspešne ugovore u Amsterdamu, nakon čega je 1999. godine osnovao svoju producentsku kuću, čiji je ogranak 2004. oformljen u Skoplju. Tako je nastala pesma Life koju je Toše Proeski izveo iste godine na Evroviziji u Istanbulu, a prateći vokal je pevao baš pomenuti kompozitor.

Godine 2009. je napisao pesmu za Saru Markosku, takođe učesnicu Dečje pesme Evrovizije, kada je Makedonija osvojila pretposlednje, 12. mesto. Najbolji rezultat Makedonija je postigla 2007. i 2008. godine – oba puta 5. mesto.

httpv://youtu.be/urJm7AmfXUw

BUGARSKA | Lidija Ganeva | Magical day (Вълшебен ден)

Da nedeljno popodne zaista bude čarobno, pobrinuće se desetogodišnja Lidija Ganeva iz Bugarske. Rođena je 2. februara 2006. godine u Plovdivu, drugom najvećem gradu u Bugarskoj. Talenat za muziku je otkrila u ranom uzrastu, nastupajući u poznatom folklornom ansamblu „Trakija”. S četiri godine je nastupila na svom prvom muzičkom takmičenju, postavši na njemu najmlađa takmičarka koja je osvojila nagradu. U šestoj godini je počela da ide u školu pevanja „Art Voice”, a da joj je školovanje glasa pomoglo u nameri da ostvari još bolje rezultate, govori i činjenica da je na dečjim festivalima u zemlji i inostranstvu osvojila najviše prvih nagrada – i to 22 komada. Njeni najveći uzori sa svetske muzičke scene su Adel, Arijana Grande, Bijonse i Kristina Agilera, dok su od bugarskih umetnika najveći uticaj na nju imale Lili Ivanova, Paša Hristova i Margarita Hranova. Lidija za kućnog ljubimca ima zeca koga zove „Zai Zai” i tretira ga kao svoju maskotu. Omiljeni predmeti u školi su joj književnost, engleski, i naravno – muzičko!

Lidija Ganeva je pravo da postane bugarska predstavnica stekla početkom juna, kada je pobedila u šou-programu „Bugarska deca su super”. Magical day (Čaroban dan) je njena takmičarska numera koja je izabrana naknadnim putem, u poluritamskom pop fazonu je, a komponovao ju je Vladimir Ampov – Grafa koji je zajedno sa Ilijom Grigorovim napisao i tekst. Pesma govori o želji za boljom budućnošću, o mogućnosti da se svet napravi boljim mestom za život.

Bugarska se prvi put na sceni „Dečjeg Evrosonga” pojavila 2007. godine, a ovo će im biti šesto učešće. Redovnija pojavljivanja imaju od 2014. godine, kada je Krisija Ivanova donela drugo mesto ovoj zemlji, čime je doprinelo povećanju interesa za ovaj događaj. Koliko je velik taj interes javnosti, govori i činjenica da su prošle godine organizovali festival.

httpv://youtu.be/qMwjTU1T2W8